PIVO I EDUKACIJA – Srednja škola za pivare

srednja škola za pivare

Srednja škola za pivare privlači sve više mladih. Pivo i edukacija će pomoći mladima da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva

Zanatsko pivarstvo je u svetu sve unosniji biznis. Zanatsko pivarstvo je svojevrsni svetski pokret, koji promoviše kraft pivo.

U svetu je popularnost kraft pivarstva počela da raste sedamdesetih godina prošlog veka. Kod nas je ovaj trend u ozbiljnijem povoju poslednju deceniju.

Pivo i entuzijasti

Kada je reč o Srbiji, zanatski pivari su mahom entuzijasti. Oni nisu stručno osposobljeni pivari. To su pre svega oni koji vole kraft pivo. Oni kreiraju kraft pivo u želji da naprave novi ukus. Zanatski pivari kraft piva kuvaju u često nekomercijalnim i priručnim pivarama. Zanatske pivare proizvode manje količine piva. One akcenat stavljaju na kvalitet ukusa, arome i mirisa.

U našoj zemlji ovaj posao mahom rade ljudi bez preteranog predznanja o pivu. Oni imaju želju za novim ukusima i eksperimenatima. Ovi pivari uglavnom uče preko interneta ili od starijih i iskusnijih kolega.

Međutim, čini se da se stvari menjaju. U srpskim stručnim školama sve je zastupljeniji smer pivar.

Pivo u školskim klupama

Đaci koji odluče da upišu ovaj smer, kreću u trogodišnje školovanje. U okviru trogodišnjeg školovanja mogu da nauče sve o proizvodnji različitih vrsta piva. Tokom školovanja oni uče sve što je potrebno da jedan pivar zna. U školi uče  o kontroli procesa proizvodnje i sirovina, do punjenja ambalaže.

Za tri godine nauče sve o odabiru sirovina i pripremi za proizvodnju sladovine. Takođe, nauče sve o tome kako se dozira hmelj. Uče i kako se kuva sladovina sa hmeljom. Edukuju se i o tome kako se pravilno skladišti i čuva pivo. Dobijaju znanja i kako se uzimaju uzorci za laboratorijsku kontrolu. Praksa se odvija u zatvorenom i veštački osvetljenom prostoru. Ovaj prostor veoma liči na pivare.

Ovaj smer je svakako budućnost pivske scene Srbije. Svršeni maturanti moćiće da se isprobaju u proizvodnji sopstevnog kraft piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Irish Pub Red Cow

Irish Pub Red Cow je koncept Irskog paba lociran u samom centru Novog Sada. Iako ovaj koncept nije toliko originalan

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

133 godine staro, a pitko

Zaposleni u fabrici Carlsberg u Kopenhagenu čistili su podrum ove pivare, kada su pronašli neotvorenu bocu koja stoji tu čak

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora