Američki paradoks

Kao i u mnogo čemu, pa tako i u pivskim stilovima, Amerika je posebna u odnosu na ostatak sveta, a evo zašto je to tako

Ako ste probali neki od američkih brendova piva, poput Corone, verovatno ste primetili da se radi o veoma svetlom i blago pivu u poređenju sa domaćim i evropskim pivima. Za ukus Evropljana, ova američka piva, se čine previše razvodnjeno i slabo. Kako bi saznali iz kog razloga su ova piva toliko blaga moramo se vratiti u istoriju same Amerike.

Britanski kolonisti, u toku naseljavanja Severne Amerike, su najviše preferirali tamnija piva poput portera i stoutova. Pre svega zbog veće količine alkohola, koji su ova piva sadržala, u poređenju sa ostalim vrstama piva. Hmelj koji se koristio za proizvodnju ovih piva bio je iz uvoza i kao takav, bio je previše skup. Tadašnji Amerikanci su bili dovitljivi, te su počeli da kuvaju piva od sastojaka koje su posedovali. Ovi sastojci su bili jednostavni, poput: kukuruza, pšenice i melase. Stvari su se pogoršale sredinom 19. veka kada je Ameriku zadesio velik talas imigranata iz Nemačke. Sa njima je takođe došao, već prepoznatljiv, Nemački svetli lager. Većina ovih imigranata je bila zaposlena u fabrikama ili rudnicima, te nisu imali dosta slobodnog vremena. Ovo slabo pivo im je omogućavalo da puno piju, tokom kratkih pauza, a da se ne napiju.

Nakon ovoga, desio se i poslednji detalj, a koji je osigurao budućnost blagog piva u Americi. Početkom 20. veka, Ameriku je pogodila velika prohibicija koja je zabranila proizvodnju alkohola u celoj državi. Većina pivnica se, iz ovog razloga, ubrzo i zatvorila, odnosno neke su ilegalno nastavile sa radom. Nakon što je zabrana ukinuta 1933. godine, pivnice koje su opstale nastavile su sa radom, radilo se uglavnom o većim pivnicama koje su bile poznate po svojim svetlim i laganim pivima. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Jerry

Na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu nalaze se moderno koncipirani i luksuzno opremljeni elitni restoran Jerry. Uvođenjem novih svetskih trendova i

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

Želite li da imate gustu kosu

Pivo sadrži pregršt vitamina B, šećera i antioksidanata koji vašoj kosi daju zdravu teksturu Kako vreme prolazi, šamponi i regeneratori

Parkinson zaobilazi pivopije

Istraživanja koja su vršena na obolelima od Parkinsonove bolesti dokazuju da umerena konzumacija piva, u srednjem i kasnijem životnom dobu,

KAKO TOČITI ERDINGER PIVO

Za točenje Erdingera preporučuje se klasičan metod točenja piva u jedinstvenoj Erdinger čaši. Potrebno je isprati čašu hladnom vodom, zatim

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.