Šta znači oznaka „Bottle Conditioned“

Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje sadrži ovu oznaku, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate

Primetili ste reči „Bottle Conditioned“ na flaši piva, ali šta to znači? U suštini, ovo su piva koja, nakon flaširanja, nastavljaju da fermentiraju što znači da su ovo najbolja piva za odležavanje.

Pivari koriste ovu metodu pakovanja piva, kako bi pivo postalo prirodno karbonisano i kako bi kvasci nastavili da rade svoj posao nakon flaširanja. Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje je „Bottle Conditioned“, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate.

Kada se koristi ova metoda flaširanja

„Bottle Conditioning“ je jedan od prirodnih načina na koji se pivo može karbonisati. Kvasci koji su i dalje suspendovani u pivu omogućavaju karbonizaciju piva, pivar dodaje malu količinu šećera pivu neposredno pre flaširanja. Ovo omogućava da kvasci žive i rade svoj „posao“.

Ovo pokreće malu sekundarnu fermentaciju koja proizvodi ugljen dioksid i zanemarljivu količinu alkohola. Budući da je pivo flaširano, CO2 nema kuda otići i stoga se apsorbuje u pivo, čime pivo postaje karbonisano.

To znači da su ova piva veoma slična vinu. Kao i vino, pivo će nastaviti da sazreva i donosi dublji karakter.Za razliku od vina, ovaj proces dodaje i lepu, mekanu karbonizaciju.

Kako čuvati ova piva

Ako niste upućeni, kvasci su veoma osetljivi te morate paziti kako čuvate ovakva piva kako bi ona valjano sazrela. Saveti za čuvanje:

  • Uvek ih uspravno čuvajte, nikada položena
  • Flaše čuvajte na hladnim mestima koja nemaju direktan kontakt sa svetlošću
  • Optimalna temperatura za čuvanje je oko 12 °C
  • Nemojte koristiti frižider kako bi čuvali ova piva
Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

Restoran Žabar

Verujete li da postoji mesto u Beogradu koje može da zadovolji sve vaše gastro kriterijume? Verovali ili ne, ali postoji

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

Gde popiti pivo za vikend

Za one koji vole Zanatsko, preporuka je "Radioaktivna subota" – Dogma Tap room. Otkrićemo vam samo toliko da se pije

Gorak kao hmelj

Pivo vam je gorko!? Za to je kriv hmelj. Piva koja sadrže više hmelja su gorča. Ali hmelj je zaslužan i za citrusni miris ili voćnu aromu.

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja