5 saveta za uživanje u svakom pivu

Nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji

Kako uživati u pivu? Odgovor vam se verovatno čini prilično jednostavan i svako bi na ovo pitanje odgovorio, da tu nema preterane filozofije. Ali kad malo obratimo pažnju videćemo da i tu itekako postoje određena pravila kojih se treba pridržavati. Naravno, nije obavezno pridržavati se ovih saveta, ali ako ih pratite vaš doživljaj sa pivom će biti mnogo bolji.

Stvari na koje trebate obratiti pažnju jesu: temperatura, način otvaranja i čuvanja piva, način serviranja, tip čaše koju koristite i naravno način na koji sipate pivo.

Ali hajde da počnemo od temperature. Velika većina ljudi voli da pije pivo kada je rashlađeno na temperaturu od 4 do 6 stepeni celzijusa. To nije iznenađujuće, jer u tom rasponu temperature pivo je najukusnije. Lak načina na koji možete da rashladite pivo na ovu temperaturu jeste da flašu umotate u natopljenu maramicu i stvaite je na donju policu frižidera. Na ovaj način najbrže čete rashladiti vaše pivo.

Kada je reč o otvaranju piva, otvarajte vaše pivo pažljivo, nemojte praviti nagle poteze jer na taj način možete slučajno promućkati pivo.

Uvek čuvajte pivo na tamnom i hladnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti. Na ovaj način ćete zaštititi vaše pivo od spoljašnjih uticaja.

 Ako imate mogućnost konzumirajte pivo iz čaše, a ne pravo iz flaše. Na ovaj način ćete osetiti više toga što vam pivo nudi, uključujući više arome i ukusa. Ugođaj će vam biti još bolji ako izaberete čašu koja ide uz stil piva koji pijete.

Na kraju, jedna od najbitnijih stvaki, je način na koji sipate vaše pivo. Uvek birajte da napunite 4/5 čaše pivom, a ostatak penom. Na ovaj način ćete eliminisati probleme sa stomakom, koje možete imati ako pijete pivo bez pene. Osim što pomaže oko stomaka, pena dodatno naglašava karakteristike piva. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

inke

Inke i pivo

Stari narod Inka je takođe znao za pivo i proizvodio ga je, ali na jedan malo „drugačiji“ način za današnje

Restoran Ananda

Ananda, prvi je veganski restoran u Srbiji. Koncept ovog restorana se svodi na laganu i finu hranu, u kojoj možete

Gde popiti pivo za vikend

Za one koji vole Zanatsko, preporuka je "Radioaktivna subota" – Dogma Tap room. Otkrićemo vam samo toliko da se pije

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz

bip

BIP vratio pivo u Beograd

Sredinom septembra, u okviru Beogradske industrije piva, održana je ,,Sedeljka u BIP-u’’ kao u dobra stara vremena. Oko hiljadu najsrećnijih

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.