Da li je rešena večita dilema

Dugo vremena se točeno pivo smatra za najbolje i najsvežije pivo koje možete da popijete ali da li je to baš tako

Današnja kraft scena je ogromna. Svakim danom pojavljuje se sve veći i veći asortiman raznih vrsta i stilova piva. Zbog toliko velikog izbora ponekad je teško doneti odluku za koje pivo treba se odlučiti. Čak i onima koji se razumeju u piva i lokalne pivare nekada bude potrebna pomoć oko odlučivanja. Postoje razni kriterijumi koji nam mogu pomoći da izaberemo pivo, ali najbitniji kriterijum ubedljivo je svežina.

Iz tog razloga već dugo vremena se točeno pivo smatra za najbolje i najsvežije pivo koje možete da popijete. Kod točenog piva možemo da kontrolišemo više faktora za razliku od flaširanog piva, a neki od njih su količina pene, pritisak itd. Ali da li je točeno zaista toliko bolje od flaširanog piva? Odgovor nije toliko jednostavan i stil piva igra odlučujuću ulogu u donošenju ove odluke.

Da pojasnimo, različiti stilovi imaju različit rok upotrebe. Uz način pakovanja, stil piva ima jednu od ključnih uloga kada se radi o zadržavanju svežine. Zbog svežine, uvek se treba odlučiti za točena piva. Ali je zanimljivo da određena piva u limenci mogu biti bolja od točenih. Ali sve zavisi.

Ako ste obratili pažnju većina novijih pivara se opredeljuje za pakovanje piva u limenke. Primarni razlog je što limenke nude, skoro, savršeno mesto za odlaganje piva. Verovali ili ne piva u limenkama su uglavnom svežija od onih iz flaša ali uglavnom nisu svežija od točenih. Limenke pružaju ozbiljne benefite, jer štite pivo od svetlosti i oksidacije. Svetlost i oksidacija su glavni neprijatelji piva. Ako moramo da rangiramo, na prvo mesto po svežini bi stavili točno pivo, potom pivo iz limenke i na poslednje mesto flaširano pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Amerika žedna kraft piva

Česi popiju najviše piva po glavi stanovnika, Kinezi ga najviše proizvode, Nemci imaju najveći pivski festival, a Belgijanci, po mnogima,

Dobre karakteristike slada u pivu

Prvenstveno napravljen od ječma, ekstrakt slada je koncentrisani sirup koji se koristi za dodavanje ukusa i teksture različitim vrstama namirnica,

Restoran Šaran

Restoran Šaran predstavlja ugostiteljsku dušu Zemuna, ali i moderan alaski duh Zemuna. Šaran pleni i osvaja svoju publiku, pretoplom atmosferom,

Krem od tamnog piva

Krem od Tron tamnog piva

Da pivo nije dobar „partner“ samo kobasicama uverićemo vas sada. Ovaj fantastični krem se može poslužiti u čaši, kao što

Lager piva uzvraćaju udarac

Povratak najpopularnijeg pivskog stila na srpsku scenu Svet piva nikada nije bio raznovrsniji, dinamičniji, ali u isto vreme i sve

Desert u flaši

Krem brule je istinski desert u flaši, bar ga mnogi opisuju kao takvog. Ovo pivo se proizvodi korišćenjem nefermentibilnog laktoznog

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc