Zašto je točeno bolje od flaširanog

Pravi ukus piva i sve što ono može da ponudi, možete da očekujete pijući sveže točeno pivo, a evo i zašto

Svako ko je probao točeno i flaširano pivo može potvrditi da postoji razlika u ukusu. Ova razlika je izražena čak iako je isti brend piva u pitanju. Ali i pored toga što je ukus drugačiji, većina pivopija se slaže sa tim da je točeno pivo bolje od flaširanog. Ali zašto je to tako? Zašto je točeno bolje od flaširanog?

Točeno pivo nije pasterizovano

Pivo koje je namenjeno za flaširanje mora biti podvrgnuto pasterizaciji. To znači da se gotov pivo zagreva kako bi se uništile sve bakterije koje se mogu razmnožavati u vremenu od punjenja pa do konzumacijie. Međutim, sporedni efekat pasterizacije je da utiče na ukus piva, te pojedina aromatična jedinjenja nestaju tokom ovog procesa. Ovaj proces se dešava isto kao i kod mleka. Točeno pivo, sa druge strane, ne zahteva pasterizaciju i stalno se hladi sve do trenutka kada se izlije iz slavine. Što znači da točeno pivo zadržava više originalnog ukusa.

Točeno pivo manje podleže oksidaciji

Za vreme skladištenja, najveći pivski neprijatelj je vazduh, tačnije, kiseonik. Ključni sastojci piva kao što su hmelj, ugljeni hidrati i alkohol su veoma skloni oksidaciji, što prosto rečeno znači, kiseonik reaguje sa pivom da bi degradirao njegov ukus. Kako bi se oksidacija svela na minimum, kontejneri u kojima se drži pivo treba da sadrže što je manje moguće vazduha. Zbog toga su kanisteri u kojima se drži točeno pivo bolji, jer sadrže manje kiseonika.

Zakljčak

Točeno pivo je bolje iz razloga što je svežije i nepasterizovano. Ovo praktično znači da pravi ukus piva i sve što ono može da ponudi, možete da očekujete pijući sveže točeno pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Stilovi piva

Stilovi piva

Pored dve osnovne vrste piva lager i ale, postoje još drugih stilova piva (ovo su stilovi nemojte da ih pomešate

Restoran Mikan

Restorаn Mikаn je tri decenije sinonim zа trаdicionаlnu srpsku kuhinju. U sаmom centru Beogrаdа,u pešаčkoj zoni prepoznаt po prijаtnoj i

Valjevsko pivo i “Hajdučki dani”

Turistička organizacija opštine Bogatić ovog vikenda organizuje u Crnoj Bari manifestaciju “Hajdučki dani”. Manifestacija počinje u petak 03.08.2018. godine u

Pametna kupovina

Postavlja se logično pitanje da li pivo naručiti od nekog ko nema potrebne uslove za ovakav vid prodaje ili pivo

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.