Ovo morate probati – Kobasice i pšenično pivo

Pravi simbol, zaštitni znak i verovatno prva asocijacija većine ljubitelja dobrih kobasica i kvalitetnog piva je Nemačka. Bratwurst je tradicionalna nemačka kobasica koja se pravi od telećeg, svinjskog i goveđeg mesa, uz mnoštvo varijacija, od regiona do regiona. Pri tom svaki od njih sasvim ispravno tvrdi da je upravo proizvod njihovog kraja najbolji. Jer sve su vrlo primamljive, ostalo je stvar ukusa. Iako se proizvodi još od drevnih vremena, prvi pomen Bratwursta je iz 1313. godine, iz Nirnberga, koji i danas važi kao grad kobasica. Pomenute regionalne razlike odražavaju se u kombinaciji mesa i začina, ali i u dužini i obimu. Frankische bratwurst je dugačka, relativno tanka kobasica uz karakterističan dodatak majorana. Nurnberger rostbratwurst je slična po dodatku majorana, ali nešto kraća. Ova vrsta kobasice zaštićena je evropskim propisima i zakonom, i može se proizvoditi samo u Nirnbergu. Tradicionalno se peče na bukovim drvima i, takođe tradicionalno, služi uz kiseli kupus, krompir salatu, sve u pratnji senfa. Kulmbacher bratwurst se pravi od fino usitnjenog telećeg mesa, uz tek mali dodatak svinjetine. U kombinaciju začina, osim obavezne soli, idu beli biber, kim, beli luk, muskatni orah, majoran… Naravno, svaki dobar mesar iz ovog kraja ima svoju tajnu, dobitnu kombinaciju koja se ljubomorno čuva. Thuringer rostbratwurst je pikantna varijanta, priprema se na ćumuru i zahvaljujući svojoj tradiciji i ukorenjenosti, takođe je zaštićen proizvod. Pivo prati ukus, stepen začinjenosti, način pripreme. Recimo, uz klasični bavarski Weisswurst odlično ide neka od pšeničnih Weissbier varijanti, mada neki predlažu i nešto snažniji Bavarian Weizenbock, Pilsneri dobro prate srednje začinjene kobasice kao što je, na primer, poljska goveđa klelbasa, a Munchener Dunkel  se preporučuje i uz neke novije ,,modele‘‘, kao što je vrlo začinjena pileća kobasica.

Ako imate dobrog majstora možete napraviti svoju varijantu kobasica i uz njih poslužiti neko naše pivo. Pšeničnih piva kod nas ima i treba ih probati. Recimo Gvint Pšenično je jedno od najboljih i najukusnijih naših, domaćih pšeničnih piva, ali treba probati i Sunshine pivare crow, Barbados pivare 3bir, Bledoliki pivare Kaš i Salto Wit pivare Salto. Za one pikantnije verzije kobasica, koje su kod nas omiljene, treba potražiti neko hladno lager pivo, da ugasi požar.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

ISTORIJA ČELAREVSKE PIVARE

Lazar Dunđerski, jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, osnovao je 1892. godine na poljoprivrednom imanju svoje porodice, pivaru u Čelarevu, tadašnjem

zastava spanije

Španija i pivo

Španija je tokom svoje burne istorije naučila kako se imperija stvara, ali i kako se gubi. Tragovi ove nekadašnje moći

Gorivo od piva

Naučnici su otkrili način na koji mogu da naprave održivo gorivo od piva. Hemičari sa Univerziteta u Bristolu već dugi

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju