Kako da napravite savršeno pivo

Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko, a evo i zašto

Teško je doći do savršenog piva, odnosno skoro je nemoguće ako ne razumete kompleksan proces proizvodnje piva. Uz razumevanje procesa proizvodnje, bitno je znati i obratiti pažnje na male sitnice koje mogu učiniti vaše pivo mnogo boljim pa čak možda i perfektnim. Kućno pivarstvo je nauka i umetnost u isto vreme. Iz tog razloga morate biti skoncentrisani na proces proizvodnje, kakve i koje sastojke koristite. Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko.

Zbog izobilja raznih sorti hmelja, ječma, kvasaca i dodatnih sastojaka, može vam se učiniti interesantnim da u vaše pivo dodajete svega po malo. Ova ideja zvuči logično i zanimljivo, ako pođete od ideje – što više faktora to kompleksniji ukus. Ovo donekle jeste tačno, no u većini slučajeva to ne izađe baš na dobro. Rezultat ovakvog piva uglavnom bude proizvod koji ima dosta „blatnjav“ ukus i veoma gustu strukturu.  

Valja napomenuti da morate voditi računa i tačno znati koliko dugo ćete fermentisati vaše pivo i na kojoj temperaturi. Temperatura na kojoj fermentišete pivo je presudna ako želite da dobijete pivo „čistog“ ukusa. Ne sme doći do prevelikih fluktuacija u temperaturi dok traje fermentacija.

Pored ovoga, morate paziti na oksidaciju i morate je izbegavati u širokom luku. Nemojte shvatiti to pogrešno, u procesu fermentacije kiseonik je najbitinija komponenta jer bez njega kvasci ne bi mogli da se razmnožavaju i da prežive. Ali nakon fermentacije, oksidacija ume uništiti vaše pivo. Nakon fermentacije je ključno držati pivo van direktnog dodira sa kiseonikom, odnosno minimalizovati sav dodir sa kiseonikom. Na ovaj način ćete dobiti pivo kojie ima duži rok trajanja i koje će biti ukusnije i svežije.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.