BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Znate li da je šampanjac dobio adekvatnu zamenu

Kada je počela da se slavi Nova godina, ne zna se tačno, ali se pretpostavlja da su je i Vavilonci proslavljali. Kako u to vreme nije postojalo drugo alkoholno piće, smatra se da su je slavili uz pivo.  Dočekivali su Novu godinu i u Starom Rimu, mada se njihov kalendar menjao sa dolaskom novog vladara, sve dok rimski Senat 153. godine, pre nove ere, nije označio 1. januar za početak Nove godine.

Brut IPA za Novu godinu

Mnogi običaji su se od onda do sada izmenjali, ali neka uopštena sujeverja su opstala do danas. Uoči dočeka Nove godine obično se pravi buka, jer je verovanje da se na taj način teraju zli duhovi. Ovaj običaj se primenjuje i kod nas, te se pored petardi u ponoć kuca i nazdravlja čašama napunjenim šampanjcem ili penušavim vinima. Međutim, mnogi ne vole penušava vina i ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk. Reč je o Brut IPA pivu koje se najčešće pravi u zanatskim pivarama i zato umesto šampanjca, obezbedite na vreme dovoljne količine ovog piva, kako biste u ponoć, kada se poklope kazaljke, uz njega sa puno nade i bez virusa korona ušli u 2021. godinu.

Posebna tehnologija proizvodnje Brut IPA

Brut IPA je idealna zamena za francuski šampnjac ili penušava vina, a ovaj stil piva je i dobio ime po jednoj od klasifikacija za šampanjce. Zbog procesa proizvodnje njega karakteriše suvoća i penušavost, jer se između ostalog kuva na nižim temperaturama, a i dodaje se kvasac sa visokom atenuacijom, čija je odlika da daje minimalno telo koristeći specijalan enzim pod nazivom Amiloglucozidaze. Upravo je ovaj enzim zaslužan za specifičnu suvoću Brut IPA. Reč je o relativno novom pivskom stilu, koji je nastao zahvaljujući Kim Sturdvantu iz San Franciska. Ustvari “Brut” je reč iz vinske terminologije i označava rangiranje slatkoće kod šampanjaca i kod drugih penušavih vina, što znači da Brut predstavlja najsuvlju kategoriju penušavih vina. Kada govorimo o pivu Brut IPA, stil odlikuje visok procenat alkohola, nešto je svetlije boje, ima vrlo suvo telo i bogate je arome, zahvaljujući specijalnim vrstama hmelja koji su karakteristični za dodavanje u ovaj pivski stil.

Brut IPA se proizvodi u Srbiji

Iz svih navedenih razloga Brut IPA je idealno pivo za praznike, a posebno doček Nove godine, jer su njegova visoka penušavost, interesantan ukus i zanimljiv izgled identični kao i šampanjac. Praktično, to i ne treba da čudi, jer se Brut IPA kuva isključivo od baznih sladova, koji se koriste za ejlove, lagere i pilsnere, mada je dozvoljeno i korišćenje pšeničnog slada, a može se dodati i minimalna količina specijalnih sladova. U ovu vrstu piva se ne stavljaju kristalni sladovi, jer oni daju slatkoću što se suprotstavlja ovom stilu piva. U Srbiji samo dve zanatske pivare proizvode Brut IPA pivo, a reč je o zanatskim pivarama Tron i Crow.

Brut IPA iz pivare Tron

Brut IPA iz pivare Tron prodaje se pod nazivom Azacca i ovo pivo spada u stil, odnosno podstil Brut IPA, pod nazivom Pink Brut IPA. Ovo pivo sadrži 5,6 odsto alkohola. Azacca je vrlo pitko pivo i ono veoma podseća na šampanjac, odnosno ono, bar kada je reč o ukusu, aromama i mirisu, i nema sličnosti sa pivom i to zahvaljujući upotrebi posebno selekcionisanih kvasaca. Azacca pivo poseduje savršen praznični ukus, jer sadrži jedinstvene arome ananasa i mandarine, te njega slobodno mogu da piju i dame.

Brut IPA iz Crow brewery

Zanatska pivara Crow u svojoj ponudi ima Brut IPA, a njihov slogan, koji prati Brut IPA je – Zašto umesto šampanjca ne bi popili penušavu Brut IPA. Upravo ovaj slogan, sa kojim je plasirano ovo pivo na tržište, najbolje opisuje o kakvom je delikatesu reč. Pivara Crow je svoju Brut IPA plasirala na tržište Srbije, pod nazivom Sahara. Pivo Sahara, koje je napravljeno od pils slada u koji je dodata i manja količina pšeničnog slada, predstavlja istinski raritet i nešto što morate da probate. Ovo pivo sadrži enzime, koji se dodaju tokom fermentacije, kako bi se maksimalno razgradio šećer. Zato ovo pivo i opravdano nosi ime Sahara, jer je suvo kao pustinja, a uz to je i neodoljivo pitko. Uz dodatak Denali i Mosaic hmeljeva, ima čarobnu aromu ananasa i grejpa. Ukoliko se odlučite za pivo Sahara i ono bude vaš izbor za Novogodišnju noć, očekujte suvo, penušavo i jako gazirano aromatično pivo. Valja istaći da se Brut IPA iz pivare Crow savršeno slaže uz ribu i morske plodove, a takođe odlično se uparuju i sa hladnim predjelima od morskih plodova, salatama, kanapeima i suhomesnatim mezetlucima. Ukoliko ste ljubitelj sirovih školjki, onda je Sahara pravi izbor za vas.  Nećete pogrešiti, ako uz ovo pivo poslužite i sir. Sirevi mogu da budu mekani ili tvrdi, sve zavisi od vaših sklonosti i afiniteta. Piletina i ćuretina, takođe se veoma dobro slažu sa pivom Brut IPA iz pivare Crow, s tim što vam sugerišemo da ova mesa pečete na roštilju i servirate uz kremaste bele soseve.

Probajte Brut IPA

Iz svega navedenog, možda je Nova godina odlična prilika da probate nešto novo i drugačije, te da razmislite o proslavi najluđe noći uz pivo, uključujući i pravi pivski delikates – Brut IPA. Ukoliko se odlučite za neuobičajene stilove, koje nemate prilike da pijete svakodnevno, neka Brut IPA bude vrhunac ponoćnog zadovoljstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1