Kada je napravljeno prvo pivo

Na kamenim pločama pronađenim u pećini, istraživači Stanforda otkrili su tragove skroba i biljnih čestica, te smrvljene ostatke raznih semenki, što ukazuje na proizvodnju piva

Pivo je bilo jedno od prvih pića koje su ljudi proizvodili. Smatra se da je napitak star oko 7.000 godina, ali nedavno, arheolazi su pronašli dokaze koji ukazuju na to da pivo postoji čak dvostruko duže. Što znači da je pivo starije od agrokulture i da predstavlja prvo alkoholno piće proizvedeno od strane ljudi. Novi dokazi otkriveni su u pećini Rakefet u Izraelu, koja je nekada bila grobnica za Natufovce. Natufovci su bili pleme koje je nastanjivalo region Levanta u istočnom Mediteranu pre otprilike 15.000 – 10.000 godina. Na kamenim pločama pronađenim u pećini, istraživači Stanforda otkrili su tragove skroba i biljnih čestica zvanih fitolit, takođe pronašli su i smrvljene ostatke raznih semenki, a što ukazuje na proizvodnju piva. Prema mišljenju tima istraživača, tragovi piva su stari između 11.700 i 13.700 godina, čineći ih najstarijim poznatim dokazima o ljudskoj proizvodnji alkohola na svetu. Ovo pleme je koristilo veoma prost i primitivan proces kojim su proizvodili pivo. Sastojci su bili veoma slični onima koji se danas koriste za proizvodnju piva, ali proces proizvodnje je bio poprilično primitivan. Pretpostavlja se da je krajnji proizvod je bio dosta lošijeg kvaliteta u poređenju sa današnjim pivima. Dobijeno pivo nije izgledalo kao sadašnje, a prema mišljenju timu istraživača, tadašnje pivo je bilo dosta gušće, skoro kao kaša. Kako bi potvrdili ono što su pronašli, istraživači sa Stanforda su istražili ovo piće, i otkrili su da su tragovi koji su ostali na njihovoj opremi bliski onima pronađenim na artefaktima. Istraživači kažu da je pivo najverovatnije konzumirano tokom ritualnih gozbi.

Prema ovoj studiji postoji mišljenje da, ne samo da pivo očigledno prethodi agrokulturu, već je možda samo pivo bila motivacija ranim civilizacijama da pređu, sa lovačko-sakupljačkog načina, života na poljoprivredni način.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Uz paprikaš samo stout pivo

O irskom paprikašu, čuvenom Irish stew, postoji čitava literatura. Vode se raprave o njegovom poreklu, sastojcima, da li je originalno

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.