Srednja škola za pivare privlači sve više mladih. Pivo i edukacija će pomoći mladima da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva
Zanatsko pivarstvo je u svetu sve unosniji biznis. Zanatsko pivarstvo je svojevrsni svetski pokret, koji promoviše kraft pivo.
U svetu je popularnost kraft pivarstva počela da raste sedamdesetih godina prošlog veka. Kod nas je ovaj trend u ozbiljnijem povoju poslednju deceniju.
Pivo i entuzijasti
Kada je reč o Srbiji, zanatski pivari su mahom entuzijasti. Oni nisu stručno osposobljeni pivari. To su pre svega oni koji vole kraft pivo. Oni kreiraju kraft pivo u želji da naprave novi ukus. Zanatski pivari kraft piva kuvaju u često nekomercijalnim i priručnim pivarama. Zanatske pivare proizvode manje količine piva. One akcenat stavljaju na kvalitet ukusa, arome i mirisa.
U našoj zemlji ovaj posao mahom rade ljudi bez preteranog predznanja o pivu. Oni imaju želju za novim ukusima i eksperimenatima. Ovi pivari uglavnom uče preko interneta ili od starijih i iskusnijih kolega.
Međutim, čini se da se stvari menjaju. U srpskim stručnim školama sve je zastupljeniji smer pivar.
Pivo u školskim klupama
Đaci koji odluče da upišu ovaj smer, kreću u trogodišnje školovanje. U okviru trogodišnjeg školovanja mogu da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva. Tokom školovanja oni uče sve što je potrebno da jedan pivar zna. U školi uče o kontroli procesa proizvodnje i sirovina, do punjenja ambalaže.
Za tri godine nauče sve o odabiru sirovina i pripremi za proizvodnju sladovine. Takođe, nauče sve o tome kako se dozira hmelj. Uče i kako se kuva sladovina sa hmeljom. Edukuju se i o tome kako se pravilno skladišti i čuva pivo. Dobijaju znanja i kako se uzimaju uzorci za laboratorijsku kontrolu. Praksa se odvija u zatvorenom i veštački osvetljenom prostoru. Ovaj prostor veoma liči na pivare.
Ovaj smer je svakako budućnost pivske scene Srbije. Svršeni maturanti moćiće da se isprobaju u proizvodnji sopstevnog kraft piva.