Večita dilema – Pivo ili vino

Danas ćemo pokušati da damo odgovore na neka od pitanja koja ljudi najviše postavljaju kada se radi o ova dva rivala

 

Mali broj pića deli svet tako spektakularno poput vina i piva. Naravno, o ukusu se ne diskutuje, ali postoje suptilne razlike u načinu na koji ova pića utiču na vaše telo i na vaše zdravlje. Danas ćemo pokušati da damo odgovore na neka od pitanja koja ljudi najviše postavljaju kada se radi o ovoj diskusiji.

Pivski stomak

Da se odmah razjasni, mit o pivskom stomaku je istinit. Sam alkohol sadrži kalorije, da ne spominjemo sve ostale šećere koji čine pivo toliko ukusnim. Krigla svetlog piva sadrži oko 180 kalorija, što je 50 % više kalorija u poređenju sa čašom vina. Što znači da ćete se pre ugojiti ako pijete pivo.

Međutim, ako umereno konzumirate alkohol ovo ne bi trebalo previše da vas zabrinjava. Nedavana studija je pokazala, da ako ste umereni u konzumaciji, ni jedno od ova dva pića vam neće doneti dodatne neželje kilograme.

Mamurluk

Uprkos naporu koji naučnici ulažu, rešenje za ovaj problem još uvek nije pronađeno, tako da mamurluk i dalje ostaje najgori neprijatelj svakoga ko voli da popije. Dehidracija je verovatno važan faktor, ali mamurluk može biti uzrokovan i nekim od nusprodukata fermentacije. Zaključeno je da tamnija alkoholna pića izazivaju jači mamurluk, tako da u ovoj kategoriji je izjednačeno, sve zavisi koju vrstu piva ili vina pijete. Naš savet: držite se belih vina i svetlih piva uz dosta vode.

 

Koje piće je bolje po naše zdravlje

Često nam je rečeno da čaša vina može pomoći u podmlađivanju tela, smanjujući rizik od bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Ali i pivo takođe pomaže u borbi protiv različitih bolesti, te nije bitno koje od ova dva pića konzumirate. Bitno je da konzumirate odgovorno! Ova kategorija je takođe nerešena.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

Restoran Veliki

  Da li su vam poznata sledeća jela – Supe, sosa, mesa, rebarca, kobasice, krompir u čakširama, sos od višanja,

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.