Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u dimljeno pivo ili ga nikada više nećete poručiti

 

Rauchbier, odnosno, dimljeno pivo tradicionalno se proizvodi u Nemačkoj odakle i potiče. Radi se o lageru koji se pravi uz pomoć dimljenog ječma. Ovim procesom pivo dobija različite nivoe bogatog i intenzivnog, dimljenog ukusa. Ovaj stil potiče iz 16. ili 17. veka, kada je bilo mnogo jednostavnije sušiti i sladiti ječam preko otvorenog plamena. Ovim načinom pravljenja piva dobija se interesantno pivo koje savršeno ide uz sve vrste mesa, pogotovo roštilja i pečenja gde donosi novi balans ukusa. Početkom 18. veka, dimljeno pivo je polako izlazilo iz mode jer je tehnologija uznapredovala, te su „isplivali“ drugi stilovi piva, ali i mnogi zanimljivi ukusi. Pivari su imali nove metode kojima su sušili ječam, a te metode su bile brže, jednostavnije i efektnije od dimljenja.

Bilo kako bilo, dimljeno pivo je tonulo u zaborav, ali sa pojavom kraft revolucije, krajem prošlog veka, i ovaj stil  se vratio na mala vrata i privukao određenu publiku. Dimljeno pivo se i dalje proizvodi na isti način kao i pre nekoliko vekova, a što mu daje zanimljiv i jedinstven karakter koji se ne može kopirati ili lažirati.

Dobri poznavaoci pivske scene veruju da će ovo pivo, u narednih nekoliko godina,  doživeti svoju renesansu, odnosno da će ponovo ući u modu, pre svega kod onih koji u pivu traže egzotične ukuse. Ovo predviđanje se bazira na činjenici da je ovo pivo jedinstvenog i neverovatnog ukusa koji će vam se ili svideti ili ne, jer kod ovog stila nema sredine i kompromisa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Brzi gulaš sa Kaš pivom

Gulaš je jelo koje turisti često traže u našim restoranima. Naročito je cenjen Mađarski gulaš, koji je često na trpezi

restoran poco loco

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

BISER ISTOČNE SRBIJE – ZAJEČARAC

Zaječarsko pivo je zvanično prvi put proizvedeno 1895. godine u Zaječarskoj pivari, koju je osnovalo “Zaječarsko industrijsko udruženje”. Pivara je

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.