Ovo su samo neki osnovni saveti u vezi sa arhiviranjem vašeg piva
Kako čuvati pivo, šta očekivati od piva koja dugo stoje i kako najviše uživati u arhivskim pivima? Ovo se neka od pitanja koje konzumenti najčešće postavljaju, a tiču se čuvanja omiljenog nam pića.
Veoma je važno obratiti pažnju na temperaturu prilikom odlaganja, a prostorija u kojoj arhivirate vaša piva bi trebala da bude sveža i prohladna tokom cele godine. Ovi i ovakvi uslovi smanjuju šanse da se vašem pivu nešto loše desi tokom starenja i osiguravaju da se starenje uspešno odvije. Temperatura od 10 – 15 stepeni je savršena i osigurava vašem pivu da oksidira na pravilan način. Ovaj vid oksidacije doprinosi pivu, te mu daje jači ukus i snažniju aromu.
Treba obratiti pažnju da pivo stoji uspravno – imajte na umu da pivo nije vino i ne poseduje pampur nego metalni čep. Pivo ne sme biti u dodiru sa čepom jer može doći do hemijskih reakcija između piva i metala. Ove hemijske reakcije vam mogu upropastiti pivo.
Nikad, ali nikad nemojte arhivirati pivo pre nego što ga probate. Ovo svakako zvuči sasvim logično, ali postoji dosta ljudi koji se ne pridržavaju ovog jednostavnog pravila. Probajte pivo i ako vam se svidi, te smatrate da je vredno odležavanja, odložite ga u prostoriju namenjenu za odlaganje piva.
Još jedan koristan savet jeste da na svakih šest meseci uzmete i popijete jedno pivo iz six packa koji starite. Na ovaj način pratite ukus svog piva dok odležava i možete odabrati da ga popijete baš tada kada je vama najslađe.
Imajte na umu, da se odležavanjem ne stvaraju novi ukusi u pivu, već prisutni ukusi slabe te na videlo dolaze ukusi koji su se slabije osetili dok je pivo bilo sveže. Ovo su samo neki osnovni saveti u vezi sa arhiviranjem vašeg piva. Na kraju dana ukus je skroz subjektivan i svako ima svoje omiljeno pivo za arhiviranje, kao što svako ima svoje omiljeno sveže pivo.