Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u dimljeno pivo ili ga nikada više nećete poručiti

 

Rauchbier, odnosno, dimljeno pivo tradicionalno se proizvodi u Nemačkoj odakle i potiče. Radi se o lageru koji se pravi uz pomoć dimljenog ječma. Ovim procesom pivo dobija različite nivoe bogatog i intenzivnog, dimljenog ukusa. Ovaj stil potiče iz 16. ili 17. veka, kada je bilo mnogo jednostavnije sušiti i sladiti ječam preko otvorenog plamena. Ovim načinom pravljenja piva dobija se interesantno pivo koje savršeno ide uz sve vrste mesa, pogotovo roštilja i pečenja gde donosi novi balans ukusa. Početkom 18. veka, dimljeno pivo je polako izlazilo iz mode jer je tehnologija uznapredovala, te su „isplivali“ drugi stilovi piva, ali i mnogi zanimljivi ukusi. Pivari su imali nove metode kojima su sušili ječam, a te metode su bile brže, jednostavnije i efektnije od dimljenja.

Bilo kako bilo, dimljeno pivo je tonulo u zaborav, ali sa pojavom kraft revolucije, krajem prošlog veka, i ovaj stil  se vratio na mala vrata i privukao određenu publiku. Dimljeno pivo se i dalje proizvodi na isti način kao i pre nekoliko vekova, a što mu daje zanimljiv i jedinstven karakter koji se ne može kopirati ili lažirati.

Dobri poznavaoci pivske scene veruju da će ovo pivo, u narednih nekoliko godina,  doživeti svoju renesansu, odnosno da će ponovo ući u modu, pre svega kod onih koji u pivu traže egzotične ukuse. Ovo predviđanje se bazira na činjenici da je ovo pivo jedinstvenog i neverovatnog ukusa koji će vam se ili svideti ili ne, jer kod ovog stila nema sredine i kompromisa.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Restoran Mihailo

U prijatnom ambijentu restorana Mihailo možete uživati u tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji koja je pripremana uz pomoć najkvalitetnijih lokalnih namirnica na

Pivski hotel

Pivski hotel

Škotska pivara po imenu BrewDog planira da do početka 2019. godine otvori svoj prvi pivski hotel. Kao idealno mesto za

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju