KRAFT PIVO: Vodič za početnike

Volite pivo, a zasitili ste se standardne ponude i probali bi nešto novo, a smara vas dugo eksperimentisanje sa kraft pivima – evo šta probati, a ne pogrešiti

Ako ste ljubitelj piva, a ujedno želite da okušate nešto novo, možda je sada pravo vreme da se uputite u svet kraft piva. Mnogima prelazak sa industrijskog na kraft deluje kao naporno, mnogo tu ima stvari da se nauči, veliki broj stilova i podstilova, uz ogroman broj proizvođača, kako domaćih tako i stranih. Normalno je da većini prosečnih konzumenata ovo deluje kao previše posla, ali uz neka osnovna znanja, a koja su vezana za elementarne stilove koji su zastupljeni u kraft industriji – ova tranzicija može da protekne mnogo lakše. Ali ajde da počnemo od samog početka…

Koja je razlika između kraft i industrijskih piva?

U suštini, zanatska i industrijska piva se proizvode na sličan način, uz napomenu da se u proizvodnji krafta akcenat više stavlja na kvalitet samih sastojaka, te se time osigurava krajnji proizvod boljeg kvaliteta. Osnovna razlika u samoj proizvodnji je način fermetacije. Takođe, bitno je napomenuti da kraft piva često sadrže kompleksne ukuse, jače boje, izražene arome, ali i da su ona često nepasterizovana i nefiltrirana.

Najpoznatiji stilovi kraft piva

Ale, odnosno ejlovi su verovatno najprepoznatljivija kraft piva na svetu. Većina kraft piva spada u ovu grupu, ili pak neku od mnogih podgrupa ejl stila. Ova piva su prepoznatljiva po svojim voćnim aromama, iako date arome mogu da variraju od piva do piva.

IPA je skraćenica od India Pale Ale i ova podgrupa ejl piva, je nastala u 17. veku, ali tokom godina ono je postalo toliko popularno da je kreiran stil IPA, sa svojim podstilovima. Poznata je po jačem ukusu, odnosno  IPA su više zahmeljena piva sa višim procentom alkohola.

Lageri i pilsneri kreirani u zanatskim uslovima u suštini predstavljaju jedan stil, s tim što je najednostavnije reći da je pilsner hmeljastija verzija lagera. Lageri su poznati po svom laganom, ali oštrom i čistom ukusu.

Stout i porter stil smo stavili u istu grupu, jer smatramo da je reč o dva veoma slična stila. Prvobitno, stoutovi su nosili ime „stout porters“, te se ovaj naziv kasnije skratio do onog koji je nama danas poznat – stout. Stout i porter su tamna piva kojima dominiraju jaki ukusi pečenog slada, uz primetne note kafe i čokolade.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

BISER ISTOČNE SRBIJE – ZAJEČARAC

Zaječarsko pivo je zvanično prvi put proizvedeno 1895. godine u Zaječarskoj pivari, koju je osnovalo “Zaječarsko industrijsko udruženje”. Pivara je

Muške stvari i pivo

Nova istraživanja nam govore da samo jedna čaša piva u dva dana može znatno da pomogne u održavanju ovog najvažnijeg

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

Picerija Druga Piazza

Beogradska picerija Druga Piazza je otvorena u aprilu 2014 godine, na temeljima, ali i sledeći pristup kreiranja italijanske kuhinje restorana

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.