Kućno pivarstvo – Sve o kvascima

Kvasci imaju najbitniju ulogu pri kuvanju odnosno proizvodnji piva. Kvasci su nam zaslužni za alkohol u pivu. Oni od šećera, koji je već prisutan u pivu, proizvode alkohol procesom koji se naziva fermentacija. Osim što nam daju alkohol, kvasci igraju veliku ulogu u ukusu piva. Značaj kvasaca se često izostavlja kada se priča o proizvodnji piva, a pivari mnogo više pažnje obraćaju na žitarice i hmelj misleći da su oni glavni sastojci. Svakako da su žitarice i hmelj jedni od glavnih sastojaka, ali bez kvasaca pivo ne bi bilo pivo. Verovali ili ne, kvasci mogu doprineti najviše ukusu i aromi piva, ali to može biti mač sa dve oštrice.

Kada su ljudi prvi put počeli proizvoditi pivo, oni nisu znali za postojanje kvasaca. Ovi mali mikrobi su bili prisutni u vazduhu i buradima u kojima su tadašnji ljudi proizvodili pivo. U dodiru sa šećerom ovi kvasci bi počeli naglo da se razmnožavaju. Zbog toga, sasvim je normalno, da su se pojavile regionalne sorte kvasaca, a samim tim su nastala piva koja su specifična za određenu regiju.

Današnji kvasci su mnogo napredniji u poređenju sa njihovim precima, a ljudi su uspeli da ih izoluju i kultivišu. Pri proizvodnji piva, ako želite da vam kvasci budu živi i zdravi, morate obratiti pažnju na tri bitna faktora. Ovi faktori su: temperatura, kiseonik i ćelijski broj kvasaca. Kvasci su veoma osetljivi na promenu temperature. Male promene temperature mogu „unervoziti“ kvasce i naterati ih da proizvode ne željene ukuse i arome. Mala promena od 10 stepeni može vam upropastiti pivo. Iz tog razloga detaljno pročitajte etiketu vaših kvasaca pre upotrebe.

Kiseonik je kvascima veoma bitan, kao i svakom živom biću, te kvasci ne mogu preživeti bez kiseonika. Bitno je da u vašem pivu, pre dodavanja kvasaca, ima dovoljno kiseonika. Optimalnu količinu kiseonika možete postići na više načina, a jedan od načina jeste mućkanje vašeg nefiltriranog piva. Količina ćelija je ključna, ako u vašem pivu nema dovoljno kvasaca pivo će biti slabije karbonisano i neće imati finu aromu. Ovo su neke ključne činjenice o kvascima koji bi ste trebali da znate ako želite da se bavite kućnim pivarstvom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Vikend pred nama

Zakuvavanje pred Novu godinu je već počelo. Vikend pred nama je pun dešavanja. Ljubitelji zanatskog piva mogu posetiti Manifestaciju CRAFT

KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića.

pivara pivdžan

PIVARA PIVDŽAN Zanatsko pivo

Pivara Pivdžan ponudila je tržištu zanatsko pivo interesantnog ukusa, a u svojoj ponudi imaju amber ale, IPA, lager, stout i pšenično pivo.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike