5 načina kako sačuvati pivo

Ovo su samo neki osnovni saveti u vezi sa arhiviranjem vašeg piva

Kako čuvati pivo, šta očekivati od piva koja dugo stoje i kako  najviše uživati u arhivskim pivima? Ovo se neka od pitanja koje konzumenti najčešće postavljaju, a tiču se čuvanja omiljenog nam pića.

Veoma je važno obratiti pažnju na temperaturu prilikom odlaganja, a prostorija u kojoj arhivirate vaša piva bi trebala da bude sveža i prohladna tokom cele godine. Ovi i ovakvi uslovi smanjuju šanse da se vašem pivu nešto loše desi tokom starenja i osiguravaju da se starenje uspešno odvije. Temperatura od 10 – 15 stepeni je savršena i osigurava vašem pivu da oksidira na pravilan način. Ovaj vid oksidacije doprinosi pivu, te mu daje jači ukus i snažniju aromu.

Treba obratiti pažnju da pivo stoji uspravno – imajte na umu da pivo nije vino i ne poseduje pampur nego metalni čep. Pivo ne sme biti u dodiru sa čepom jer može doći do hemijskih reakcija između piva i metala. Ove hemijske reakcije vam mogu upropastiti pivo.

Nikad, ali nikad nemojte arhivirati pivo pre nego što ga probate. Ovo svakako zvuči sasvim logično, ali postoji dosta ljudi koji se ne pridržavaju ovog jednostavnog pravila. Probajte pivo i ako vam se svidi, te smatrate da je vredno odležavanja, odložite ga u prostoriju namenjenu za odlaganje piva.

Još jedan koristan savet jeste da na svakih šest meseci uzmete i popijete jedno pivo iz six packa koji starite. Na ovaj način pratite ukus svog piva dok odležava i možete odabrati da ga popijete baš tada kada je vama najslađe.

Imajte na umu, da se odležavanjem ne stvaraju novi ukusi u pivu, već prisutni ukusi slabe te na videlo dolaze ukusi koji su se slabije osetili dok je pivo bilo sveže. Ovo su samo neki osnovni saveti u vezi sa arhiviranjem vašeg piva. Na kraju dana ukus je skroz subjektivan i svako ima svoje omiljeno pivo za arhiviranje, kao što svako ima svoje omiljeno sveže pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Via del Gusto

Restoran Via del Gusto nalazi se u samom centru Beograda, odnosno u Knez Mihajlovoj ulici. Ovaj interesantan restoran posluje od

Pivski hotel

Pivski hotel

Škotska pivara po imenu BrewDog planira da do početka 2019. godine otvori svoj prvi pivski hotel. Kao idealno mesto za

Restoran Žabar

Verujete li da postoji mesto u Beogradu koje može da zadovolji sve vaše gastro kriterijume? Verovali ili ne, ali postoji

Restoran Kafanica

Kafanica je počela sa radom početkom 2003. godine, a od 2006. godine radi kao restoran. Hrana se služi u tradicionalnim

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.