Dokazano – Pivo nas čini srećnim

Bilo da ga popijete hladno, mlako ili ono sobne temperature, iz flaše ili limenke osetićete opet isto to  zadovoljstvo, a  da li ste se zapitali zašto je to tako

Sigurno ste primetili da nakon ispijanja piva osećate radost, sreću i zadovoljstvo. Ipak, ovako nešto vas i ne treba da čudi, jer prave pivopije obuzme sreća čim vide ovo penušavo alkoholno piće. Nema osobe koja na kraju napornog dana ne uzme čašu piva kako bi se opustila, a već posle dva tri gutljaja sledi onaj poznati osećaj- obuzimanje toplinom, blagostanjem i srećom, a vi ne znate zašto. I bilo da ga popijete hladno, mlako ili ono sobne temperature, iz flaše ili limenke osetićete opet isto to  zadovoljstvo, jer tada niko ne može da vas iznervira.

A da li ste se zapitali zašto je to tako?

Naime, naučnici su otkrili da je za to zaslužan sastojak iz pivskog ječma – hordein koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način na koji to radi dopamin. Naučnici iz Nemačke su dokazali da je zapravno hordein iz piva odgovoran za podizanje raspoloženja. Naučnici tvrde da hordein deluje na mozak slično kao hormon sreće, te da hordenin i domapin zajedno stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. Za osećaj opuštenosti, dobrog raspoloženja i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina smatra autorka istraživanja. Ona je podsetila da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol sastojak čokolade. Dakle, pivo ima marginalni uticaj na nivo dopamina u organizmu, ali samo ukoliko ga pijete u umerenom količinama,  a to znači da bi bilo najbolje da ga uvek pijete u granicama normale. Zato vam preporučujemo da posle napornog dana popijete jedno do dva piva vešeg omiljenog proizvođača.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

pivo i piletina Macchiato Fax

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

restoran mayka

Restoran Mayka

Restoran Mayka nalazi se u Beogradu, u ulici Nikole Spasića na broju 5. Enterijer restorana Mayka osmišljen je na način da steknete utisak kao da ste kod svoje kuće, uz primesu savremenog industrijskog dizajna.

Pivara na Dorćolu

Pivara na Dorćolu u svojoj ponudi nudi preko 15 vrsta piva na točenje, kao i svojih 5, koje proizvode u svojoj pivari.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike