PIVO I TURIZAM – U čemu je tajna Pirotskog piva

pirotsko pivo i turizam

Da li ste znali da se u selu Dojkinci toči pivo napravljeno u Pirotu i to po vrhunskoj češkoj tehnologiji

Polako, ali sigurno kreće sezona godišnjih odmora, a građani Srbije uveliko razmišljaju gde se odmoriti tokom zimskog perioda. Planina je puno, ali ukoliko ste pivopija imamo predlog za vas.

Pivo po uzoru na češko

Ukoliko volite netaknutu prirodu, ali i kraft pivo predlog je da ove godine odete da se odmorite na Staru planinu i da obavezno obiđite pivnicu Dojkinci u istoimenom selu. Ovde se toči Pirotsko kraft pivo po češkoj tehnologiji.

Vlasnik ove pivnice Golub Ćirković, penzionisani tehnolog, počeo je da spravlja  pivo nakon odlaska u penziju i to iz čistog zadovoljstva da bi nakon toga celu priču pretočio u mini biznis.

Pivo sa sladom iz Bačke Palanke

Ideju da postane proizvođač i otvori malu zanatsku pivaru ovaj Piroćanac je dobio pre 15 godina i to dok je bio na putovanju u Češkoj kada je posećivao slične pivnice koje prodaju domaće nepasterizovano pivo.

Ovaj pirotski proizvođač i ugostitelj, pivo pravi samo od čistog ječma, hmelja, kvasca i vode. Slad nabavlja u Bačkoj Palanci, dok kvasac i hmelj uvozi iz Belgije.

Pivo od izvorske vode

Iako pivo pravi u Pirotu, planira da proizvodnju preseli u Dojkince. Razlog tome je što želi da njegovo pivo bude još boljeg kvaliteta, a to će postići kada ga bude pravio s vodom koja izvire na obližnjoj planini.

Inače, kada turisti dođu u pivnicu Dojkinci koja se nalazi u staroj seoskoj kući u stilu brvnare uz ovo kraft pivo obavezno dobiju i pivsko meze – kobasice i pomfrit.

Oni koji su ga probali navede da je Pirotsko kraft pivo veoma pitko i naprosto se lepi za nepce.

Predlažemo vam da obavezno svratite do ove pivnice, ukoliko vas put nanese na Staru planinu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Pivo uzvraća udarac

Dok je kriza uporno trajala, svako je radio svoj posao – pivari, uprkos teškoćama, proizvodili pivo, statističari hladno pratili pad

Kada je napravljeno prvo pivo

Na kamenim pločama pronađenim u pećini, istraživači Stanforda otkrili su tragove skroba i biljnih čestica, te smrvljene ostatke raznih semenki,

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva