Kućno pivarstvo – Sve o kvascima

Kvasci imaju najbitniju ulogu pri kuvanju odnosno proizvodnji piva. Kvasci su nam zaslužni za alkohol u pivu. Oni od šećera, koji je već prisutan u pivu, proizvode alkohol procesom koji se naziva fermentacija. Osim što nam daju alkohol, kvasci igraju veliku ulogu u ukusu piva. Značaj kvasaca se često izostavlja kada se priča o proizvodnji piva, a pivari mnogo više pažnje obraćaju na žitarice i hmelj misleći da su oni glavni sastojci. Svakako da su žitarice i hmelj jedni od glavnih sastojaka, ali bez kvasaca pivo ne bi bilo pivo. Verovali ili ne, kvasci mogu doprineti najviše ukusu i aromi piva, ali to može biti mač sa dve oštrice.

Kada su ljudi prvi put počeli proizvoditi pivo, oni nisu znali za postojanje kvasaca. Ovi mali mikrobi su bili prisutni u vazduhu i buradima u kojima su tadašnji ljudi proizvodili pivo. U dodiru sa šećerom ovi kvasci bi počeli naglo da se razmnožavaju. Zbog toga, sasvim je normalno, da su se pojavile regionalne sorte kvasaca, a samim tim su nastala piva koja su specifična za određenu regiju.

Današnji kvasci su mnogo napredniji u poređenju sa njihovim precima, a ljudi su uspeli da ih izoluju i kultivišu. Pri proizvodnji piva, ako želite da vam kvasci budu živi i zdravi, morate obratiti pažnju na tri bitna faktora. Ovi faktori su: temperatura, kiseonik i ćelijski broj kvasaca. Kvasci su veoma osetljivi na promenu temperature. Male promene temperature mogu „unervoziti“ kvasce i naterati ih da proizvode ne željene ukuse i arome. Mala promena od 10 stepeni može vam upropastiti pivo. Iz tog razloga detaljno pročitajte etiketu vaših kvasaca pre upotrebe.

Kiseonik je kvascima veoma bitan, kao i svakom živom biću, te kvasci ne mogu preživeti bez kiseonika. Bitno je da u vašem pivu, pre dodavanja kvasaca, ima dovoljno kiseonika. Optimalnu količinu kiseonika možete postići na više načina, a jedan od načina jeste mućkanje vašeg nefiltriranog piva. Količina ćelija je ključna, ako u vašem pivu nema dovoljno kvasaca pivo će biti slabije karbonisano i neće imati finu aromu. Ovo su neke ključne činjenice o kvascima koji bi ste trebali da znate ako želite da se bavite kućnim pivarstvom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Via del Gusto

Restoran Via del Gusto nalazi se u samom centru Beograda, odnosno u Knez Mihajlovoj ulici. Ovaj interesantan restoran posluje od

New Reset

Restoran New Reset u Gospodar Jovanovoj 42, na Dorćolu, u centru beogradske metropole, smešten je u ambijentu kuće iz 1923.

Ćevap kod Dekija

Ćevabdžinica Ćevap kod Dekija je poznata beogradska ćevabdžinica koja svoje mušterije privlači prijatnim i autentičnim ambijentom, te stručnim i ljubaznim

BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.