KABINET BREWERY: Najbolje iz pivare Kabinet

Pivara Kabinet je od svog osnivanja, pa do danas, na tržište plasirala veliki broj pivskih stilova i podstilova, ali ovo su tri piva koja su jasna asocijacija na ovu izuzetnu zanatsku pivaru

 

Pivara Kabinet je najpoznatija srpska zanatska pivara, ali i pivara čijom se pojavom dotadašnja pivska scena Srbije menja i zauzima dijametralno-suprotan stav u odnosu na prethodne godine. Nije pivara Kabinet prva zanatska pivara u našoj zemlji, ali je prva koja je proizvodnju kraft piva podigla na viši nivo. Takođe, sve zanatske pivare, koje su se otvarale nakon pivare Kabinet, su kopirale njihov način rada i to u stilovima piva, nastupu, prodaji i slično. Zbog svega navedenog, nije pretenciozno reći da je pivara Kabinet prva prava zanatska pivara u Srbiji, ali i pivara koja je definisala pravac srpske kraft scene. Pivara Kabinet je od svog osnivanja, pa do danas, na tržište plasirala veliki broj pivskih stilova i podstilova, ali ovo su tri piva koja su ono najbolje od njih, te piva koja su jasna asocijacija na ovu izuzetnu zanatsku pivaru:

 

Plavo

Plavo je svetli ejl, tamno – zlatne boje, koji se deklariše i kao belgijski pejl ejl, odnosno spada u podstil Pale ale, poznatiji kao Belgian pale ale. Ovo je pivo srednje –  jakog tela, a karakterišu ga primamljive note, odnosno arome dobijene od belgijskih kvasaca, selekcije svetlog slada, interesantnog miksa hmelja, ali i dodatih jabuka. Nalik aromi je i ukus, te njega prate dominantni tonovi vanile, slada, kvasca, jabuka, a sve to uz slatkasti aftertaste. Interesantno je da je ovo slabo – gazirano pivo, što mu uz slatkast ukus daje primamljivu celinu. Ovo je pivo odličnog balansa, sa savršenih 6,2% alkohola, a najbolje ga je popiti na prijatno rashlađenih 8 °C.

 

SupeNova

SuperNova je vrlo karakteristična IPA, bakarno – narandžaste boje, te pivo koje je jedno od najprepoznatljivijih piva pivare Kabinet. SupeNova je fino – gazirano pivu, koje poseduje primamljive, ali i prepoznatljive arome breskve i vanile, uz blage note hmeljne gorčine. Ovo pivo sadrži veoma postojanu penu, koja je praćena intenzivnim ukusima slada, tropskog voća, narandže, ananasa i kajsija. Kod ovog odličnog piva do izražaja dolazi i nežno – gorak aftertaste. SuperNova sadrži visokih, ali neprimetnih 6,8% alkohola, dok je idealna temperatura serviranja ovog vrhunskog piva 8 °C.

 

Brka

Brka je klasičan American pale ale i ovo pivo je prvo pivo pivare Kabinet, ali i prva APA na srpskom tržištu. Brka već pri samom otvaranju oslobađa miris limuna i pomorandže, dok na ukusupreovlađuju lagane citrusne note, oplemenjene slatkastim aromama, dok se u završnici oseti blaga gorčina, koja ovom pivu daje prepoznatljiv šmek. Ovo je odlično balansirano pivo, sa lepo uklopljenim alkoholom, ali i pivo kome je jednostavno pogođen ukus. Brka sadrži 5% alkohola, a idealna temperatura serviranja mu je na 8 °C.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Nemački olimpijci i pivo

Činjenica da Nemci piju mnogo piva nije ništa novo ni iznenađujuće, ali da sportisti i to olimpijci piju puno piva,

Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo

Sendviči i pivo

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.