Šta nam govori mutna boja piva

Mutnoća je bezopasna estetska mana, a u retkim slučajevima mutnoća može biti znak lošeg, odnosno, pokvarenog piva

Ne može se poreći privlačnost čaše bistrog piva, a pivari često naporno rade kako bi postigli kristalnu jasnoću u svojih piva. Međutim, postoje i mutna piva i koja su uobičajena pojava u svetu craft piva. Ponekad je mutna boja poželjna i često se razvija u određenim stilovima piva. U drugim slučajevima mutnoća je bezopasna estetska mana, a u retkim slučajevima mutnoća može biti znak lošeg, odnosno, pokvarenog piva.

Najpoznatije mutno pivo je nemačko „hefeweizen“ pivo, što se doslovno prevodi kao „pivo sa kvascem“. Poseban soj kvasca, koji daje bavarskom pšeničnom pivu njegov karakterističan miris banana i karanfilčića, je poznat po tome što ostaje u suspenziji dugo nakon završetka fermentacije. Baš ti suspendovani kvasci daju „hefeweizen“ piva njegovu prepoznatljivu mutnoću.

Još jedno pšenično pivo poznato po mutnom izgledu je belgijski witbier, a pivari su tradicionalno dodavali određenu količinu sirovog brašna u pivo kako bi naglasili njegovu bisernu izmaglicu.

Oštre vrste hmelja koje su popularane kod američkih piva mogu isto biti u korenu mutnih piva. Polifenoli koji se nalaze u tim vrstama hmelja mogu se vezati sa kiseonikom ili mineralima u pivu da bi se stvorila izmaglica, a to je naročito uobičajeno kod nefiltriranih piva. Opet, to ne utiče na ukus piva, a neka jako hmeljasta IPA piva mogu čak imati male čestice hmelja suspendovane u samom pivu.

Valja istaći da stara piva takođe mogu razviti izmaglicu jer se proteini talože zbog oksidacije tokom dužeg perioda. Posebno dugo odležala piva mogu imati male bele pahuljice koje plutaju okolo.

Bilo da je uzrokovano kvascima ili suspendovanim proteinima, najčešće kada dobijete mutnu kriglu piva, to je znak zanatskog proizvoda koji je video minimum filtracije i dadatnih aditiva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

Srpski Pale Ale

Ejl je tradicionalna vrsta piva iz Velike Britanije, i to je pivo gornjeg vrenja. Ejlovi su prepoznatljivi po tome što

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Restoran Jerry

Na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu nalaze se moderno koncipirani i luksuzno opremljeni elitni restoran Jerry. Uvođenjem novih svetskih trendova i

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.