Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima
Nova studija objavljena u kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju, otkrila je da određena pića mogu povećati šansu za razvoj kamena u bubregu. Studija je pokazala da svakodnevni unos šećerom zaslađenih pića može povećati šansu za razvoj kamena u bubregu, dok sa druge strane, otkriveno je da pivo može smanjiti šanse za nastanak kamena u bubregu.
Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima. Tokom perioda od osam godina, 4.462 ispitanika je razvilo kamen ili više kamenja u bubrezima, najveći procenat obolelih je svakodnevno konzumirao napitke sa dosta šećera. Istraživači su saopštili da su oni ispitanici koji su pili jedno ili više zaslađenih pića dnevno imali 23% veću šansu da obole od kamena u bubregu u poređenju sa onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik je bio još veći za ispitanike koji su pili pića zaslađena veštačkim zaslađivačima, njihova verovatnoća da obole je bila 33% veća. Piće koje je ubedljivo najviše smanjilo rizik za razvoj kamena u bubregu jeste pivo, a ovaj rizik je drastično smanjen kod osoba koje su svakodnevno konzumirale pivo, u poređenju sa onima koji su pili pivo samo jednom nedeljno. Rizik se smanjio za 41% kod ispitanika koji su pili pivo svaki dan, dok se kod onih koji su pili vino takođe smanjio rizik za oko 31%. Ostala pića poput kafe, čaja i soka od pomorandže su takođe smanjili rizik od razvoja kamena u buregu, no za vrlo mali procenat. Istraživači su zaključili da su jedno do dva piva dnevno dovoljna za smanjenje rizika od nastanka kamena u bubrezima.