5 saveta za uživanje u svakom pivu

Nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji

Kako uživati u pivu? Odgovor vam se verovatno čini prilično jednostavan i svako bi na ovo pitanje odgovorio, da tu nema preterane filozofije. Ali kad malo obratimo pažnju videćemo da i tu itekako postoje određena pravila kojih se treba pridržavati. Naravno, nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji.

Stvari na koje trebate obratiti pažnju jesu: temperatura, način otvaranja i čuvanja piva, način serviranja, tip čaše koju koristite i naravno način na koji sipate pivo.

Ali hajde da počnemo od temperature. Velika većina ljudi voli da pije pivo kada je rashlađeno na temperaturu od 4 do 6 stepeni celzijusa. To nije iznenađujuće, jer u tom rasponu temperature pivo je najukusnije. Lak načina na koji možete da rashladite pivo na ovu temperaturu jeste da flašu umotate u natopljenu maramicu i stvaite je na donju policu frižidera. Na ovaj način najbrže čete rashladiti vaše pivo.

Kada je reč o otvaranju piva, otvarajte vaše pivo pažljivo, nemojte praviti nagle poteze jer na taj način možete slučajno promućkati pivo.

Uvek čuvajte pivo na tamnom i hladnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti. Na ovaj način ćete zaštititi vaše pivo od spoljašnjih uticaja.

 Ako imate mogućnost konzumirajte pivo iz čaše, a ne pravo iz flaše. Na ovaj način ćete osetiti više toga što vam pivo nudi, uključujući više arome i ukusa. Ugođaj će vam biti još bolji ako izaberete čašu koja ide uz stil piva koji pijete.

Na kraju, jedna od najbitnijih stvaki, je način na koji sipate vaše pivo. Uvek birajte da napunite 4/5 čaše pivom, a ostatak penom. Na ovaj način ćete eliminisati probleme sa stomakom, koje možete imati ako pijete pivo bez pene. Osim što pomaže oko stomaka, pena dodatno naglašava karakteristike piva. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Plato

Restoran Plato nalazi se na platou Filozofskog fakulteta, u samom srcu Beograda. Kuhinja je internacionalna sa sofisticiranim i neobičnim ukusima,

Carlsberg Srbija

Carlsberg na tržištu Srbije posluje od septembra 2003. godine, kada je otkupio većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d.

bezalkoholno pivo

Pivo sa niskim nivoom alkohola

Broj saobraćajnih nestreća, u kojima je bar jedan učesnik bio u alkoholisanom stanju, i nasilja pod uticajem alkohola se povećava.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.