PIVO I TURIZAM – U čemu je tajna Pirotskog piva

pirotsko pivo i turizam

Da li ste znali da se u selu Dojkinci toči pivo napravljeno u Pirotu i to po vrhunskoj češkoj tehnologiji

Polako, ali sigurno kreće sezona godišnjih odmora, a građani Srbije uveliko razmišljaju gde se odmoriti tokom zimskog perioda. Planina je puno, ali ukoliko ste pivopija imamo predlog za vas.

Pivo po uzoru na češko

Ukoliko volite netaknutu prirodu, ali i kraft pivo predlog je da ove godine odete da se odmorite na Staru planinu i da obavezno obiđite pivnicu Dojkinci u istoimenom selu. Ovde se toči Pirotsko kraft pivo po češkoj tehnologiji.

Vlasnik ove pivnice Golub Ćirković, penzionisani tehnolog, počeo je da spravlja  pivo nakon odlaska u penziju i to iz čistog zadovoljstva da bi nakon toga celu priču pretočio u mini biznis.

Pivo sa sladom iz Bačke Palanke

Ideju da postane proizvođač i otvori malu zanatsku pivaru ovaj Piroćanac je dobio pre 15 godina i to dok je bio na putovanju u Češkoj kada je posećivao slične pivnice koje prodaju domaće nepasterizovano pivo.

Ovaj pirotski proizvođač i ugostitelj, pivo pravi samo od čistog ječma, hmelja, kvasca i vode. Slad nabavlja u Bačkoj Palanci, dok kvasac i hmelj uvozi iz Belgije.

Pivo od izvorske vode

Iako pivo pravi u Pirotu, planira da proizvodnju preseli u Dojkince. Razlog tome je što želi da njegovo pivo bude još boljeg kvaliteta, a to će postići kada ga bude pravio s vodom koja izvire na obližnjoj planini.

Inače, kada turisti dođu u pivnicu Dojkinci koja se nalazi u staroj seoskoj kući u stilu brvnare uz ovo kraft pivo obavezno dobiju i pivsko meze – kobasice i pomfrit.

Oni koji su ga probali navede da je Pirotsko kraft pivo veoma pitko i naprosto se lepi za nepce.

Predlažemo vam da obavezno svratite do ove pivnice, ukoliko vas put nanese na Staru planinu.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

ISTORIJA ČELAREVSKE PIVARE

Lazar Dunđerski, jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, osnovao je 1892. godine na poljoprivrednom imanju svoje porodice, pivaru u Čelarevu, tadašnjem

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju