Rešena dilema – manje kvalitetna piva duže mogu da odležavaju

Kada tražite dobro pivo za odlaganja i odležavanje, obratite pažnju na sledeće sitnice

Sledeći put kada probate pivo koje je neverovatno slatko, koje ima teksturu poput motornog ulja i koje sadrži toliko alkohola da vam zapali grlo poput čaše vodke idite i kupite još jedno takvo! Razlog zbog kog bi radili nešto ovoliko suludo jeste starenje piva u kontrolisanim uslovima. Vidite, sveža piva koja su slabijeg kvaliteta bolje stare od svežih piva koja poseduju reprezentativne karakteristike. Savršen primer ovoga je Američko pivo „Thomas Hardy“ koje, dok je sveže, ima ukus poput recimo raketnog goriva, odnosno veoma je loše. Ali nakon odležavanja u podrumskim uslovima, ovo pivo postaje jedno od najboljih i najkarakterističnijih piva na svetu.

Kada tražite dobro pivo za odlaganja i odležavanje, obratite pažnju da pivo ima gustu teksturu, da je dosta slađe nego uobičajeno pivo i da ima više alkohola u poređenju sa standardnim pivima. Da bi razumeli zašto sve ovo tražimo u pivu, moramo prvo razumeti šta se dešava u pivu dok stari. Prvo, slatkoća, koju donosi slad, vremenom nestaje. To je zbog toga što pivo nije tečnost, nego je suspenzija. Iz tog razloga, dok pivo stari, šećeri koji se nalaze u njemu nestaju odnosno ispadaju iz suspenzije. Kada ovi šećeri ispadnu iz suspenzije, pivo postane manje slatko i ređe. Upravo iz tog razloga treba da tražite pivo koje je gusto i dosta slađe.

Kada smo i ovo pitanje rešili, moramo još znati zbog čega nam je potrebna veća količina alkohola? Alkohol, sa vremenom, daje kompleksniji ukus vašem pivu. Logično je onda da što više alkohola pivo poseduje to će ukus tog piva biti kompleksniji nakon starenja i odležavanja.

I još jednom da napomenemo, da zbog svih navedenih razloga, trebali bi da odležavate isključivo loša piva. Jer na kraju procesa u podrumskim uslovima dobijate pravo remek delo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čarda Aqua Doria

Čarda Aqua Doria je jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija novosadska čarda. Nalazi se na Kameničkom putu, odmah čim

Međunarodni dan piva

Od 2007. godine prvi petak u avgustu se obeležava kao Međunarodni dan piva.  Prvobitno manifestacija lokalnog karaktera, i to u

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih