Želite li da pravite najbolje pivo

Svaki od navedenih saveta je veoma jednostavan, te ako ih se pridržavate na dobrom ste putu da imate odlično pivo

Svi mi dobro znamo da pravljenje piva nije lako. Treba dosta vremena, truda i pre svega koncentracije. Baš iz tih razloga većini, pogotovo početnicima, ume ponekad da popusti pažnja te dođe do greške. Ove greške su uglavnom sitne i nemaju određenog uticaja na završni proizvod, ali to ne mora da bude tako. Može da dođe do određene sitne ili malo veće greške koja može itekako da utiče na krajnji proizvod.

Pravljenje piva je jedan od poslova u kojima i najsitnija greška može da utiče na krajnji proizvod. Iz tog razloga odlučili smo da vam ukažemo na  greške, koje možda pravite, a da ih niste ni svesni. Sve ove greške mogu uticati negativno na krajnji proizvod, odnosno kvalitet vašeg piva.

 Karbonizacija je veoma bitan deo u proizvodnji piva. Pivo uvek mora da bude adekvatno karbonisano, niti previše, a pogotovo ne premalo. Iz tog razloga morate obratiti pažnju na to koliko šećera ubacujete u svoje pivo pre karbonizacije – ne sme da bude ni previše ni premalo. Ako vam je ovo suviše komplikovano ili ako ste početnik mi vam savetujemo da se opredelite za tablete. Tablete za karbonizaciju će doprineti da veše pivo bude "propisano karbonisano". U svakom slučaju početnici bi trebali da se pridržavaju recepata i to onih jednostavnijih. Kada se pravi pivo po receptu manje su šanse da krajnji proizvod bude neupotrebljiv.

Sledeća stavka je flaširanje. Prvo pravilo kaže – nikada nemojte prerano da flaširate vaše pivo. Proizvodnja piva je dugačak proces, morate biti poprlično strpljivi. Bitno je da sačekate, da fermentacija bude gotova. Jer ako flaširate pivo koje je još u toku fermentacije može da dođe do nakupljanja prekomerne količine pritiska u flaši, te i pucanja flaše. Nakon flaširanja morate dobro da obratite pažnju na kojem mestu ostavljate vaše pivo. Svi mi  ovo već znamo, ali može da se desi greška i da flaširano pivo ostavite u toploj prostoriji ili negde napolju, pa bude izloženo suncu. Ovakav postupak odlaganja će doprineti brzom propadanju vašeg piva, odnosno ono će da užegne. Odlaganje flaširanog piva u neadekvatan prostor će uticati da vaše pivo dobije loš miris i ukus, odnosno neće biti za upotrebu. Naš savet vam je da držite vaše pivo u braon bocama na tamnom i, koliko toliko, hladnom mestu. Podrum, gde je temperatura konstantna, je idealno mesto za čuvanje piva.

Svaki od navedenih saveta je veoma jednostavan, ali ako se ne poštuju može doći do fatalnih posledica po vaše pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Chez Nik

Chez Nik, kratko ime koje znači puno toga na jednom mestu. Sjajnu kafu i doručak za uspešan početak dana, izbor

WRH Steakhouse

WRH Steakhouse & Bar  je mesto kreirano da spoji savršenstvo ukusa, kvalitet, ljude i dizajn. Specijaliteti koji nikog ne ostavljaju

zalivanje biljaka pivom

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.

PIVSKI STILOVI: Voćna piva

Pivski stilovi i podstilovi sa dodatim voćem su tehnički vrlo zahtevni za napraviti, a mi vam predstavljamo najbolje pivo sa dodatim voćem na našem tržištu.

DA LI POSTOJE PREMIJUM PIVA

Pivopije su u stalnoj potrazi za dobrim ukusom. Jedni se brzo zaustavljaju u tom traganju, drugi, uporniji, nastavljaju dalje, a

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike