Zbog čega neki ljudi ne vole pivo

Verovali ili ne, ali na ovo pitanje su genetičari pronašli odgovor, a krivac za ovaj „poremećaj“ je evolutivni razvoj čoveka

Iako je pivo najpopularnije alkoholno piće na svetu, i dalje postoje ljudi koji ga ne vole. Verovali ili ne, postoji naučno dokazan razlog zbog kojeg određeni ljudi ne podnose pivo. Naime, određenenim grupama ljudi genetski ne odgovara pivo.

Ljudi koji su osetljiviji na gorke ukuse, hladnu hranu i hladna pića, manje su skloni uživanju u pivu. Od ova tri faktora, gorčina igra najveću ulogu. Jer u većini slučajeva ljudi koji su osetljivi na gorke ukuse ne vole pivo. Rano u ljudskoj evoluciji, jesti nešto gorko značilo je da jedete nešto otrovno. Dok se kod većine ovaj evulucioni instinkt izbrisao, određene grupe ljudi su ga, genetskim putem, zadržale. Čak i biljke koje nisu otrovne koriste gorak ukus kako bi zavarale predatore.

Ljudski jezik poseduje 25 receptora za gorčinu, što je mnogo više u poređenju sa receptorima za so (naš jezik poseduje samo 2 receptora za so). Kako su se ljudi razvijali, pojavile su se genetske varijacije koje su promenile koliko su osetljivi naši receptori za gorčinu. Postoje tri „vrste“ ljudi oni koji uživaju u gorkom ukusu, oni koji ga podnose i oni kojima ne odgovara gorčina.

Ali, nemojte da brinete, nije kraj sveta ako ne volite gorke ukuse. Postoji mnoštvo stilova piva, pogotvo na kraft sceni, čija je gorčina minimalna. Kisela piva i stoutovi su samo neki od tih stilova, a naš savet vama jeste da samo potražite piva čiji je sadržaj hmelja nizak. Jer hmelj pivu daje njegovu prepoznatljivu gorčinu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Najbolji lager na svetu

Britanski pivski brend pod imenom „Hofmeister Helles“ dobio je nagradu za najbolji lager na takmičenju „Beer Awards“. Takođe je prvi

AKTUELNO: Online prodaja piva

Ovaj kanal prodaje traži infrastrukturu, određenja znanja i predznanja iz domena marketinga i trejd marketinga, ali i preko potrebnu logistiku

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da

Restoran Trattoria Vapene

Već mnogima dobro poznat, novosadski restoran koji se bavi konceptom italijanske kuhinje, Trattoria Vapene, otvoren je sredinom 2014. godine. Ukoliko

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.