LETNJA ŠEMA: Konzumiranje voćkastih piva je u trendu

Verovali ili ne, ali ova piva sve više potiskuju standardne ukuse, a evo i zašto

Sećate li se onog dobrog starog vremena kada uđete u kafanu  i viknete sa vrata: "Majstore, daj jedno ladno pivo".

Zatim sednete za astal sa kariranim stolnjakom, sačekate da stigne jedno "zidarsko", sipate ga i polagano žmureći ga ispijate, jer pivo je pivo, šta tu ima novo, kad znate mu miris, ukus i nema tu puno iznenađenja.

E, ima, jer tako je bilo nekada, a danas bi oni koji sa ponosom nose "pivski stomačić“ bili iznenađeni koliko je novih ukusa piva.

Skoro da ne postoji voćka, biljka ili bilo šta, što je za jelo, a da se nije našlo u najnovijim pivskim ludorijama zanatskih pivara, a koje nam donose potpuno nove ukuse, o kojima tradicionalisti nisu mogli ni da sanjaju.

Da stvar bude luđa, konzumiranje voćkastih piva je u porastu, a sve na nauštrb onog pravog, jednostavnog, koje se pravi od vode, kvasca, hmelja i ječma, a koje se pilo još u Mesopotamiji.

Danas se prave piva sa ukusom limuna, maline, borovnice jagode, breskve, trešnje, ribizle, jabuke, pa čak i banane.   Reč je o mešavini piva koje ima mali procenat alkohola i “vinsku suvoću“ sa šećerom i ekstraktom voćnog soka.

Zbog svog ukusa predstavljaju pravi hit. Takođe, ova piva su prisvojila između pet i deset odsto ukupnog tržišta piva. Treba istaći, zbog preciznosti informacije, da se u ovaj statistički podatak ubrajaju radleri, ali i kraft piva sa dodatim voćem ili povrćem.

Da stvar bude komplikovanija, zbog ove vrste piva, proizvođači bezalkoholnih, gaziranih pića beleže pad prodaje skoro za trećinu.

Postoje dve vrste ovog piva, belgijsko i američko. Belgijsko je   traženije, jer se voće dodaje tek po završetku osnovne fermentacije, što znači da drugo “vrenje“ izaziva šećer iz voća.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Old London Pub

Old London je poznati beogradski pub, koji pored dobrog piva nudi još mnoštvo interesantnih detalja, a koji su osmišljeni sa

Verovali ili ne

U svetu je sve veći broj crkava koje su na svojim službama počele da služe pivo, a ima i onih

PIVO: Idealna dnevna doza

Pitate se kako da definišete idealni dnevni unos piva – Lako, samo sledite sugestije Nakon napornog radnog dana velik broj

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora