Greške se dešavaju

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju

Proizvodnja piva je jedan dug i kompleksan proces. Postoji mnogo načina na koji možete uništiti svoje pivo, a čak i profesionalnim pivarima se ponekad desi da unište svoje pivo. To nije ništa naročito strašno, jer uvek možete pokušati ponovo. Greške su ključni deo u proizvodnji piva i nije problem ako se naprave ali je problem ako se ponavljaju. One su uglavnom sićušne i lako ispravljive ako se na vreme obrati pažnja na njih. Sastavili smo malu listu grešaka koje mogu da vas zadese ako ne obraćate pažnju tokom proizvodnje.

Kuvanje piva je nauka, to uvek imajte u vidu, i nikada nemojte koristiti prečice tokom proizvodnje, pogotovo kada je reč o merenju sastojaka. Uvek koristite digitalnu vagu kako bi merili sastojke, i nikada nemojte meriti uz pomoć zapremine. Takođe je veoma bitno da vam svi sastojci budu što svežiji. Slad, ječam, hmelj, kvasci i svi ostali sastojci koje koristite pri proizvodnji brzo se kvare, pogotovo ako su u direktnom dodiru sa vazduhom. Pored ovih, česta greška koju početnici prave jeste da im ekstrakt slada zagori. Kada ubacite slad u vaše, prokuvalo, pivo bitno je obratiti pažnju na temperaturu i konstanto mešati dok se sav slade ne rastvori. Temperatura je ključna – obratite pažnju na nju. Posebno dok kuvate pivo, jer možete napraviti pravi džumbus ako vam pivo prekipi. Često se desi da početnici dodaju malo kvasaca u svoje pivo, te dobiju slabo fermentisano pivo. Ako pravite veće količine piva, nemojte se bojati da dodate više kvasaca. Kvasci su veoma bitni iz prostog razloga, jer ako dođe do nekompletne fermentacije, vaše pivo može da bude suviše slatko ili da poseduje neke čudne, možemo slobodno reći, neprijatne ukuse.

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu.

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.