PIVO I TURIZAM – U čemu je tajna Pirotskog piva

pirotsko pivo i turizam

Da li ste znali da se u selu Dojkinci toči pivo napravljeno u Pirotu i to po vrhunskoj češkoj tehnologiji

Polako, ali sigurno kreće sezona godišnjih odmora, a građani Srbije uveliko razmišljaju gde se odmoriti tokom zimskog perioda. Planina je puno, ali ukoliko ste pivopija imamo predlog za vas.

Pivo po uzoru na češko

Ukoliko volite netaknutu prirodu, ali i kraft pivo predlog je da ove godine odete da se odmorite na Staru planinu i da obavezno obiđite pivnicu Dojkinci u istoimenom selu. Ovde se toči Pirotsko kraft pivo po češkoj tehnologiji.

Vlasnik ove pivnice Golub Ćirković, penzionisani tehnolog, počeo je da spravlja  pivo nakon odlaska u penziju i to iz čistog zadovoljstva da bi nakon toga celu priču pretočio u mini biznis.

Pivo sa sladom iz Bačke Palanke

Ideju da postane proizvođač i otvori malu zanatsku pivaru ovaj Piroćanac je dobio pre 15 godina i to dok je bio na putovanju u Češkoj kada je posećivao slične pivnice koje prodaju domaće nepasterizovano pivo.

Ovaj pirotski proizvođač i ugostitelj, pivo pravi samo od čistog ječma, hmelja, kvasca i vode. Slad nabavlja u Bačkoj Palanci, dok kvasac i hmelj uvozi iz Belgije.

Pivo od izvorske vode

Iako pivo pravi u Pirotu, planira da proizvodnju preseli u Dojkince. Razlog tome je što želi da njegovo pivo bude još boljeg kvaliteta, a to će postići kada ga bude pravio s vodom koja izvire na obližnjoj planini.

Inače, kada turisti dođu u pivnicu Dojkinci koja se nalazi u staroj seoskoj kući u stilu brvnare uz ovo kraft pivo obavezno dobiju i pivsko meze – kobasice i pomfrit.

Oni koji su ga probali navede da je Pirotsko kraft pivo veoma pitko i naprosto se lepi za nepce.

Predlažemo vam da obavezno svratite do ove pivnice, ukoliko vas put nanese na Staru planinu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo i Kobaja

Ukoliko vam se jede ozbiljan pivski obrok posetite Restoran Pivo i Kobaja, i nećete pogrešiti. Restorani Pivo i Kobaja se

Pivnica Gusan

Zdanje, u kojem se nalazi pivnica-restoran Gusan, sazidano je 1830. godine u stilu klasicizma, kao jedna od prve četiri dvospratnice

PŠENIČNA PIVA

Pšenična piva, iliti weizeni, su veoma lagana, lako se piju i imaju nešto malo kiseline i veoma malo aftertaste-a. Pšenica

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.