Kako da napravite savršeno pivo

Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko, a evo i zašto

Teško je doći do savršenog piva, odnosno skoro je nemoguće ako ne razumete kompleksan proces proizvodnje piva. Uz razumevanje procesa proizvodnje, bitno je znati i obratiti pažnje na male sitnice koje mogu učiniti vaše pivo mnogo boljim pa čak možda i perfektnim. Kućno pivarstvo je nauka i umetnost u isto vreme. Iz tog razloga morate biti skoncentrisani na proces proizvodnje, kakve i koje sastojke koristite. Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko.

Zbog izobilja raznih sorti hmelja, ječma, kvasaca i dodatnih sastojaka, može vam se učiniti interesantnim da u vaše pivo dodajete svega po malo. Ova ideja zvuči logično i zanimljivo, ako pođete od ideje – što više faktora to kompleksniji ukus. Ovo donekle jeste tačno, no u većini slučajeva to ne izađe baš na dobro. Rezultat ovakvog piva uglavnom bude proizvod koji ima dosta „blatnjav“ ukus i veoma gustu strukturu.  

Valja napomenuti da morate voditi računa i tačno znati koliko dugo ćete fermentisati vaše pivo i na kojoj temperaturi. Temperatura na kojoj fermentišete pivo je presudna ako želite da dobijete pivo „čistog“ ukusa. Ne sme doći do prevelikih fluktuacija u temperaturi dok traje fermentacija.

Pored ovoga, morate paziti na oksidaciju i morate je izbegavati u širokom luku. Nemojte shvatiti to pogrešno, u procesu fermentacije kiseonik je najbitinija komponenta jer bez njega kvasci ne bi mogli da se razmnožavaju i da prežive. Ali nakon fermentacije, oksidacija ume uništiti vaše pivo. Nakon fermentacije je ključno držati pivo van direktnog dodira sa kiseonikom, odnosno minimalizovati sav dodir sa kiseonikom. Na ovaj način ćete dobiti pivo kojie ima duži rok trajanja i koje će biti ukusnije i svežije.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

KAD PIJEM NE VOZIM

Apatinska pivara donacijom alkometara pomaže Upravisaobraćajne policije u efikasnijem radu i edukaciji svih učesnika u saobraćaju Beograd, 15. avgust 2019.

Pivara Salto

Kao lokalna beogradska kraft pivara nemaju određenu ciljnu grupu, već žele da svojim kvalitetom jednostavno vežu ljude uz sebe  

Restoran Ćiribu Ćiriba

Ako želite dobru, kvalitetnu i svežu domaću hranu restoran Ćiribu Ćiriba je pravo mesto za vas. Uz prelep ambijent, koji

Restoran Langouste

U starom delu Beograda, nadomak Kalemegdanske tvrđave, sa fantastičnim pogledom na  reke Savu i Dunav, ovaj ekskluzivni restoran priča svoju

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja