Da li su istinite priče o benefitu piva na naš organizam

Razna naučna istraživanja o blagotvornom dejstvu piva su uglavnom finansirane od strane velikih multinacionalnih pivara, te je normalno posedovati dozu sumnje prema njima

Ako redovno posećujete internet verovatno ste primetili mnogo tekstova koji tvrde da je pivo dobro i zdravo za nas. Ali da li je to istina? Većina ovih tekstova se oslanja na određene studije koje tvrde da pivo pomaže našem telu na mnoštvo načina. Te studije su uglavnom finansirane od strane velikih pivara, stoga je normalno posedovati dozu sumnje prema njima. Ali pre nego što pogledamo da li tačno da je pivo zdravo, moramo saznati šta se tačno nalazi u pivu.

Pivo se pravi od četiri osnovna sastojka: žitarica (uglavnom ječma, ali mogu biti i druge žitarice), hmelja, kvasca i vode.Jedna limenka piva (odnosno 500 ml) sadrži 156 kalorija, 14 grama alkohola, 1,5 grama proteina i 13 grama ugljenih hidrata. Pivo takođe sadrži mikronutrijente koji se nazivaju polifenoli. Neki od ovih polifenola, kao što su flavanoidi, flavanoli i fenolne kiseline, imaju poznate zdravstvene benefite, iako su mnoga istraživanja fokusirana samo na vino, a ne na pivo.

Ali šta je sa specifičnim zdravstvenim tvrdnjama? Da li pivo zaista smanjuje rizik od srčanog udara? Većina studija o pivu sugeriše da bi niska do umerena konzumacija mogla smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Prijavljeni efekti su slični onima u vinu.

Šta više pivo pomaže u sprečavanju dijabetesa, moždanog udara i pomaže pri varenju. Zbog toga što poseduje polifenole, pivo možemo porediti sa vinom i većina zdravstvenih benefita koje vino donosi se takođe odnose i na pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.

Restoran Botako

Restoran Botako je beogradski restoran koji se bavi konceptom moderne, ali delom i tradicionalne Italijanske kuhinje sa fokusom na pice.

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju