PIVO I EDUKACIJA – Srednja škola za pivare

srednja škola za pivare

Srednja škola za pivare privlači sve više mladih. Pivo i edukacija će pomoći mladima da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva

Zanatsko pivarstvo je u svetu sve unosniji biznis. Zanatsko pivarstvo je svojevrsni svetski pokret, koji promoviše kraft pivo.

U svetu je popularnost kraft pivarstva počela da raste sedamdesetih godina prošlog veka. Kod nas je ovaj trend u ozbiljnijem povoju poslednju deceniju.

Pivo i entuzijasti

Kada je reč o Srbiji, zanatski pivari su mahom entuzijasti. Oni nisu stručno osposobljeni pivari. To su pre svega oni koji vole kraft pivo. Oni kreiraju kraft pivo u želji da naprave novi ukus. Zanatski pivari kraft piva kuvaju u često nekomercijalnim i priručnim pivarama. Zanatske pivare proizvode manje količine piva. One akcenat stavljaju na kvalitet ukusa, arome i mirisa.

U našoj zemlji ovaj posao mahom rade ljudi bez preteranog predznanja o pivu. Oni imaju želju za novim ukusima i eksperimenatima. Ovi pivari uglavnom uče preko interneta ili od starijih i iskusnijih kolega.

Međutim, čini se da se stvari menjaju. U srpskim stručnim školama sve je zastupljeniji smer pivar.

Pivo u školskim klupama

Đaci koji odluče da upišu ovaj smer, kreću u trogodišnje školovanje. U okviru trogodišnjeg školovanja mogu da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva. Tokom školovanja oni uče sve što je potrebno da jedan pivar zna. U školi uče  o kontroli procesa proizvodnje i sirovina, do punjenja ambalaže.

Za tri godine nauče sve o odabiru sirovina i pripremi za proizvodnju sladovine. Takođe, nauče sve o tome kako se dozira hmelj. Uče i kako se kuva sladovina sa hmeljom. Edukuju se i o tome kako se pravilno skladišti i čuva pivo. Dobijaju znanja i kako se uzimaju uzorci za laboratorijsku kontrolu. Praksa se odvija u zatvorenom i veštački osvetljenom prostoru. Ovaj prostor veoma liči na pivare.

Ovaj smer je svakako budućnost pivske scene Srbije. Svršeni maturanti moćiće da se isprobaju u proizvodnji sopstevnog kraft piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Via del Gusto

Restoran Via del Gusto nalazi se u samom centru Beograda, odnosno u Knez Mihajlovoj ulici. Ovaj interesantan restoran posluje od

restoran vetrenjača

Restoran Vetrenjača

Pančevački kej i obalu Tamiša ukrašava jedna neobična i lepa građevina – restoran Vetrenjača.

Uz paprikaš samo stout pivo

O irskom paprikašu, čuvenom Irish stew, postoji čitava literatura. Vode se raprave o njegovom poreklu, sastojcima, da li je originalno

ŠTA ZNAČI „HEFE“?

"Hefe vajs bir" je zapravo belo pivo od pšenice. Hefe znači mutno, odnosno proizvedeno na tradicionalan način, bez filtriranja. Kao

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja