Da li je točeno pravi izbor

Danas ćemo probati da rešimo zagontku, te da damo neke odgovore koji muče veliku većinu pivopija

Svako ko je probao točeno pivo neće pogrešiti ako kaže da postoje razlike u ukusu između točenog i flaširanog piva. Čak iako se radi o istom brendu piva, razlika u ukusu i izgledu postoji. U velikoj većini slučajeva ova razlika je postoji i može definisati kroz ukus piva, ali to ne mora da bude uvek tako, no o tome malo kasnije.

Dakle, zbog čega je ova, očigledno vidljiva, razlika uopšte prisutna ako se radi o istom pivu? Tu postoji više faktora i probaćemo da obrazložimo svakog od njih.

Prvi, nekima i najbitniji, faktor jeste taj da točeno pivo nije pasterizovano. Ova činjenica govori puno o samom ukusu, izgledu i teksturi piva. Flaširano pivo se uglavnom pasterizuje, osim određenih izuzetaka. Pasterizacija je proces u kojem se skuvano pivo podgreva do određene temperature i na taj način se uništavaju svi mikroorganizmi koji su prisutni u pivu pre flaširanja. Međutim, loša strana pasterizacije jeste što pojedini ukusi i arome piva bivaju neutralisani. To praktično znači da točeno, nepasterizovano, pivo sadrži više jedinstvenog ukusa.

Drugi faktor o kom treba voditi računa jeste oksidacija. Prilikom skladištenja, najveći neprijatelj piva jeste kiseonik. Bitni elementi piva kao što su hmelj, ugljenihidrati i alkohol lako podležu oksidaciji, što praktično znači da vazduh smanjuje aromu i ukus piva. Kako bi se oksidacija smanjila na minimum, točena piva dolaze do ugostiteljskih objekata u kegovima, koji su puni do vrha, te nema mesta za kiseonik. Ova činjenica ali i to što se bure točenog piva brzo kreće od mesta proizvodnje do mesta konzumacije garantuje najsvežije moguće pivo.

Kada znamo ovo, postavlja se pitanje zašto je ponekad točeno pivo lošije od flaširanog. Loš ukus točenog piva može da se javi kada je cevovod iz kojeg se toči zaprljan. Loše očuvana točilica za pivo može uništiti ukus točenog piva. Ovakvi slučajevi se jako retko javljaju te bi ih trebali zanemariti. Iz ovih razloga točeno je pravi izbor za svakok ljubitelja piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Peta soba

Peta soba je „Premium casual“ konceptualni prostor s težištem na vrhunsku gastronomiju, a koji je proizašao iz kultnog sarajevskog koncepta

LEGENDARNI TUT GUT

Tut Gut – poznat i omiljen proizvod nekadašnje Zrenjaninske pivare ostao je u sećanju mnogih koji su obožavali to bezalkoholno osvežavajuće piće.

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc