Znate li koje je najtraženije pivo na svetu

Raritet i ručno kreirani ukus, te manualna proizvodnja, ovih piva čini ih veoma traženim od strane kolekcionara i entuzijasta, ali i istinskih ljubitelja piva

Belgijski sveštenici kuvaju neka od najukusnijih i najjačih piva na svetu, ali ono što zaista razlikuje njihova piva od drugih jeste to što oni svoja piva ne prodaju kako bi ostvarili profit.

Više grupa belgijskih sveštenika proizvodi pivo još od srednjeg veka i na taj način finansiraju svoj crkveni red i svoj manastir. Sveštenici svoje specijalno pivo nazivaju „Trappist“. Međutim, da bi proizvodili i prodavali Trappist pivo, pivari trapista moraju se pridržavati strogih smernica.

Osnovno pravilo je da se prihod od prodaje piva vraća u manastir i njime se plaćaju svi životni troškovi kao i održavanje manastira. Takođe, svaki višak profita mora ići u dobrotvorne svrhe.Ova piva se takođe moraju proizvoditi unutar zidova manastira pod nadzorom sveštenika, a proizvodnju piva treba da vrše sami sveštenici.

Raritet i ručno kreirani ukus, te manualna proizvodnja, ovih piva čini ih veoma traženim od strane kolekcionara i entuzijasta. Danas, samo osam piva na svetu nosi naziv Trappist piva, ali nisu sva jednakog kvaliteta.

U skladu sa tim predstavićemo vam jedno od njih, koje se proizvodi u Belgiji, a nosi naziv Westvleteren XII. Često proglašavano za najbolje pivo na svetu, Westvleteren XII je jedno od najtraženijih Trappist piva na svetu. Pored toga što je izuzetno traženo, ono se proizvodi u malim, limitiranim serijama. Ovo pivo se može kupiti samo tamo gde se proizvodi, a proizvodi se u manastiru Sent Sikst, koji se nalazi u Vleterenu. Zbog svoje popularnosti i velike potražnje, mora se napraviti rezervacija, ukoliko želite da ga kupite. Ovaj manastir proizvodi još nekolicinu piva, ali ovo im je najpopularnije.

Popularnost ovih piva je dokaz da se više vekovna tradicija ceni više od svega u svetu piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Piknik

Restoran Piknik je novosadski ugostiteljski objekat koji se nalazi na Ribarskom ostrvu. Koncept kojim se ovaj restoran bavi jeste tradicionalna

Restoran Plato

Restoran Plato nalazi se na platou Filozofskog fakulteta, u samom srcu Beograda. Kuhinja je internacionalna sa sofisticiranim i neobičnim ukusima,

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

pivo i duvanski dim

DUVANSKI DIM I PIVO Za i protiv

Mnogi su stava da su duvanski dim i pivo kao stvoreni jedno za drugo, ali mnogo je onih koji će reći baš suprotno. Činjenica je da su cigareta i pivo povezani, a ovo su stavovi za i protiv.

Toster bar

Toster bar

Interesantno mesto u samom centru Novog Sada donosi autentične burgere koji u društvu zavidnog izbora kraft piva kreiraju sjajan gastro

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju