Znate li koje je najtraženije pivo na svetu

Raritet i ručno kreirani ukus, te manualna proizvodnja, ovih piva čini ih veoma traženim od strane kolekcionara i entuzijasta, ali i istinskih ljubitelja piva

Belgijski sveštenici kuvaju neka od najukusnijih i najjačih piva na svetu, ali ono što zaista razlikuje njihova piva od drugih jeste to što oni svoja piva ne prodaju kako bi ostvarili profit.

Više grupa belgijskih sveštenika proizvodi pivo još od srednjeg veka i na taj način finansiraju svoj crkveni red i svoj manastir. Sveštenici svoje specijalno pivo nazivaju „Trappist“. Međutim, da bi proizvodili i prodavali Trappist pivo, pivari trapista moraju se pridržavati strogih smernica.

Osnovno pravilo je da se prihod od prodaje piva vraća u manastir i njime se plaćaju svi životni troškovi kao i održavanje manastira. Takođe, svaki višak profita mora ići u dobrotvorne svrhe.Ova piva se takođe moraju proizvoditi unutar zidova manastira pod nadzorom sveštenika, a proizvodnju piva treba da vrše sami sveštenici.

Raritet i ručno kreirani ukus, te manualna proizvodnja, ovih piva čini ih veoma traženim od strane kolekcionara i entuzijasta. Danas, samo osam piva na svetu nosi naziv Trappist piva, ali nisu sva jednakog kvaliteta.

U skladu sa tim predstavićemo vam jedno od njih, koje se proizvodi u Belgiji, a nosi naziv Westvleteren XII. Često proglašavano za najbolje pivo na svetu, Westvleteren XII je jedno od najtraženijih Trappist piva na svetu. Pored toga što je izuzetno traženo, ono se proizvodi u malim, limitiranim serijama. Ovo pivo se može kupiti samo tamo gde se proizvodi, a proizvodi se u manastiru Sent Sikst, koji se nalazi u Vleterenu. Zbog svoje popularnosti i velike potražnje, mora se napraviti rezervacija, ukoliko želite da ga kupite. Ovaj manastir proizvodi još nekolicinu piva, ali ovo im je najpopularnije.

Popularnost ovih piva je dokaz da se više vekovna tradicija ceni više od svega u svetu piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Srbija voli Ameican Pale Ale

Prvi susret sa kraft pivima? Prvi susret sa kraft pivima bilo je pivo naših beogradskih prijatelja koji su prilikom obilaska

Leči kašalj za dva dana

Spravljanje pivskog sirupa protiv suvog kašlja je vrlo jednostavno i svako ga može napraviti kod kuće Verovali ili ne, sirup

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.