Dokazano – Pivo nas čini srećnim

Bilo da ga popijete hladno, mlako ili ono sobne temperature, iz flaše ili limenke osetićete opet isto to  zadovoljstvo, a  da li ste se zapitali zašto je to tako

Sigurno ste primetili da nakon ispijanja piva osećate radost, sreću i zadovoljstvo. Ipak, ovako nešto vas i ne treba da čudi, jer prave pivopije obuzme sreća čim vide ovo penušavo alkoholno piće. Nema osobe koja na kraju napornog dana ne uzme čašu piva kako bi se opustila, a već posle dva tri gutljaja sledi onaj poznati osećaj- obuzimanje toplinom, blagostanjem i srećom, a vi ne znate zašto. I bilo da ga popijete hladno, mlako ili ono sobne temperature, iz flaše ili limenke osetićete opet isto to  zadovoljstvo, jer tada niko ne može da vas iznervira.

A da li ste se zapitali zašto je to tako?

Naime, naučnici su otkrili da je za to zaslužan sastojak iz pivskog ječma – hordein koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način na koji to radi dopamin. Naučnici iz Nemačke su dokazali da je zapravno hordein iz piva odgovoran za podizanje raspoloženja. Naučnici tvrde da hordein deluje na mozak slično kao hormon sreće, te da hordenin i domapin zajedno stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. Za osećaj opuštenosti, dobrog raspoloženja i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina smatra autorka istraživanja. Ona je podsetila da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol sastojak čokolade. Dakle, pivo ima marginalni uticaj na nivo dopamina u organizmu, ali samo ukoliko ga pijete u umerenom količinama,  a to znači da bi bilo najbolje da ga uvek pijete u granicama normale. Zato vam preporučujemo da posle napornog dana popijete jedno do dva piva vešeg omiljenog proizvođača.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVSKI MITOVI

Pivo je već odavno ušlo u razna predanja i mitologiju. Mitovi o pivu se mogu naći od starih Sumera do motiva finskih nacionalnih epova.

Restoran Plato

Restoran Plato nalazi se na platou Filozofskog fakulteta, u samom srcu Beograda. Kuhinja je internacionalna sa sofisticiranim i neobičnim ukusima,

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.