5 saveta za uživanje u svakom pivu

Nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji

Kako uživati u pivu? Odgovor vam se verovatno čini prilično jednostavan i svako bi na ovo pitanje odgovorio, da tu nema preterane filozofije. Ali kad malo obratimo pažnju videćemo da i tu itekako postoje određena pravila kojih se treba pridržavati. Naravno, nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji.

Stvari na koje trebate obratiti pažnju jesu: temperatura, način otvaranja i čuvanja piva, način serviranja, tip čaše koju koristite i naravno način na koji sipate pivo.

Ali hajde da počnemo od temperature. Velika većina ljudi voli da pije pivo kada je rashlađeno na temperaturu od 4 do 6 stepeni celzijusa. To nije iznenađujuće, jer u tom rasponu temperature pivo je najukusnije. Lak načina na koji možete da rashladite pivo na ovu temperaturu jeste da flašu umotate u natopljenu maramicu i stvaite je na donju policu frižidera. Na ovaj način najbrže čete rashladiti vaše pivo.

Kada je reč o otvaranju piva, otvarajte vaše pivo pažljivo, nemojte praviti nagle poteze jer na taj način možete slučajno promućkati pivo.

Uvek čuvajte pivo na tamnom i hladnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti. Na ovaj način ćete zaštititi vaše pivo od spoljašnjih uticaja.

 Ako imate mogućnost konzumirajte pivo iz čaše, a ne pravo iz flaše. Na ovaj način ćete osetiti više toga što vam pivo nudi, uključujući više arome i ukusa. Ugođaj će vam biti još bolji ako izaberete čašu koja ide uz stil piva koji pijete.

Na kraju, jedna od najbitnijih stvaki, je način na koji sipate vaše pivo. Uvek birajte da napunite 4/5 čaše pivom, a ostatak penom. Na ovaj način ćete eliminisati probleme sa stomakom, koje možete imati ako pijete pivo bez pene. Osim što pomaže oko stomaka, pena dodatno naglašava karakteristike piva. 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVSKI MITOVI

Pivo je već odavno ušlo u razna predanja i mitologiju. Mitovi o pivu se mogu naći od starih Sumera do motiva finskih nacionalnih epova.

Dobre karakteristike slada u pivu

Prvenstveno napravljen od ječma, ekstrakt slada je koncentrisani sirup koji se koristi za dodavanje ukusa i teksture različitim vrstama namirnica,

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike