Da li znate šta je „Zaleđena krigla“

Ovo je jedan veoma kreativan proizvod sa mnogo ukusa i aroma, a koji ujedinjuje sve dobre karakteristike piva

Zaleđena krigla, to je naziv ovog nesvakidašnjeg, ali svakako veoma intrigantnog proizvoda. Radi se o pivskom sladoledu, odnosno sladoledu napravljenom od piva. Ovaj proizvod je veoma popularan u Japanu, a odatle i potiče. Napravljen je tako da je mnogo laganiji od standardnog sladoleda, odnosno kao neka vrsta guste pene. U Japanu je pripreman tako zbog načina na koji Japanci vole da uživaju u njemu.

Ovaj sladoled se stavlja na vrh krigle pune piva, te mu lakoća omogućava da pluta i ne pada na dno. Ovo se postiže dugim procesom mućenja sladoleda, tako što se u sam sladoled ubacuje dosta kiseonika, te iz tog razloga krajnji proizvod bude vazdušast i penušav. Kao što smo rekli ovaj sladoled se proizvodi od piva, ali ne od bilo kojeg piva. Za izradu ovog sladoleda preferiraju se tamnija piva, jer sladoled od tamnijih piva ima dosta izraženiji ukus u poređenju sa sladoledom koji se pravi od svetlijih vrsta piva. Alkohol iz piva ponekad je prisutan u krajnjem proizvodu, dok sa druge strane određeni proizvođači biraju da kuvaju samo pivo pre proizvodnje sladoleda i na taj način eliminišu sav alkohol iz krajnjeg proizvoda. Naravno na kraju sladoled se jede, a može se jesti sam, uz pivo ili, kako smo već predhodno naveli, da se stavi u samo pivo.

Postoje razni ukusi i vrste ovog sladoleda, a ukus zavisi od vrste piva koje se koristi. Na primer, upotrebom stout piva možemo dobiti slatkasti sladoled sa karamelastim aromama. Dok sa druge strane, upotrebom pilsnera ili IPA piva dobijamo jak sladoled sa dosta gorčine. Naravno, mogu se koristiti razni drugi sastojci, kao što je to slučaj sa drugim sladoledima, sastojci poput čokolade, trešnje, karamele, kikirikija, pistaća, itd. Zaista jedan veoma kreativan proizvod sa mnogo ukusa i aroma, koji ujedinjuje sve dobre karakteristike sladoleda i piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kako se brzo rešiti mamurluka

Mamurluk, česta nuspojava nakon večernjeg izlaska, može da vam upropasti ceo naredni dan, posle uživanja u omiljenom alkoholu. Ljudi širom

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.