Da li je rešena večita dilema

Dugo vremena se točeno pivo smatra za najbolje i najsvežije pivo koje možete da popijete ali da li je to baš tako

Današnja kraft scena je ogromna. Svakim danom pojavljuje se sve veći i veći asortiman raznih vrsta i stilova piva. Zbog toliko velikog izbora ponekad je teško doneti odluku za koje pivo treba se odlučiti. Čak i onima koji se razumeju u piva i lokalne pivare nekada bude potrebna pomoć oko odlučivanja. Postoje razni kriterijumi koji nam mogu pomoći da izaberemo pivo, ali najbitniji kriterijum ubedljivo je svežina.

Iz tog razloga već dugo vremena se točeno pivo smatra za najbolje i najsvežije pivo koje možete da popijete. Kod točenog piva možemo da kontrolišemo više faktora za razliku od flaširanog piva, a neki od njih su količina pene, pritisak itd. Ali da li je točeno zaista toliko bolje od flaširanog piva? Odgovor nije toliko jednostavan i stil piva igra odlučujuću ulogu u donošenju ove odluke.

Da pojasnimo, različiti stilovi imaju različit rok upotrebe. Uz način pakovanja, stil piva ima jednu od ključnih uloga kada se radi o zadržavanju svežine. Zbog svežine, uvek se treba odlučiti za točena piva. Ali je zanimljivo da određena piva u limenci mogu biti bolja od točenih. Ali sve zavisi.

Ako ste obratili pažnju većina novijih pivara se opredeljuje za pakovanje piva u limenke. Primarni razlog je što limenke nude, skoro, savršeno mesto za odlaganje piva. Verovali ili ne piva u limenkama su uglavnom svežija od onih iz flaša ali uglavnom nisu svežija od točenih. Limenke pružaju ozbiljne benefite, jer štite pivo od svetlosti i oksidacije. Svetlost i oksidacija su glavni neprijatelji piva. Ako moramo da rangiramo, na prvo mesto po svežini bi stavili točno pivo, potom pivo iz limenke i na poslednje mesto flaširano pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Piazza dei Fiori

Restoran Piazza dei Fiori je smešten u samom srcu grada na Cvetnom trgu, u oazi mira i zelenila. Relaksirajuća atmosfera

Restoran Kovač

Kažu da kafane pišu istoriju. One su svedok i poprište, putovanje i odredište. U njima se sastaje i rastaje, dogovaraju

Restoran Plato

Restoran Plato nalazi se na platou Filozofskog fakulteta, u samom srcu Beograda. Kuhinja je internacionalna sa sofisticiranim i neobičnim ukusima,

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.