Greške se dešavaju

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju

Proizvodnja piva je jedan dug i kompleksan proces. Postoji mnogo načina na koji možete uništiti svoje pivo, a čak i profesionalnim pivarima se ponekad desi da unište svoje pivo. To nije ništa naročito strašno, jer uvek možete pokušati ponovo. Greške su ključni deo u proizvodnji piva i nije problem ako se naprave ali je problem ako se ponavljaju. One su uglavnom sićušne i lako ispravljive ako se na vreme obrati pažnja na njih. Sastavili smo malu listu grešaka koje mogu da vas zadese ako ne obraćate pažnju tokom proizvodnje.

Kuvanje piva je nauka, to uvek imajte u vidu, i nikada nemojte koristiti prečice tokom proizvodnje, pogotovo kada je reč o merenju sastojaka. Uvek koristite digitalnu vagu kako bi merili sastojke, i nikada nemojte meriti uz pomoć zapremine. Takođe je veoma bitno da vam svi sastojci budu što svežiji. Slad, ječam, hmelj, kvasci i svi ostali sastojci koje koristite pri proizvodnji brzo se kvare, pogotovo ako su u direktnom dodiru sa vazduhom. Pored ovih, česta greška koju početnici prave jeste da im ekstrakt slada zagori. Kada ubacite slad u vaše, prokuvalo, pivo bitno je obratiti pažnju na temperaturu i konstanto mešati dok se sav slade ne rastvori. Temperatura je ključna – obratite pažnju na nju. Posebno dok kuvate pivo, jer možete napraviti pravi džumbus ako vam pivo prekipi. Često se desi da početnici dodaju malo kvasaca u svoje pivo, te dobiju slabo fermentisano pivo. Ako pravite veće količine piva, nemojte se bojati da dodate više kvasaca. Kvasci su veoma bitni iz prostog razloga, jer ako dođe do nekompletne fermentacije, vaše pivo može da bude suviše slatko ili da poseduje neke čudne, možemo slobodno reći, neprijatne ukuse.

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Enso

Enso je jedan od najboljih restorana moderne kuhinje u Beogradu. Ovaj restoran se posvetio stvaranju gastronomskih remek dela uz kombinacije

Restoran Astal Šaren

Ovo je restoran, odnosno kafana, koja budi uspomene na nekadašnje kafane kojih je bilo mnogo u Novom Sadu, sve dok

Restoran Botako

Restoran Botako je beogradski restoran koji se bavi konceptom moderne, ali delom i tradicionalne Italijanske kuhinje sa fokusom na pice.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.