KRAFT PIVO: Skuvajte pivo u 4 jednostavna koraka

Mislite da je teško napraviti pivo, nije – Napravite svoje kraft pivo i iznenadite ekipu

Ako volite da uživate u pivu i posedujete malo slobodnog vremena, možda je pravo vreme da se prihvatite novog hobija. Mogli bi ste spojiti ljubav prema pivu sa slobodnim vremenom, te početi da kuvate svoje pivo. Možda vam sam koncept kuvanja piva deluje previše apstraktno, ali verujte nam, nije ništa strašno.

Upravo iz tog razloga, danas smo odlučili da vam pokažemo kako funkcioniše ceo postupak, kako da dođete do sirovina, ali i kako da skuvate svoje pivo i to sve samo u četiri laka koraka:

PRVI KORAK:Prikupite svu opremu, sirovine i sastojke, te dobro dezinfikujte opremu

Sakupite svu opremu koja će vam biti potrebna, odnosno za početak lonac za kuvanje, fermentor, auto – sifon, kašiku ili varjaču za mešanje, sastojke i sirovine. Nakon prikupljanja potrebne opreme i sirovina veoma je bitno da punu pažnju posvetite dezinfekciji sve aparature, jer kvalitet i ispravnost vašeg piva mnogo zavisi od čistoće opreme za kuvanje.

DRUGI KORAK:Kuvanje

Prvo napunite lonac, zapremine 20 litara, sa 10 litara vode, a nakon toga ubacite pripremljene žitarice. Napominjemo da je najbolje da ih ubacite u kesi za kuvanje kako bi ih nakon kuvanja lakše iscedili. Žitarice kuvajte oko 20 minuta. Nakon kuvanja iscedite vaše žitarice, ali ih nemojte pritiskati i silom cediti. Kada ste dobro ocedili žitarice, u smesu od kuvanja ubacujete ekstrakt slada, a kada se slad rastvori, vreme je da vratite šerpu na vatru. Nakon što smesa ponovo prokuva, vreme je za dodavanje hmelja u različitim intervalima. Imajte na umu da svaki pivski recept poseduje drugačiji način hmeljenja i pridržavajte se odabranog recepta. Sada kada ste dobili „vašu ušećerenu vodu“, morate je ohladiti što je brže moguće, odnosno naglo joj spustiti temperaturu.

TREĆI KORAK:Fermentacija

U predhodno dezinfikovani fermentor ubacite svoju skuvanu smesu, te dodajte određenu količinu vode, a da ukupna zapremina bude 20 litara. Dobro mućkajte smesu u fermentoru, kako bi „ubacili“ kiseonik. Nakon toga dodajte kvasac, najbolje suv, jer je sa njima najlakše rukovati. Kada ste dodali kvasac, zatvorite vaš fermentor uz air lock, te ga stavite na tamno mesto. Bitno je da temperatura na kojoj čuvate fermentor bude bude konstantna – oko 20 stepeni, kako bi kvasci uspešno obavili svoj deo posla.

ČETVRTI KORAK:Flaširanje

Nakon što se fermentacija završi, a za šta u proseku treba oko dve nedelje, vreme je za flaširanje.

Pre samog flaširanja, dobro sve dezinfikujte i prebacite vaše pivo iz fermentora u flaše, te dodajte tablete za karbonizaciju i dobro zatvorite flaše. Nakon ovog koraka, bitno je da ostavite pivo da odstoji još oko dve nedelje na tamnom mestu i nakon odležavanja spremno je za konzumaciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1