Dokazano – Pivo razbija kamen u bubregu

Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima

Nova studija objavljena u kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju, otkrila je da određena pića mogu povećati šansu za razvoj kamena u bubregu. Studija je pokazala da svakodnevni unos šećerom zaslađenih pića može povećati šansu za razvoj kamena u bubregu, dok sa druge strane, otkriveno je da pivo može smanjiti šanse za nastanak kamena u bubregu.

Istraživanje je obuhvatilo 190.000 odraslih ispitanika, koji su uglavnom bili srednjih godina i predhodno nisu imali nikakvih problema sa bubrezima. Tokom perioda od osam godina, 4.462 ispitanika je razvilo kamen ili više kamenja u bubrezima, najveći procenat obolelih je svakodnevno konzumirao napitke sa dosta šećera. Istraživači su saopštili da su oni ispitanici koji su pili jedno ili više zaslađenih pića dnevno imali 23% veću šansu da obole od kamena u bubregu u poređenju sa onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik je bio još veći za ispitanike koji su pili pića zaslađena veštačkim zaslađivačima, njihova verovatnoća da obole je bila 33% veća. Piće koje je ubedljivo najviše smanjilo rizik za razvoj kamena u bubregu jeste pivo, a ovaj rizik je drastično smanjen kod osoba koje su svakodnevno konzumirale pivo, u poređenju sa onima koji su pili pivo samo jednom nedeljno. Rizik se smanjio za 41% kod ispitanika koji su pili pivo svaki dan, dok se kod onih koji su pili vino takođe smanjio rizik za oko 31%. Ostala pića poput kafe, čaja i soka od pomorandže su takođe smanjili rizik od razvoja kamena u buregu, no za vrlo mali procenat. Istraživači su zaključili da su jedno do dva piva dnevno dovoljna za smanjenje rizika od nastanka kamena u bubrezima.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivara Inat

Mlada iperspektivna kraft pivara, koja je u proteklih godinu dana postala jedna od najčešće spominjanih na domaćem tržištu   Pivara

Pivnica Crni Petao

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva. 

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz

Restoran Old Mill Belgrade

Restoran Old Mill Belgrade odlikuje autentičan stil sa elementima Starog mlina i njegove post – industrijske baštine. Restoran nudi specijalitete

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja