Kako da napravite savršeno pivo

Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko, a evo i zašto

Teško je doći do savršenog piva, odnosno skoro je nemoguće ako ne razumete kompleksan proces proizvodnje piva. Uz razumevanje procesa proizvodnje, bitno je znati i obratiti pažnje na male sitnice koje mogu učiniti vaše pivo mnogo boljim pa čak možda i perfektnim. Kućno pivarstvo je nauka i umetnost u isto vreme. Iz tog razloga morate biti skoncentrisani na proces proizvodnje, kakve i koje sastojke koristite. Receptura vašeg piva mora biti prosta, jer ako koristite komplikovanu recepturu ne mora da znači da će vam pivo biti vrhunsko.

Zbog izobilja raznih sorti hmelja, ječma, kvasaca i dodatnih sastojaka, može vam se učiniti interesantnim da u vaše pivo dodajete svega po malo. Ova ideja zvuči logično i zanimljivo, ako pođete od ideje – što više faktora to kompleksniji ukus. Ovo donekle jeste tačno, no u većini slučajeva to ne izađe baš na dobro. Rezultat ovakvog piva uglavnom bude proizvod koji ima dosta „blatnjav“ ukus i veoma gustu strukturu.  

Valja napomenuti da morate voditi računa i tačno znati koliko dugo ćete fermentisati vaše pivo i na kojoj temperaturi. Temperatura na kojoj fermentišete pivo je presudna ako želite da dobijete pivo „čistog“ ukusa. Ne sme doći do prevelikih fluktuacija u temperaturi dok traje fermentacija.

Pored ovoga, morate paziti na oksidaciju i morate je izbegavati u širokom luku. Nemojte shvatiti to pogrešno, u procesu fermentacije kiseonik je najbitinija komponenta jer bez njega kvasci ne bi mogli da se razmnožavaju i da prežive. Ali nakon fermentacije, oksidacija ume uništiti vaše pivo. Nakon fermentacije je ključno držati pivo van direktnog dodira sa kiseonikom, odnosno minimalizovati sav dodir sa kiseonikom. Na ovaj način ćete dobiti pivo kojie ima duži rok trajanja i koje će biti ukusnije i svežije.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Tri Šešira

Restoran Tri Šešira je pravi biser među restoranima Skadarlije, ali i sinonim za beogradsko ugostiteljstvo. Sagrađen je u srcu Skadarske

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.