Šta ustvari izaziva mamurluk

Sigurno ste mislili da mamurluk izaziva alkohol u pivu, no nauka kaže drugačije i etiketira glavnog krivca

Jaka glavobolja, suva usta, mučnina… ukratko, osećate se kao da ste na samrti. Ali ako ste predhodno veče popili malo više, verovatno ste samo mamurni. Osim umora i neprijatne glavobolje, fizički simptomi mamurluka uključuju povećanu osetljivost na svetlo i zvuk, bolove u mišićima, crvenilo oba oka i žeđ. Takvi neželjeni efekti obično se javljaju nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, pošto nivo alkohola u krvi (BAC) opada, a oni postižu vrhunac kada vaš BAC dosegne nulu. Simptomi mamurluka, koji mogu trajati čitav naredni dan, slični su onima koje alkoholičari doživljavaju kada prestanu piti.

Ko je glavni krivac – Kongenžeri

Kongenžeri su hemijski nusprodukti procesa alkoholne fermentacije, koji su najuočljiviji u tamnijim pićima kao što su crno vino, burbon, rakija, viski i pivo tamne boje. Mislite na njih kao na vašu najgoru noćnu moru. Iako poboljšavaju ukus i miris alkohola, istraživači veruju da kongenžeri, u suštini toksini, takođe dovode do mamurluka. Studija iz 2009. godine pokazala je da su ljudi koji su pili burbon (koji sadrži 37 puta više kongenžera od votke) doživeli jači mamurluk od onih koji su pili slične količine votke.

Nauka je jasna

Biološki problemi mamurluka uglavnom se svode na dehidrataciju. Alkohol je diuretik, što znači da pomaže telu da se oslobodi tečnosti. Kada patite od ozbiljnog mamurluka, često ste ozbiljno dehidrirali, a vaše telo se ne može rešiti nusprodukata metaboliziranja alkohola (metabolita). A ti metaboliti iritiraju vaše telo.

Koja je najbolja preventiva

Najbolja preventiva jeste da budete konstantno hidridani, a pogotovo dok pijete. Dobar način na koji možete osigurati da ćete ostati hidrirani celo veče jeste da posle svakog pića popijete čašu vode. Na ovaj način ćete osigurati da vaše telo ostane hidrirano.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Kako se snaći na putovanju

Današnji putnici i turisti imaju mnogo mogućnosti kada je piće u pitanju. Trgovina je uznapredovala pa se roba šalje na

Zanimljivi podaci o pivu

– Zašto je pivo toliko popularno? Da bi odgovorili na ovo pitanje moramo se vratiti u prošlost. Jedna teorija glasi

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

MERAK JE PITI MERAK

Merak je pasterizovano, svetlo, autentično srpsko pivo koje predstavlja deo uživanja u životu i nama najvažnijim stvarima. Merak s ponosom

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju