Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza

Većina pivopija, kada pomisli na proizvodnju piva, prvo što im na pamet padne jeste komplikovani proces uz još komplikovaniju aparaturu. Ali to zaista nije tako, svako uglavnom može da napravi svoje pivo bez većih poteškoća. Možemo reći da ako umete vodu da prokuvate, umete i pivo da proizvedete. Ni trošak nije prevelik, brewkit-ovi su cenovno pristupačni. A ako se odlučite sami da kupite sastojke to je još pristupačnije.

Proizvodnja piva je relativno lak proces, kao što smo već naveli. Potrebna su vam samo četiri sastojka, računajući da niste kupili brewkit, a oni su: kvasci, slad, ječam i šećer (dekstroza). Većina pivara dodaje još sastojaka kako bi dobili originalnije i jedinstvenije pivo, ali za početk ovi sastojci su sasvim dovoljni. Kada se uhodate u proces proizvodnje mi vam savetujemo da polako uvodite nove sastojke, te i teže recepte.

Hajde da se bacimo na proces proizvodnje. Prvo što bi trebali da uradite jeste da pomešate suvi ekstrakt slada sa vodom, te ostavite smešu da prokuva. Nakon što ste dodali hmelj u prokuvanu smesu, sledeći korak je da ostavite smesu da se prohladi. Nakon što se smesa prohladi do oko 20 °C, možete dodati kvasce. Sada je vreme da ovu smesu prebacite u fermentor, pivo u fermentoru treba da stoji oko tri nedelje. Morate biti strpiljivi – strpljenje je jedan od ključnih faktora u proizvodnji piva. Nakon što se fermentacija završi morate sačekati još oko dve do četiri nedelje kako bi kvasci završili svoj zadatak i staložili se na dno fermentora. Nakon ovoga sledi flaširanje, a ono se vrši na sledeći način – morate dobro očistiti flaše (sva oprema mora biti čista, ovo je jedno od ključnih pravila pivarstva), spremiti adekvatnu količinu šećera i naravno presuti vaše pivo u flaše. Ovaj korak verovatno zvuči malo zastrašujuće, ali kada se uhodate uopšte nije strašno. Nakon flaširanja vaše pivo je spremno za konzumiranje.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

bip

BIP vratio pivo u Beograd

Sredinom septembra, u okviru Beogradske industrije piva, održana je ,,Sedeljka u BIP-u’’ kao u dobra stara vremena. Oko hiljadu najsrećnijih

TOČENO PIVO: Za i protiv

Koliko ima istine u pričama o dobrim i lošim stranama točenog piva Tempo modernog života ume biti naporan, te kako

restoran poco loco

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

Najstarija pivara

Pivo je jedno veoma staro piće, koje se proizvodi već milenijumima. „Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan“ koja se nalazi nadomak Minhena je

Central Pub

Central Pub je mesto gde svako može da nađe nešto po svom ukusu. Piva iz Češke, Holandije, Belgije, Engleske, Škotske,

Restoran Žabar

Verujete li da postoji mesto u Beogradu koje može da zadovolji sve vaše gastro kriterijume? Verovali ili ne, ali postoji

JELEN PIVO Časti nove tate

Ako si upravo postao tata, Jelen ti poklanja gajbu piva sa tvojim imenom da počastiš ekipu   U susret nam dolaze periodi slava i praznika,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja