PIVO – Pivara Gvint

pivara gvint

Pivara Gvint veoma vodi računa o tome koliko će proizvedeno pivo sadržati hmelja, kvasca i slada

Od svih alkoholnih pića pivo je ubedljivo najtraženija roba na domaćem tržištu, što ne treba da čudi jer Srbija ima bogatu pivsku tradiciju.

Pivarstvo dobija na popularnosti za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, koji je i sam bio veliki ljubitelj piva. Despot Stefan Lazarević je bio inicijator otvaranja pivara na teritoriji današnje južne Srbije, dela današnje Bosne i Hercegovine, na području današnje Crne Gore i Makedonije. Takođe, on je glavni “krivac”  jer je u tom periodu otvoreno mnoštvo tadašnjih pivara, a koje su, na neki način, preteče današnjem srpskom zanatskom pivarstvu. Razvojem novih tehnologija, zanatska piva bivaju “proterana” sa domaće pivske scene, sve do pre tri decenije kada entuzijasti ponovo počinju da pokreću njegovu proizvodnju. 

Pivo koje je dobar predstavnik kraft piva

S obzorom na to da je reč o mladoj grani privrede mnogi novi konzumenti kraft piva su u dilemi i pitaju se – Da li je kraft lager uopšte zanatsko pivo? Odgovor je naravno potvrdan, mada većina zanatskih pivara proizvodnju bazira na ejlovima, koji imaju apsolutnu dominaciju na domaćoj kraft sceni. Znači na tržišu postoje i kraft lageri, s tim da se oni u Srbiji proizvode u manjem obimu. Doduše, proizvodnja kraft ili zanatskih lagera je zadnjih godinu dana veoma porasla i, ako se situacija ovako nastavi, proizvodnja zanatskih lagera i zanatskih ejlova će se izjednačiti.

Pivo koje pravi Pivara Gvint

Valja istaći da su pojedine zanatske pivare upravo u kraft lagerima prepoznale smisao kraft revolucije u Srbiji, a jedna od retkih, ako ne i jedina, koja se skoro isključivo bavi proizvodnjom piva donjeg vrenja, jeste beogradska zanatska pivara Gvint. Vođeni idejom da konzimentima ponude novi, lepši i savršeniji ukus lagera, u proleće 2018. godine, pokreću proizvodnju nefiltriranih i nepasterizovanih kraft lager piva, koja se po ukusu umnogome razlikuje od masovnih, koja dominiraju pivskom scenom u našoj zemlji.  Lageri koji se proizvode u “Gvintu” imaju izražen sladni karakter, zaokruženog su i punog ukusa. Svako pivo ima svoju priču, jer se svakom ponaosob tokom proizvodnje daje poseban značaj.

Veoma se vodi računa o tome koliko će ono sadržati hmelja, kvasca i slada. U pivari Gvint se veliki akcenat stavlja na sirovine koje se koriste pri procesu proizvodnje, odnosno njihovi lageri se prave isključivo od slada, hmelja, kvasca i vode. Celokupna proizvodnja se odvija u skladu sa 500 godina starim nemačkim Zakonom o proizvodnji piva.

Pivo Gvint Svetlo

A kako u našim krajevima veliki uticaj osim nemačke, ima i češka škola pivarstva, ne treba da čudi što je u pivskoj radionici s Dorćola nastao svojevrsan prvenac – Gvint Svetlo pivo, svetli premium lager. Reč je o proizvodu koji „Gvintovci“ iz milošte zovu “pivo kuće”, a njega karakteriše odlično izbalansiran ukus, miris, aroma i izgled. Gvint Svetlo pivo je nastalo na temeljima dve škole bavarskog (heles) i češkog (pilsner) stila, s tim da ipak sadrži umerene doze ječmenog slada i hmelja. Pivo je veoma pitko i osvežavajuće jer, osim dobrog balansa, poseduje i umerenu aromu i gorčinu, a dok se ispijanja oseti se i fina količina slada. Ovaj svetli premium zanatski lager specifičan je i po odležavanju, jer nakon kuvanja prvenstveno se čuva u vertikalnim, a kasnije i u ležnim tankovima. Upravo ovaj način odležavanja čini ga specifičnim, što po boji što po optimalnoj i stabilnoj peni .

Zadatak tehnologa u zanatskoj pivari Gvint je da svaki deo opreme prilagode specifičnim zahtevima proizvodnje lagera i zato su jedna od retkih zanatskih pivara koja poseduje ležne tankove za lagerovanje. Takođe, u Gvintu se prilikom proizvodnje veoma vodi račina i o kvalitetu vode, jer upravo u njoj leži tajna svetlog premium lagera. Kada se sve karakteristike Gvint Svetlo piva sažmu u jednu rečenicu, ona glasi ovako – Gvint Svetlo pivo sadrži 4.7% alkohola, ima prijatnu aromu i umerenu gorčinu, jer se njegov ukus graniči s nemačkim helesom i češkim pilsnerom. Svojom bojom i ukusom potpuno opravdava žargonski naziv za pivo – tečno zlato.

Pivo se pije u taproomu

S obzirom na to da su kraft lageri nešto manje zastupljeni od ejlova, pivara Gvint je otvorila taproom gde mogu da se konzumiraju sva njihova piva. Na ovaj način posetioci, ali i mogući novi konzumenti, na jednom mestu mogu da isprobaju nove ukuse, koje im nudi pivara Gvint. Taproom je lepo uređen, sa prostranom letnjom baštom, a pogled je više nego odličan jer se prožima skroz do proizvodnog pogona. Na ovaj način osigurava se opuštenost, te ostvaruje veličanstven osećaj povezanosti proizvodnje i ispijanja piva.

Kapacitet zantaske pivare Gvint iznosi 18.000 litara u tankovima i 1000 litara varione dnevno, a sem pomenutih piva u proizvodnji su i Gvint Tamno lager pivo, Gvint Pšenično, Gvint Pale lager i Gvint Radler pivo.

Pivo sa imenom rok grupe

Po mnogo čemu je zanatska pivara Gvint prva u Srbiji, ali i inovativna po idejama. Jedinstveni su i po tome što prate svetske trendove, te su prva srpska zanatska pivara koja je izbacila lager koji nosi ime jedne rock and roll grupe. Reč je o tradicionalnom, a opet i modernom Orthodox Celts Irish Red Lager koje je prvo rock and roll zanatsko pivo u Srbiji. Ovo pivo je napravljeno uz pomoć, ali i u čast grupe Orthodox Celts.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Supermarket Deli

Dobar zalogaj u laganoj i prijateljskoj atmosferi je nekad potrebniji više od svega. Ideja Supermarket Deli je da doživite prijatno

10 razloga zašto piti pivo

Pravo pivo bogato je vitaminom B i proteinima. Hmelj je glavni sastojak koji se koristi za pripremu piva, sadrži flavonoide,

Na izvoru vitamina B

Kvasac u pivu je prepun vitamina B, posebno ako pijete nefiltrirano pivo. Vitamin B3 (niacin) je dobar regulator niva holesterola,

4 TOP koktela sa pivom

Ljubiteljima tečnog hleba ovo sigurno zvuči kao budalaština, ali ako ste već navikli na razne ukuse koktela, a uz to

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva – ejlom, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.