Da li dijabetičari smeju da piju pivo

Ako budete odgovorni i pridržavali se ovih saveta, verovatnoća da ćete imati bilo kakve probleme je minimalna

Krigla piva ili čaša vina može izgledati bezopasno. Šta više, može zvučati privlačno, pogotovo ako ste u društvu prijatelja. Ali, imajte na umu, alkohol može da sadrži dosta ugljenih hidrata. Ti ugljeni hidrati mogu negativno da utiču na ljude koji imaju dijabetes ili na one koji žele da izgube koji kilogram.

Važno je naglasiti da pivo podiže nivo šećera u krvi jer sadrži šećere u obliku maltoze ili maltodekstrina. Dok dijabetičari obraćaju pažnju na ono što jedu, često zaboravljaju da razmotre kalorijski sadržaj alkohola. Što je veća količina ugljenih hidrata u alkoholu, veći je rizik od razvoja visokog šećera u krvi,a što je naročito opasno po dijabetičare. Takođe problem kod dijabetičara izaziva činjenica, jer je alkohol pun praznih kalorija, a ove prazne kalorije ne pružaju vašem telu proteine, masti, minerale ili vitamine, te ih možete uneti mnogo više u odnosu na kalorije iz hrane, koje sadrže hranljive komponente.

Dijabetičari moraju biti naročito oprezni, pogotovo oni koji boluju od dijabetesa tipa II. Razlog za oprez je činjenica da alkohol, kada se unese u organizam, putuje do stomaka i odmah nastavlja dalje, jer za razliku od hrane alkohol ne mora da se svari. Rezultat ovoga je da alkohol veoma brzo stiže do mozga putem krvotoka. Kada stigne do mozga, uticaj alkohola može da „zbuni“ jetru i da je spreči da proizvodi glukozu. Rezultat toga je nizak nivo šećera u krvi, što dalje može dovesti do hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi), a koja je naručito opasno po dijabetičare.

Na koji način dijabetičari mogu sigurno i bezbedno da uživaju u alkoholu? Postoji par saveta koji im mogu znatno pomoći. Držite se pića sa niskim nivoom šećera i ugljenih hidrata. Sa sobom uvek povedite prijatelja i medikamente koje koristite. Poslednja, ali itekako bitna stvar jeste da ne preterujete i odgovorno pijete. Ako budete odgovorni i pridržavali se ovih saveta verovatnoća da ćete imati bilo kakve probleme je minimalna.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Monument

Koncept restorana Monument jasno je isplaniran prema potrebama sredine, zasnovan na autentičnom jelovniku, brzoj i kvalitetnoj usluzi, dobroj atmosferi i

PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik Indian Pale ale

Terminal Gastro Bar

Terminal Gastro Bar je casual dining restoran internacionalne kuhinje, smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na Vračaru, pored Hrama