Želite li da pravite najbolje pivo

Svaki od navedenih saveta je veoma jednostavan, te ako ih se pridržavate na dobrom ste putu da imate odlično pivo

Svi mi dobro znamo da pravljenje piva nije lako. Treba dosta vremena, truda i pre svega koncentracije. Baš iz tih razloga većini, pogotovo početnicima, ume ponekad da popusti pažnja te dođe do greške. Ove greške su uglavnom sitne i nemaju određenog uticaja na završni proizvod, ali to ne mora da bude tako. Može da dođe do određene sitne ili malo veće greške koja može itekako da utiče na krajnji proizvod.

Pravljenje piva je jedan od poslova u kojima i najsitnija greška može da utiče na krajnji proizvod. Iz tog razloga odlučili smo da vam ukažemo na  greške, koje možda pravite, a da ih niste ni svesni. Sve ove greške mogu uticati negativno na krajnji proizvod, odnosno kvalitet vašeg piva.

 Karbonizacija je veoma bitan deo u proizvodnji piva. Pivo uvek mora da bude adekvatno karbonisano, niti previše, a pogotovo ne premalo. Iz tog razloga morate obratiti pažnju na to koliko šećera ubacujete u svoje pivo pre karbonizacije – ne sme da bude ni previše ni premalo. Ako vam je ovo suviše komplikovano ili ako ste početnik mi vam savetujemo da se opredelite za tablete. Tablete za karbonizaciju će doprineti da veše pivo bude "propisano karbonisano". U svakom slučaju početnici bi trebali da se pridržavaju recepata i to onih jednostavnijih. Kada se pravi pivo po receptu manje su šanse da krajnji proizvod bude neupotrebljiv.

Sledeća stavka je flaširanje. Prvo pravilo kaže – nikada nemojte prerano da flaširate vaše pivo. Proizvodnja piva je dugačak proces, morate biti poprlično strpljivi. Bitno je da sačekate, da fermentacija bude gotova. Jer ako flaširate pivo koje je još u toku fermentacije može da dođe do nakupljanja prekomerne količine pritiska u flaši, te i pucanja flaše. Nakon flaširanja morate dobro da obratite pažnju na kojem mestu ostavljate vaše pivo. Svi mi  ovo već znamo, ali može da se desi greška i da flaširano pivo ostavite u toploj prostoriji ili negde napolju, pa bude izloženo suncu. Ovakav postupak odlaganja će doprineti brzom propadanju vašeg piva, odnosno ono će da užegne. Odlaganje flaširanog piva u neadekvatan prostor će uticati da vaše pivo dobije loš miris i ukus, odnosno neće biti za upotrebu. Naš savet vam je da držite vaše pivo u braon bocama na tamnom i, koliko toliko, hladnom mestu. Podrum, gde je temperatura konstantna, je idealno mesto za čuvanje piva.

Svaki od navedenih saveta je veoma jednostavan, ali ako se ne poštuju može doći do fatalnih posledica po vaše pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Zbog čega piti pivo

Pivo je vrlo zdravo piće, a koje bi svako ko vodi izbalansiranu ishranu trebao da pije Većina ljudi kada razmišlja

pivo i burgeri restoran kod brke

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

Kabinet Taproom

Kabinet Taproom

Na oko 40 kilometara od Beograda, podno Avale, u mestu Nemanikuće, nalazi se pivara Kabinet. Pivara Kabinet je prva srpska

Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.