Da li je točeno pravi izbor

Danas ćemo probati da rešimo zagontku, te da damo neke odgovore koji muče veliku većinu pivopija

Svako ko je probao točeno pivo neće pogrešiti ako kaže da postoje razlike u ukusu između točenog i flaširanog piva. Čak iako se radi o istom brendu piva, razlika u ukusu i izgledu postoji. U velikoj većini slučajeva ova razlika je postoji i može definisati kroz ukus piva, ali to ne mora da bude uvek tako, no o tome malo kasnije.

Dakle, zbog čega je ova, očigledno vidljiva, razlika uopšte prisutna ako se radi o istom pivu? Tu postoji više faktora i probaćemo da obrazložimo svakog od njih.

Prvi, nekima i najbitniji, faktor jeste taj da točeno pivo nije pasterizovano. Ova činjenica govori puno o samom ukusu, izgledu i teksturi piva. Flaširano pivo se uglavnom pasterizuje, osim određenih izuzetaka. Pasterizacija je proces u kojem se skuvano pivo podgreva do određene temperature i na taj način se uništavaju svi mikroorganizmi koji su prisutni u pivu pre flaširanja. Međutim, loša strana pasterizacije jeste što pojedini ukusi i arome piva bivaju neutralisani. To praktično znači da točeno, nepasterizovano, pivo sadrži više jedinstvenog ukusa.

Drugi faktor o kom treba voditi računa jeste oksidacija. Prilikom skladištenja, najveći neprijatelj piva jeste kiseonik. Bitni elementi piva kao što su hmelj, ugljenihidrati i alkohol lako podležu oksidaciji, što praktično znači da vazduh smanjuje aromu i ukus piva. Kako bi se oksidacija smanjila na minimum, točena piva dolaze do ugostiteljskih objekata u kegovima, koji su puni do vrha, te nema mesta za kiseonik. Ova činjenica ali i to što se bure točenog piva brzo kreće od mesta proizvodnje do mesta konzumacije garantuje najsvežije moguće pivo.

Kada znamo ovo, postavlja se pitanje zašto je ponekad točeno pivo lošije od flaširanog. Loš ukus točenog piva može da se javi kada je cevovod iz kojeg se toči zaprljan. Loše očuvana točilica za pivo može uništiti ukus točenog piva. Ovakvi slučajevi se jako retko javljaju te bi ih trebali zanemariti. Iz ovih razloga točeno je pravi izbor za svakok ljubitelja piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Dokazano da pivo sprečava rak

Velikim brojem naučnih istraživanjima dokazane su mnoge dobro  osobine hmelja po ljudsko zdravlje. Nedavno je otkriveno da hmelj poseduje flavonoidno

MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

Restoran Princip

Od prvog momenta, od prve misli o otvaranju ovakvog koncepta, znalo se da će postojati poseban Princip kojim će se

AKTUELNO: Online prodaja piva

Ovaj kanal prodaje traži infrastrukturu, određenja znanja i predznanja iz domena marketinga i trejd marketinga, ali i preko potrebnu logistiku

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.