Šta znači oznaka „Bottle Conditioned“

Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje sadrži ovu oznaku, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate

Primetili ste reči „Bottle Conditioned“ na flaši piva, ali šta to znači? U suštini, ovo su piva koja, nakon flaširanja, nastavljaju da fermentiraju što znači da su ovo najbolja piva za odležavanje.

Pivari koriste ovu metodu pakovanja piva, kako bi pivo postalo prirodno karbonisano i kako bi kvasci nastavili da rade svoj posao nakon flaširanja. Ovaj metod se ne koristi često, ali kada nađete pivo koje je „Bottle Conditioned“, treba da vodite računa o tome kako ga čuvate.

Kada se koristi ova metoda flaširanja

„Bottle Conditioning“ je jedan od prirodnih načina na koji se pivo može karbonisati. Kvasci koji su i dalje suspendovani u pivu omogućavaju karbonizaciju piva, pivar dodaje malu količinu šećera pivu neposredno pre flaširanja. Ovo omogućava da kvasci žive i rade svoj „posao“.

Ovo pokreće malu sekundarnu fermentaciju koja proizvodi ugljen dioksid i zanemarljivu količinu alkohola. Budući da je pivo flaširano, CO2 nema kuda otići i stoga se apsorbuje u pivo, čime pivo postaje karbonisano.

To znači da su ova piva veoma slična vinu. Kao i vino, pivo će nastaviti da sazreva i donosi dublji karakter.Za razliku od vina, ovaj proces dodaje i lepu, mekanu karbonizaciju.

Kako čuvati ova piva

Ako niste upućeni, kvasci su veoma osetljivi te morate paziti kako čuvate ovakva piva kako bi ona valjano sazrela. Saveti za čuvanje:

  • Uvek ih uspravno čuvajte, nikada položena
  • Flaše čuvajte na hladnim mestima koja nemaju direktan kontakt sa svetlošću
  • Optimalna temperatura za čuvanje je oko 12 °C
  • Nemojte koristiti frižider kako bi čuvali ova piva
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Lovac

U dobro poznatom ambijentu restorana Lovac, prepunom lovačkih priča, koji zahvaljujući izloženim puškama i opasačima, galeriji divljači i odabiru boja

Lageri i sendviči

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

Restoran Temperament

Temperament je restoran koji je fokusiran na tradicionalnu kuhinju. Nalazi se u Beton hali, u samom srcu Beograda, pored reke

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva