Rešena dilema – manje kvalitetna piva duže mogu da odležavaju

Kada tražite dobro pivo za odlaganja i odležavanje, obratite pažnju na sledeće sitnice

Sledeći put kada probate pivo koje je neverovatno slatko, koje ima teksturu poput motornog ulja i koje sadrži toliko alkohola da vam zapali grlo poput čaše vodke idite i kupite još jedno takvo! Razlog zbog kog bi radili nešto ovoliko suludo jeste starenje piva u kontrolisanim uslovima. Vidite, sveža piva koja su slabijeg kvaliteta bolje stare od svežih piva koja poseduju reprezentativne karakteristike. Savršen primer ovoga je Američko pivo „Thomas Hardy“ koje, dok je sveže, ima ukus poput recimo raketnog goriva, odnosno veoma je loše. Ali nakon odležavanja u podrumskim uslovima, ovo pivo postaje jedno od najboljih i najkarakterističnijih piva na svetu.

Kada tražite dobro pivo za odlaganja i odležavanje, obratite pažnju da pivo ima gustu teksturu, da je dosta slađe nego uobičajeno pivo i da ima više alkohola u poređenju sa standardnim pivima. Da bi razumeli zašto sve ovo tražimo u pivu, moramo prvo razumeti šta se dešava u pivu dok stari. Prvo, slatkoća, koju donosi slad, vremenom nestaje. To je zbog toga što pivo nije tečnost, nego je suspenzija. Iz tog razloga, dok pivo stari, šećeri koji se nalaze u njemu nestaju odnosno ispadaju iz suspenzije. Kada ovi šećeri ispadnu iz suspenzije, pivo postane manje slatko i ređe. Upravo iz tog razloga treba da tražite pivo koje je gusto i dosta slađe.

Kada smo i ovo pitanje rešili, moramo još znati zbog čega nam je potrebna veća količina alkohola? Alkohol, sa vremenom, daje kompleksniji ukus vašem pivu. Logično je onda da što više alkohola pivo poseduje to će ukus tog piva biti kompleksniji nakon starenja i odležavanja.

I još jednom da napomenemo, da zbog svih navedenih razloga, trebali bi da odležavate isključivo loša piva. Jer na kraju procesa u podrumskim uslovima dobijate pravo remek delo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1