Održan Super can fest u pivari Dogma

Svest o koristi, značaju i praktičnosti limenki sve više se širi i kraft svetom. Pivo i limenke inače su stari partneri i njihova ,,saradnja‘‘ traje više od osamdeset godina. Za ovih više od osam decenija pređen je dug put i u marketinškom i u tehnološkom pogledu. U početku, na prednosti limenke gledalo se sa sasvim praktične strane – bile su pogodnije za pakovanje, skladištenje i transport. Limenke povećavaju efikasnost transporta za gotovo 50%, značajno smanjuju utrošak na materijalu za pakovanje i izuzetno su pogodne za skladištenje. Međutim, razvojem tehnologije, marketinga i ekološke svesti, stiglo se i do mnogih drugih prednosti limenki.

Proizvod spakovan u limenku apsolutno ne propušta spoljni kiseonik, ne propušta svetlost niti UV zračenje, pa se u ovako zaštićenoj sredini, koja nema nikakve interakcije sa spoljašnjošću,  zadržavaju sve karakteristike proizvoda od trenutka pakovanja. Za ljubitelje piva limenke imaju još jednu dodatnu prednost, jer se pivo u limenci brže hladi. One su jednostavne za transport, praktične, izdržljive i svestrane, idealan izbor za bilo koji vid pivskog druženja, od kuće do prirode. Lakše su za nošenje od drugih načina pakovanja, bezbedne, a sa njima se može ući i tamo gde bi to sa pivom u nekom drugom pakovanju bilo teško izvodljivo.

Svojim oblikom i površinom od 360 stepeni limenka nudi idealan prostor za dizajnerske poduhvate i marketinške poruke. Uz uobičajene podatke, nazivu i vrsti piva, sastavu, proizvođaču, primenom kreativne kombinacije boja, slova i čitave vizuelne prezentacije, moguće je od limenke stvoriti jedinstven, lako prepoznatljiv proizvod koji ni jednom ljubitelju piva neće izmaći iz vidnog polja.

Limenke su stalni predmet tehnoloških inovacija, uporno se radi na njihovom unapređenju i usavršavanju. Ovakav pristup doveo je do toga da je aluminijum od kog se proizvode vremenom postajao sve lakši, ne gubeći pri tome ni malo od svoje čvrstoće.

Opasnost da čitava planeta bude prekrivena limenkama bila bi sasvim realna da nije jedne od njenih najvećih prednosti, a to je reciklaža. Limenke su u potpunosti reciklažne, ovaj proces se može ponavljati nebrojeno puta, a pri tom se ništa ne gubi na kvalitetu limenki. Ispražnjena i odbačena limenka piva pojaviće se ponovo sa svojom dragocenom sadržinom na policama marketa ili u pivnicama za svega trideset do šezdeset dana, zadržavajući pri tom sve svoje jedinstvene karakteristike.

Svest o svim ovim prednostima i značaju limenki za svet kraft pivarstva dobila je svoju sjajnu prezentaciju na Super Can Festu, održanom početkom novembra ove godine, u organizaciji Dogma Brewery i programa ,,Svaka limenka se računa‘‘ Recan fondacije, neprofitne organizacije osnovane od strane kompanije Ball Beverage Packaging Europe. Uz prisustvo brojnih ljubitelja piva, svoje pivske kreacije predstavilo je 15 kraft pivara iz Srbije, regiona, kao i Španije, Holandije, Rumunije, Italije, Austrije i Engleske. Naravno, podrazumeva se da su svi izlagači reprezentovali svoja piva u limenkama.

Da ne bi sve ostalo samo na uživanju u ispijanju sjajnih kraft piva, gosti Super Can Festa bili su i stručnjaci koji su svojim predavanjima naglasili prednosti i značaj limenki, kako za očuvanje kvaliteta piva, tako i za očuvanje planete, a naravno da je bilo reči i o tehničkim i proizvodnim aspektima pivarstva. Sva predavanja su održana na engleskom jeziku, da bi se ispoštovali gosti, pojedini izlagači, ali i  predavači.

Jelena Kiš i Jovan Jovanović iz Ball Beverage Packaging Beograd naglasili su prednosti limenki i njihov značaj za kraft pivarstvo, kao i njihove neverovatne reciklažne mogućnosti.

Gianmaria Ricciardi predstavnik kompanije Lallemand Brewing održao je predavanje sa temom ,,Oxygen control in brewing‘‘.

Docent dr Saša Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu prisutnima je predočio važnost limenki u predavanju naslovljenom ,,Freshness from the can‘‘.

,,Micro – Canning: Our Family Inspiring Your Family – Shaping the Next 20 Years of Craft Beer‘‘ bila je tema predavanja koje je održao Chas Love iz Cask Global Canning Solutions.

Gost iz Slovenije, Mihael Vitko iz firme Hopsi dopunio je priču predavanjem ,,New Slovenian Hop Varietes‘‘.

Muzički deo programa zaokružio je ovaj dan posvećen pivu, limenkama i novim saznanjima. 

Limenka je postala omiljeni izbor kraft pivara širom sveta, ali i njihovih konzumenata.  Ovde su se, na jednom mestu, susreli kraft pivari, ali i struka, te predstavili plod višedecenijskih naučnih istraživanja koja su dodatno doprinela očuvanju kvaliteta piva u bezbednom pakovanju, saznanje o izuzetnim reciklažnim mogućnostima limenki i sa tim povezana sve izraženija svest o potrebi očuvanja naše životne okoline.

Kao što svaki istinski ljubitelj piva nema B piće, tako ni svi mi zajedno nemamo B planetu za život.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1