Saznajte sve o arhiviranju piva

Starenje piva može biti veoma zanimljiv hobi, ali i isplativ. To nije težak posao, ne zahteva mnogo vremena i svi pivoljubci mogu da se oprobaju, te saznaju da li je neko pivo bolje nakon odležavanja

 

Kada se radi o smelim i živopisnim ukusima piva, pravilo je da se konzumiraju odmah. Arhiviranje piva nije dobra odluka, bar kada je reč o velikoj većini stilova piva, a posebno kada je reč o popularnim hmeljastim pivima. Postoje, naravno, izuzeci i mnogi posvećeni ljubitelji piva uživaju u istraživanju ukusa pažljivo ostarelog piva. Starenje piva može biti veoma zanimljiv hobi, ali i isplativ. A što je najbitnije, ovaj hobi niti je težak niti naporan.

Kako arhiviranje utiče na pivo

Prvo ključno pravilo starenja piva je jasno – starost ne mora nužno da napravi bolje pivo, ali je sigurno da menja ukus piva. To da li je novi okus „bolji“ zavisi samo od vas, odnosno za koje ste se pivo odlučili da arhivirate. Obično, kao i kada se radi o hmeljastim pivima, starenje smeta pivu jer oksidacija umanjuje arome i proizvodi nova jedinjenja koja utiču na ukus. Ali postoje određeni stilovi, poput Ale i ječmenog piva, kod kojih starenje budi nove, svojstvene i zanimljive mirise i ukuse.

Koja su najbolja piva za arhiviranje

Generalna postoji ideja, pri odabiru piva za starenje, da se odabere neko pivo sa umereno visokim sadržajem alkohola (oko 8% ili više) i ukusom koji vuče na slad. To praktično znači da treba odabrati slađe pivo sa većim procentom alkohola. Ova piva, dok su sveža, obično nisu naručito ukusna, ali zato su prava remek dela nakon starenja. Ostali kandidati su kisela piva i mnoga belgijska piva, jer ona sadrže aktivne kvasce i bakterije koje mogu nastaviti da razvijaju arome u boci i štite od prekomerne oksidacije tokom starenja piva.

Na kom mestu arhivirati pivo

Kada je reč o mestu, isto je kao i kod vina. Najbolje mesto je podrum, ali ako nemate pristup podrumu može bilo koje mesto koje je tamno, hladno i bez direktnog kontakta sa suncem. Takođe bi temperatura trebala da bude stalna tokom cele godine i da nema velikih ometanja.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Campania Trattoria

Putovanje u srce italijanske regije Kampanja odnedavno je moguće u samom srcu Beograda. Tik uz Konak kneginje Ljubice odnedavno je

Restoran Sofa

Neobična i topla atmosfera restorana Sofa, smeštenog u Beton hali, kombinuje vedrinu, otmenost i pre svega udobnost. Originalan i moderan,

Budite strpljivi

Budite strpljivi kada počinjete sa kućnom proizvodnjom piva. Znate izreku: „Sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju“. Ovo ne može

Najjače nemačko pivo

Kada je 2011. godine prvi, ali i jedini, put pušteno na tržište – Schorschbock 57 je bilo najjače pivo na

ocenjivanje piva

Ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva? Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno.

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.