Da li je točeno pravi izbor

Danas ćemo probati da rešimo zagontku, te da damo neke odgovore koji muče veliku većinu pivopija

Svako ko je probao točeno pivo neće pogrešiti ako kaže da postoje razlike u ukusu između točenog i flaširanog piva. Čak iako se radi o istom brendu piva, razlika u ukusu i izgledu postoji. U velikoj većini slučajeva ova razlika je postoji i može definisati kroz ukus piva, ali to ne mora da bude uvek tako, no o tome malo kasnije.

Dakle, zbog čega je ova, očigledno vidljiva, razlika uopšte prisutna ako se radi o istom pivu? Tu postoji više faktora i probaćemo da obrazložimo svakog od njih.

Prvi, nekima i najbitniji, faktor jeste taj da točeno pivo nije pasterizovano. Ova činjenica govori puno o samom ukusu, izgledu i teksturi piva. Flaširano pivo se uglavnom pasterizuje, osim određenih izuzetaka. Pasterizacija je proces u kojem se skuvano pivo podgreva do određene temperature i na taj način se uništavaju svi mikroorganizmi koji su prisutni u pivu pre flaširanja. Međutim, loša strana pasterizacije jeste što pojedini ukusi i arome piva bivaju neutralisani. To praktično znači da točeno, nepasterizovano, pivo sadrži više jedinstvenog ukusa.

Drugi faktor o kom treba voditi računa jeste oksidacija. Prilikom skladištenja, najveći neprijatelj piva jeste kiseonik. Bitni elementi piva kao što su hmelj, ugljenihidrati i alkohol lako podležu oksidaciji, što praktično znači da vazduh smanjuje aromu i ukus piva. Kako bi se oksidacija smanjila na minimum, točena piva dolaze do ugostiteljskih objekata u kegovima, koji su puni do vrha, te nema mesta za kiseonik. Ova činjenica ali i to što se bure točenog piva brzo kreće od mesta proizvodnje do mesta konzumacije garantuje najsvežije moguće pivo.

Kada znamo ovo, postavlja se pitanje zašto je ponekad točeno pivo lošije od flaširanog. Loš ukus točenog piva može da se javi kada je cevovod iz kojeg se toči zaprljan. Loše očuvana točilica za pivo može uništiti ukus točenog piva. Ovakvi slučajevi se jako retko javljaju te bi ih trebali zanemariti. Iz ovih razloga točeno je pravi izbor za svakok ljubitelja piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Corso

Corso, ili kako bi novosađani rekli Korzo, je restoran internacionalne kuhinje, smešten u samom srcu Novog Sada, u staroj gradskoj

MERAK JE PITI MERAK

Merak je pasterizovano, svetlo, autentično srpsko pivo koje predstavlja deo uživanja u životu i nama najvažnijim stvarima. Merak s ponosom

restoran potpis čubura

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli