Dokazano – Pivo nas čini pametnijim

Utvrđeno je da hmelj, sastojak piva, povećava funkcije mozga u visokim dozama, a evo i kako

Nedavna studija na državnom univerzitetu u Oregonu, SAD, otkrila je da flavonoid u hmelju, koji se koristi za proizvodnju piva, povećava intelektualnu funkciju kod miševa.

Većina ne želi to da prizna, ali izgleda da nas pivo čini pametnijima.Utvrđeno je da hmelj, sastojak piva, povećava funkcije mozga u visokim dozama. Istraživači sa Univerziteta u Oregonu otkrili su da ksantohumol, tip flavonoida koji se nalazi u hmelju, poboljšava kognitivne funkcije kod mladih miševa. Važana stvar koju treba naglasiti jeste doza, naime čovek bi trebao da popije oko 3 520 piva dnevno kako bi mogao da oseti vidljiva poboljšanja kognitivnih sposobnosti. To zvuči pomalo nepraktično, s obzirom na to kada bi neko zaista popio toliko piva za jedan dan verovatno bi umro od prevelike količine alkohola. Bez obzira na to, nepraktično visoke doze ksantohumola povećavaju sposobnost mladih miševa da se prilagode promenama u okruženju.

Da bi izmerili poboljšanje moždanih funkcija, istraživači su, putem injekcije,  administrovali flavonoid i pustili životinje da pronađu izlaz iz posebno dizajniranih lavirinta. Miševi koji su dobili najveće doze flavonoida su takođe i najbrže pronašli izlaz iz lavirinta. Loša vest je da stariji miševi nisu pokazivali nikakva poboljšanja u moždanim funkcijama. Naučnici se nadaju da će se u budućnosti ksantohumol moći koristiti za lečenje problema povezanih sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću i poremećajima pamćenja. Ovaj flavonoid, kao i mnogi drugi, ima sposobnost da pomaže pri formiranju novih sećanja. Iako, na žalost, i dalje ne utiče na ljude, naučnici se nadaju da će uspeti da proizvedu ekstrakt ovog flavonoida koji će ljudi moći konvencijalno da koriste.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Giardino

U samom centru Novog Sada, na krovu tržnog centra „BAZAR“, 30. novembra 2006. godine, počeo je sa radom jedan od

Terminal Gastro Bar

Terminal Gastro Bar je casual dining restoran internacionalne kuhinje, smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na Vračaru, pored Hrama

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.