Šta ustvari izaziva mamurluk

Sigurno ste mislili da mamurluk izaziva alkohol u pivu, no nauka kaže drugačije i etiketira glavnog krivca

Jaka glavobolja, suva usta, mučnina… ukratko, osećate se kao da ste na samrti. Ali ako ste predhodno veče popili malo više, verovatno ste samo mamurni. Osim umora i neprijatne glavobolje, fizički simptomi mamurluka uključuju povećanu osetljivost na svetlo i zvuk, bolove u mišićima, crvenilo oba oka i žeđ. Takvi neželjeni efekti obično se javljaju nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, pošto nivo alkohola u krvi (BAC) opada, a oni postižu vrhunac kada vaš BAC dosegne nulu. Simptomi mamurluka, koji mogu trajati čitav naredni dan, slični su onima koje alkoholičari doživljavaju kada prestanu piti.

Ko je glavni krivac – Kongenžeri

Kongenžeri su hemijski nusprodukti procesa alkoholne fermentacije, koji su najuočljiviji u tamnijim pićima kao što su crno vino, burbon, rakija, viski i pivo tamne boje. Mislite na njih kao na vašu najgoru noćnu moru. Iako poboljšavaju ukus i miris alkohola, istraživači veruju da kongenžeri, u suštini toksini, takođe dovode do mamurluka. Studija iz 2009. godine pokazala je da su ljudi koji su pili burbon (koji sadrži 37 puta više kongenžera od votke) doživeli jači mamurluk od onih koji su pili slične količine votke.

Nauka je jasna

Biološki problemi mamurluka uglavnom se svode na dehidrataciju. Alkohol je diuretik, što znači da pomaže telu da se oslobodi tečnosti. Kada patite od ozbiljnog mamurluka, često ste ozbiljno dehidrirali, a vaše telo se ne može rešiti nusprodukata metaboliziranja alkohola (metabolita). A ti metaboliti iritiraju vaše telo.

Koja je najbolja preventiva

Najbolja preventiva jeste da budete konstantno hidridani, a pogotovo dok pijete. Dobar način na koji možete osigurati da ćete ostati hidrirani celo veče jeste da posle svakog pića popijete čašu vode. Na ovaj način ćete osigurati da vaše telo ostane hidrirano.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

TOČENO PIVO: Za i protiv

Koliko ima istine u pričama o dobrim i lošim stranama točenog piva Tempo modernog života ume biti naporan, te kako

Češka piva u Srbiji

Priča o Češkoj Republici i pivu najčešće započinje dobro poznatom statistikom, koja već godinama unazad pokazuje da su Česi neprikosnoveni

Atomska bomba i pivo

Jedan neobičan test je obavljen u SAD, a „glavni akter“ je pivo. Naime, 1956. godine naučnici su radili test jačine

Pivom protiv peruti

Zaboravite na skupe šampone za kosu čiji proizvođači tvrde da će vas rešiti problema zvanog perut. Sve što vam je

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.