Držite se jednostavnih receptura

Ljudi umeju da se razočaraju u kućno pivarstvo nakon što naprave svoje prvo pivo, a evo i zašto

Svi pravimo greške. Greške su nam najbolje vodilje i najbolji učitelj, kako u životu tako i u pivarstvu. Problem koji se javlja, jeste da pivarstvo nije baš jednostavna delatnost. Mora se voditi računa o mnogo različitih faktora. U moru različitih faktora, može se lako desiti da na nešto zaboravite ili ne obratite dovoljno pažnje na detalje. Uglavnom su to male greške, ali itekako može da dođe do većih grešaka koje, u najgorem slučaju, mogu uništiti vaše pivo. Nije problem ako grešite, ali jeste problem da ponavljate iste greške više puta. Početnici, obratite pažnju, kada birate recepturu za vaše pivo obavezno izaberite nešto jednostavno. Kada tek počinjete, može biti zaista primamljivo da pokušate sve odjednom. Ali, mnogo je mudrije da se držite jednostavnih receptura dok ne shvatite kako šta funkcioniše. Nikako nemojte pokušavati da tražite ili smišljate prečice. Očistite sve kako treba. Ostavite prokuvalo pivo do kraja da se ohladi. Ako pokušate da koristite prečice, to će se verovatno videti na krajnjem proizvodu. Ne žurite, uživajte u procesu pravljenja piva, strpljivo čekajući da ga isprobate. Ljudi umeju da se razočaraju u kućno pivarstvo nakon što naprave svoje prvo pivo. Uglavnom se to dešava jer su postavili prevelika očekivanja, a dobili su nešto što je, u najboljem slučaju, prosečno. Niko ne uspe svaki put da napravi savršeno pivo, čak ni profesionalci. To je deo zabave kućnog pivarstva! Ako želite svaki put da napraviti savršeno pivo, trebali biste potražiti posao u komercijalnoj pivari. Kao što smo rekli mnogo puta do sada, greške su deo zabave, baram kada se radi o kućnom pivarstvu. Nemojte se bojati da probate nove stvari, ali tek kada savladate osnove. Držite se jednostavnih receptura i nemojte tražiti prečice.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

Restoran Dva Jelena

Osnovan davne 1832. godine, restoran Dva Jelena je vekovni simbol Beograda, čuvar tradicije i boemskog duha. Poznat je po specijalitetima

Kafe restoran Loft

Ideja Lofta je od samog početka bila jasna – postaviti takav koncept u Novom Sadu koji će obuhvatati odličan proizvod,

PIVO Budweiser

Budweiser je crni lager koji dolazi iz Češke i ponosni je predstavnik ovog stila spravljanja piva.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.