DOGMA BREWERY: Dogmini pivski promašaji

Ova piva ne moraju po automatizmu da budu loša, no prilikom njihovog kreiranja nije se vodilo računa o navikama potrošača, što je opet velik propust za pivaru koja pretenduje da nosi naziv „Vodeća srpska pivara“.

 

Ko radi, taj i greši – kaže narodna poslovica, a mi bi dodali da onaj koji nije nikada pogrešio, taj nije ništa ni radio. Pivara Dogma, kao i svaka druga proizvodnja, koja na tržište izbacuje često nove proizvode ima bolje i lošije predstavnike, odnosno piva. Svima dobronamernim je jasno da da kada se na tržište plasira više desetina različitih piva, neko će biti vrhunsko, neko dobro, pojedina prosečna, ali će se zadesiti i ona koja nisu baš najbolja. Tih piva se ne treba stideti, no treba ih etiketirati, da ih početnici u svetu krafta ne bi u lošem kontekstu dovodili u vezu sa ovom pivarom. Napomenuli bi da ova piva ne moraju po automatizmu da budu loša, no nije se vodilo računa o navikama potrošača, što je opet velik propust za pivaru koja pretenduje da nosi naziv „Vodeća srpska pivara“. Upravo iz tih razloga danas ćemo navesti nekoliko pivo, a za koje magazin Beer Style misli da su promašaji pivskih majstora iz pivare Dogma.

 

Liberbeer

Liberbeer je neuobičajeno pivo, a koje je osmišljeno, ali i skuvano kao posveta imaginarnoj državi pod nazivom Liberland. Ova Session IPA je pokušaj da se pred konzumente iznesu prefinjene arome hmeljeva Mandarina Bavaria i Mosaic. Glavne karakteristike Liberbeer-a su blaga, ali i  nejasna aroma mandarine, uz previše mekan ukus, a koji bi trebao da zainteresuje ženski pol. Takođe, ovo je pivo u kom balans nije baš na pravom mestu, alkohol je visok, te je promašen stil koji treba da predstavlja.

 

Flying Dogma

Flying Dogma je Galaxy IPA pripremljeno kao rezultat kolaboracije srpsko – američkih kraft pivara. Za ukus i aromatična svojstva ovog piva glavni je krivac Galaxy hmelj, a valja istaći da ova vrsta hmelja nije nikada koršćena za pripremu piva u Srbiji. Ono što karakteriše Flying Dogma su jake i isprepletene arome dinje i tropskog voća, ali i začinskog bilja, koje preovladavaju u ovom potpuno drugačijem pivu, sa vrlo intenzivnim aromama. Bez obzira što je ovo pivo nespornog kvaliteta, ono predstavlja uporni pokušaj pivare Dogma da na našem tržištu nametne američke stilove i podstilove, u kojima dominira hmelj, a za koje naši konzumenti ne nalaze razumevanje.

 

S.M.A.S.H. Chinook

S.M.A.S.H. Chinook je sveža Session IPA. Pojam „S.M.A.S.H.“ u zanatskom pivarstvu predstavlja pivo napravljeno od jedne vrste slada i jedne sorte hmelja. Ova lagana IPA se proizvodi uz pomoć Pilsner slada, što joj daje suvo telo i umerenu gorčinu. Chinook hmelj je jedan od najpoznatijih američkih sorti hmelja i daje ovom pivu jaku hmeljnu aromu. Ukoliko spadate u standardne pivopije, a kojih je u našoj zemlji najviše, te volite blage, ali jasne ukuse i arome, ovo nije pivo koje će vam se dopasti.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Najtraženije sezonsko pivo

Pivo od avokada je jedno od najtraženijih sezonskih piva širom sveta. Nije toliko retko koliko je skupo. Ako zanemarimo cenu,

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.