Šta znači oznaka „Bottle Conditioned“

Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje sadrži ovu oznaku, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate

Primetili ste reči „Bottle Conditioned“ na flaši piva, ali šta to znači? U suštini, ovo su piva koja, nakon flaširanja, nastavljaju da fermentiraju što znači da su ovo najbolja piva za odležavanje.

Pivari koriste ovu metodu pakovanja piva, kako bi pivo postalo prirodno karbonisano i kako bi kvasci nastavili da rade svoj posao nakon flaširanja. Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje je „Bottle Conditioned“, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate.

Kada se koristi ova metoda flaširanja

„Bottle Conditioning“ je jedan od prirodnih načina na koji se pivo može karbonisati. Kvasci koji su i dalje suspendovani u pivu omogućavaju karbonizaciju piva, pivar dodaje malu količinu šećera pivu neposredno pre flaširanja. Ovo omogućava da kvasci žive i rade svoj „posao“.

Ovo pokreće malu sekundarnu fermentaciju koja proizvodi ugljen dioksid i zanemarljivu količinu alkohola. Budući da je pivo flaširano, CO2 nema kuda otići i stoga se apsorbuje u pivo, čime pivo postaje karbonisano.

To znači da su ova piva veoma slična vinu. Kao i vino, pivo će nastaviti da sazreva i donosi dublji karakter.Za razliku od vina, ovaj proces dodaje i lepu, mekanu karbonizaciju.

Kako čuvati ova piva

Ako niste upućeni, kvasci su veoma osetljivi te morate paziti kako čuvate ovakva piva kako bi ona valjano sazrela. Saveti za čuvanje:

  • Uvek ih uspravno čuvajte, nikada položena
  • Flaše čuvajte na hladnim mestima koja nemaju direktan kontakt sa svetlošću
  • Optimalna temperatura za čuvanje je oko 12 °C
  • Nemojte koristiti frižider kako bi čuvali ova piva
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

sabro vienna pivo

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.

TOČENO PIVO: Za i protiv

Koliko ima istine u pričama o dobrim i lošim stranama točenog piva Tempo modernog života ume biti naporan, te kako

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.