Pivare sa najdužom tradicijom

Piva iz ovih pivara su stara i preko 1000 godina, te su direktan prikaz istorije i evolucije piva

Ljudi proizvode pivo već oko 7000 godina. Za tih 7000 godina, mi smo, kroz uspone i padove, uspeli da stvorimo modernu kulturu piva koju poznajemo danas. I dok se danas svakim danom otvaraju nove pivare i izbor piva nam je širi nego ikada, određene pivare širom sveta uspele su da izdrže test vremena. Ove pivare su uspele da prevaziđu razne izazove i do dan-danas proizvode svoja ikonična piva, a koja su stara i preko 1000 godina. Piva iz ovih pivara su direktan prikaz istorije i evolucije piva. Takođe, ova piva su poput vremeplova, a koji možete okusiti.

Prva na listi nam je pivara „Weihenstephan“ iz Nemačka. Ova pivara je „otvorila svoja vrata“ čak 1040. godine, i smatra se za najstariju pivaru na svetu. Sama činjenica da ova pivara proizvodi pivo već skoro 1000 godina vas može ostaviti bez daha. Njihova ikona se zove „Hefeweizen“, odnosno pšenično pivo, i svako ko ga je probao tvrdi da je zavidnog karaktera i kvaliteta.

Vrlo blizu iza ove pivare, na drugom mestu, je pivara „Waltenburg Abbey“ koja se takođe nalazi u Nemačkoj. Interesantno je da je ova pivara počela sa radom samo deset godina kasnije od predhodno pomenute pivare. Iz tog razloga, ove dve pivare, se konstantno bore za titulu najstarije pivare. Pivara je dobila mnoge pohvala za­ „Dunkel Lager“, za koji tvrde da je najstarije tamno pivo na svetu, iako je toliko staro i dalje dobija nagrade, uključujući  i zlato na Svetskom kupu piva, koje su osvojili 2012. godine.

Sledeća na redu nam je još jedna Nemačka pivara koja je otvorena 1266. godine – radi se o pivari „Bolten“. Ova pivara se po ničemu ne odvaja od sličnih pivara, sem po „Altbier“ pivu, a za koje postoje dokazi da se pravi od samog osnivanja pivare. Ovo pivo je osvojilo mnoge nagrade.

Zaista je fascinatno da su ove pivare opstale toliko dugo, i što su idalje relevantne iako su skoro 1000 godina stare. 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Ćevap kod Dekija

Ćevabdžinica Ćevap kod Dekija je poznata beogradska ćevabdžinica koja svoje mušterije privlači prijatnim i autentičnim ambijentom, te stručnim i ljubaznim

ocenjivanje piva

Ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva? Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno.

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju