Dokazano – Pivo razbija kamen u bubregu

Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima

Nova studija objavljena u kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju, otkrila je da određena pića mogu povećati šansu za razvoj kamena u bubregu. Studija je pokazala da svakodnevni unos šećerom zaslađenih pića može povećati šansu za razvoj kamena u bubregu, dok sa druge strane, otkriveno je da pivo može smanjiti šanse za nastanak kamena u bubregu.

Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima. Tokom perioda od osam godina, 4.462 ispitanika je razvilo kamen ili više kamenja u bubrezima, najveći procenat obolelih je svakodnevno konzumirao napitke sa dosta šećera. Istraživači su saopštili da su oni ispitanici koji su pili jedno ili više zaslađenih pića dnevno imali 23% veću šansu da obole od kamena u bubregu u poređenju sa onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik je bio još veći za ispitanike koji su pili pića zaslađena veštačkim zaslađivačima, njihova verovatnoća da obole je bila 33% veća. Piće koje je ubedljivo najviše smanjilo rizik za razvoj kamena u bubregu jeste pivo, a ovaj rizik je drastično smanjen kod osoba koje su svakodnevno konzumirale pivo, u poređenju sa onima koji su pili pivo samo jednom nedeljno. Rizik se smanjio za 41% kod ispitanika koji su pili pivo svaki dan, dok se kod onih koji su pili vino takođe smanjio rizik za oko 31%. Ostala pića poput kafe, čaja i soka od pomorandže su takođe smanjili rizik od razvoja kamena u buregu, no za vrlo mali procenat. Istraživači su zaključili da su jedno do dva piva dnevno dovoljna za smanjenje rizika od nastanka kamena u bubrezima.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Atomska bomba i pivo

Jedan neobičan test je obavljen u SAD, a „glavni akter“ je pivo. Naime, 1956. godine naučnici su radili test jačine

bernard crno pivo

PIVO – Bernard Dark Lager

Pivo Bernard Dark Lager je nefiltrirani tamni lager,  koji ima finu gorčinu i tipičan je predstavnik češke pivarske škole.

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

Saveti – Čuvanje piva

Većina ljudi ima barem jednu flašu piva koja već mesecima stoji u frižideru, bez obzira da li je čuvate za

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.