POPULARNA KRAFT PIVA: Nit je pivo, nit je čokolada

Tržište kraft piva podložno je raznim ukusima piva, te ne čude ni ovakvi stilovi

Taman kada smo pomislili da sve znamo o pivu i da ništa ne može da nas iznenadi, pojavi se nešto još luđe, kada je reč o ukusu ovog najpopularnijeg pića na svetu.

Koliko god bizarno zvučalo, ovo pivo je veoma rasprostranjeno u svetu i dobro poznato u krugovima pivopija.

Reč je naravno pivima s ukusom čokolade, koja se najčešće ubrajaju u gusta i jaka crna piva, na zapadu poznatija kao Stout beers.

Ovoj vrsti piva se u toku proizvodnje, pored specijalnih vrsta prženih sladova, dodaje kakao i aroma vanile.

Baš iz tog razloga crna piva imaju gorak ukus, jer mešavina kakaa i vanile daju pravu kombinaciju koja može da bude veoma lepo izbalansiran proizvod.

Pivo sa ukusom čokolade veoma je zanimljivo pivopijama i  čokoljupcima.

Ono što je važno istaći jeste i to da su varijacije koje proizvođači čokoladnog piva prave najrazličtije.

Osim kakaa pojedini proizvođeči dodaju i šećer, te uz vanilu, imate osećaj kao da pijete zaista kombinaciju prave čokolade i piva.

Neki pivari dodaju i arome kokosa, te espresso kafe, tako da su dodaci aroma praktično neograničeni.

Sa druge strane postoje i piva koja daju svilenkast ukus likera od čokolade i piva. Tada gotovo da imate utisak da pijete čokoladno mleko od piva.

Naravno da se mleko ne dodaje i da je ovo samo subjektivan osećaj koji konzument ima dok pije čokoladno pivo.

Proizvođaći su otišli i korak dalje, pivara u Ilanoisu “Pollyanna” napravila je pivo pod nazivom Fun Size Milk Stout, sa ukusom Snikers čokoladice.

Fun Size pivo ima mlečnu bazu i pravi se od istih sastojaka kao čokoladica Snikers.

Kod nas je pivara Kabinet napravila stout sa dodatkom Jaffa keksa, no ovo pivo je prošlo nezapaženo na srpskom tržištu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo i Kobaja

Ukoliko vam se jede ozbiljan pivski obrok posetite Restoran Pivo i Kobaja, i nećete pogrešiti. Restorani Pivo i Kobaja se

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

JELEN FRESH – LUMUN

Spoj limuna sa Jelen pivom stvorio je pivo sa voćnim ukusom – Jelen Fresh Limun. Pivo se odlikuje smanjenom gorčinom,

Taverna Piatakia

Grčka muzička konoba „Piatakia“ je mnogo više od klasičnog grčkog restorana. To je grčka destinacija u Beogradu, mesto za dobru

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.