Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza

Većina pivopija, kada pomisli na proizvodnju piva, prvo što im na pamet padne jeste komplikovani proces uz još komplikovaniju aparaturu. Ali to zaista nije tako, svako uglavnom može da napravi svoje pivo bez većih poteškoća. Možemo reći da ako umete vodu da prokuvate, umete i pivo da proizvedete. Ni trošak nije prevelik, brewkit-ovi su cenovno pristupačni. A ako se odlučite sami da kupite sastojke to je još pristupačnije.

Proizvodnja piva je relativno lak proces, kao što smo već naveli. Potrebna su vam samo četiri sastojka, računajući da niste kupili brewkit, a oni su: kvasci, slad, ječam i šećer (dekstroza). Većina pivara dodaje još sastojaka kako bi dobili originalnije i jedinstvenije pivo, ali za početk ovi sastojci su sasvim dovoljni. Kada se uhodate u proces proizvodnje mi vam savetujemo da polako uvodite nove sastojke, te i teže recepte.

Hajde da se bacimo na proces proizvodnje. Prvo što bi trebali da uradite jeste da pomešate suvi ekstrakt slada sa vodom, te ostavite smešu da prokuva. Nakon što ste dodali hmelj u prokuvanu smesu, sledeći korak je da ostavite smesu da se prohladi. Nakon što se smesa prohladi do oko 20 °C, možete dodati kvasce. Sada je vreme da ovu smesu prebacite u fermentor, pivo u fermentoru treba da stoji oko tri nedelje. Morate biti strpiljivi – strpljenje je jedan od ključnih faktora u proizvodnji piva. Nakon što se fermentacija završi morate sačekati još oko dve do četiri nedelje kako bi kvasci završili svoj zadatak i staložili se na dno fermentora. Nakon ovoga sledi flaširanje, a ono se vrši na sledeći način – morate dobro očistiti flaše (sva oprema mora biti čista, ovo je jedno od ključnih pravila pivarstva), spremiti adekvatnu količinu šećera i naravno presuti vaše pivo u flaše. Ovaj korak verovatno zvuči malo zastrašujuće, ali kada se uhodate uopšte nije strašno. Nakon flaširanja vaše pivo je spremno za konzumiranje.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

Žene i pivo

U istoroji, proizvodnja piva je smatrana kao jedan veoma ozbiljan i plemenit posao. U Antičkom Peru-u za proizvodnju piva su

Recept za pivsku piletinu

Potrebni sastojci: -1 velika kašika soli -1 mala kašika šećera -1 mala kašika luka u prahu -1 mala kašika belog

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc