Oživljeno najstarije pivo na svetu

Rezultat ovog eksperimenta je piće slično pivu, ali neutralnog ukusa i izgleda, a veoma je moguće da je ovo primitivno pivo starije i od prvog hleba

Poznati ljudski ritual jeste da se nazdravi u čast onih koji su „došli“ pre nas. A najčešće se nazdravlja uz piće koje je fermentisano ili destilovano. Nova istraživanja pokazuju da su ljudi proizvodili pivo u ritualne svrhe daleko duže nego što se prethodno smatralo – dokazi ukazuju na to da je prvo pivo napravljeno pre oko 13700 godina i da je verovatno starije od same poljoprivrede.

Međunarodni tim istraživača, koji je vodio arheolog Li Liu, analizirao je kamene ploče pronađene u pećini Rakefet u današnjem Izraelu, mestu koje su ljudi natufske kulture koristili kao grobnicu. Tim istraživača je koristio mikroskopske ostatke biljaka za uvid u to koje su biljke Natufijanci konzumirali u svojim ritualnim obredima. Pronašli su fitolite – sitne čestice silicijuma iz biljnih tkiva – i ostatke skroba koji su izgleda bili povezani sa transformacijom pšenice i ječma u alkohol. Možda su Natufijanci počastili svoje mrtve praistorijskim pivom?

Da bi bili sigurni da dati ostaci dolaze od piva, naučnici su primenili praistorijske metode kako bi napravi svoje pivo. Ideja je bila primeniti drevne metode pravljenja piva uz različite vrste žitarica kako bi se videlo da li proizvedeni skrob odgovara ostacima pronađenim u pećini. Rezultat ovoga jeste piće slično pivu, ali veoma primitivnog ukusa i izgleda.

Naučnici su zaključili da ovo piće predstavlja prvi korak koji je čovek napravio ka današnjem pivu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Central Pub

Central Pub je mesto gde svako može da nađe nešto po svom ukusu. Piva iz Češke, Holandije, Belgije, Engleske, Škotske,

Krštenje u pivu

Danas nema onih koji piju pivo na slamčicu, ali slamčice su izmišljene upravo zbog piva. Kako bi filtrirali pivo, koje

Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza Većina

Restoran Bistro Grad

Najbolji beogradski hometown bar i restoran. U samom srcu grada, na korak od užurbane pešačke zone – mesto savršene tišine

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.