Konačno na tržištu – Pivo koje ne izaziva mamurluk

Bilo je pitanje dana kada će neko, u širokom svetu pivarstva, napraviti i pustiti u prodaju pivo koje može da iskoreni najveću noćnu moru pivopija

Devedesetih godina prošlog veka desio se veliki rast u broju malih pivara. Ovaj do tada neviđeni rast, „mikro“ pivara, isključivi je „krivac“ za postojanje današnje kraft scene. Veruje se da je ovo ekspanzija donela svašta novo u svet pivarstva. Poput novih stilova i modernijih načina proizvodnje piva. Verovatno ste primetili, u poslednje vreme, da najpopularnije pivo više izgledaju kao sok od narandže, a manje kao klasično pivo. Šta više, neka piva su osmišljena sa ciljem da zaustave mamurluk. I tu na scenu stupaju „lekovita“ piva.

Dakle, ne čudi nas što bi neko u širokom svetu pivarstva zamislio da napravi pivo koje može da iskoreni najveću noćnu moru pivopija, odnosno mamurluk.

Alcine Chane, studentkinja nauke na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, osmislila je pivo protiv mamurluka kao deo svog završnog projekta. Pivo sadrži probiotičku kulturu „laktobacilus paracasei L26“, ova kultura je prirodno prisutna u našim crevima i poznata je po tome što pomaže pri varenju i pojačava imuni sistem.

Ovo pivo sadrži 3,5 % alkohola, mutno je i poseduje boju pomorandže, a radi se o nefiltriranom pivu. Pivo je takođe nepasterizovano što znači da probiotici ostaju živi sve do trenutka konzumacije. U jednoj flaši ovog piva nalazi se 4 milijarde aktivnih bakterija koje odmah nakon konzumacije pomažu našem organizmu. Što je 4 puta više od preporučene dnevne doze probiotika. Zaista se može reći da je ovo najzdravije i najnaprednije pivo na svetu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Balkon

Restoran Balkon spada u red beogradskih restorana koji se bave konceptom visoke Italijanske kuhinje i nalazi u Balkanskoj ulici. Meni

Taverna Piatakia

Grčka muzička konoba „Piatakia“ je mnogo više od klasičnog grčkog restorana. To je grčka destinacija u Beogradu, mesto za dobru

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.