PIVO – Kraft lager

kraft lager

Pivo kraft lager je masovno pivo zanatskih pivara

Industrijski lageri dominiraju domaćim tržištem, jer praktično pokrivaju kompletnu ponudu trgovinskih lanaca, TT kanala i HORECA sektora. Ova piva su povoljna sa svojom cenom, ukusi su im prihvaćeni od strane konzumenata i vrlo su tražena. Prema istraživanju tržišta čak 20 najprodavanijih pivskih brendova su upravo industrijski lageri.

Međutim, kada je reč o segmentu zanatskog pivarstva, situcija je drugačija. Zanatske pivare se uglavnom opredeljuju za proizvodnju ejl piva i to iz nekoliko razloga, a koje ćemo u daljem tekstu pojasniti. Naime, čini se da kraft lageri nisu preterano „popularni“, ali to je potpuno pogrešno mišljenje. Činjenica je da se kraft lageri skoro i nisu proizvodili na našem tržištu do pre par godina. Takođe, istina je da se kraft lageri u zanatskim pivarama nisu proizvodili, jer su komplikovani za proizvodnju i malo je zanatskih pivara koje su bile spremne da ih prave. Proces proizvodnje kraft lagera nije ni malo jednostavan i zato je kuvanje ejlova u prednosti, s obzirom na to da lageri imaju mnogo složeniji i duži proces proizvodnje. Zato većina zanatskih pivara ne želi da rizikuje, jer im ovaj način proizvodnje  oduzima mnogo vremena što rezultira manju proizvodnji piva i automatski se odražava na profit.

Pivo iz zanatskih pivara

Gledajući ekonomski aspekt poslovanja zanatskih pivara, računica je jasna. Ukoliko bi se zanatske pivare opredelile za proizvodnju lagera, sigurno je da u početku svog poslovanja ne bi imale skoro nikakvu dobit, a u najboljem slučaju bile bi na pozitivnoj nuli. Upravo iz ovog razloga, zanatski pivari u Srbiji su našli jednostavnu računicu, a koja se može definisati na sledeći način – Zanatska pivara može da proizvede tri serije recimo IPA piva, u istom vremenskom periodu koji je potreban za proizvodnju samo jedne serije kraft lagera ili kraft pilsnera.

Pivo koje ne trpi greške

Takođe, lager piva nisu popularna kod zanatskih pivara i zbog samog tehnološkog procesa, a koji mora biti savršen. Iskusni pivari znaju da u proizvodnji kraft lager piva greške nisu dozvoljene. Kod lošeg kuvanja kraft lager piva uočavaju se i najmanje mane, jer zbog svoje delikatne prirode lager ne trpi greške. Nedostaci ejl piva mogu da se zamaskiraju visokim količinama dodatog hmelja ili dodavanjem prženeg slada, što kod kraft lagera nije slučaj.

Tehnika i kontrola proizvodnje kod kraft lagera takođe je dugotrajan proces, a ako se izuzme specifični soj kvasca, osnovna razlika koja odvaja ejl od lagera jeste temperatura fermentacije.  Stoga, zanatske pivare koje proizvode kraft lagere moraju da ulažu u kvalitetnu opremu za hlađenje, što opet podrazumeva dodatne troškove. Zanatski pivari koji proizvode kraft lagare svesni su toga da njihova piva moraju da budu perfektna, kako bi našla put do srca potrošača i zato ulažu veliki novac u opremu, posebno kada je reč o hladnoj preradi, koja igra glavnu ulogu prilikom proizvodnje kvalitetnog kraft lagera. Upravo zbog posebnog pristupa priozvodnji, kraft lageri su piva odličnog kvaliteta i bez ijedne mane i greške. Ova piva imaju tačno i jasno definisan ukus, miris, aromu i količinu alkohola.  I zato prilikom proizvodnje kraft lagera nema improvizacije, jer svaka proizvedena serija mora da bude istog ukusa, mirisa i boje. Kraft lageri se dele u dve grupe i razlikuju se po tvrdoći vode, razgrađenosti i boji slada za pripremu sladovine. Tvrdoća vode i vrsta slada igraju glavnu ulogu kod kraft lager piva i zato se razlikuju i po nijansama boje, koja ide od svetlo – žute do crveno – smeđe, punoći ukusa i aromi.

Ipak, kod proizvodnje kraft lagera nije nužno da se koriste stroge smernice koje su ustaljene u tradicionalnoj proizvodnji piva, a opet moraju da se poštuju osnovna pravila.

Sada kada sve znamo, možemo zaključiti da kraft lageri nisu piva dosadnog ukusa. Zadnjih godina su ovo shvatili i konzumenti kraft piva, ali i sve vodeće zanatske pivare u Srbiji.

Piva koja su sve popularnija u Srbiji

Valja istaći da bi kraft lageri domaće proizvodnje mogli da dobiju na popularnosti, kada bi se više zanatskih pivara uključilo u njihovu proizvodnju. Doduše, sve više domaćih zanatskih pivara izbacuje na tržište svoje kraft lagere i ako se to tako nastavi, vrlo izvesno da će kraft lageri zavladati i u domenu zanatskog pivarstva. Danas u Srbiji posluje oko 90 registrovanih mikro pivara, od kojih 10 do 15 spada u red većih zanatskih pivara. Svaka od ovih pivara ima svoj kraft lager i svaki od tih kraft lagera je prepoznat i tražen kod konzumenata.

Pivo koje pravi Dogma, Kabinet, Gvint i Dilemma

Beogradska zanatska pivara Gvint jedna je od retkih na domaćem tržištu koja se specijalizovala za proizvodnju isključivo nefiltriranih i nepasterizovanih kraft lager piva. U ovoj zanatskoj pivari se proizvode kraft lageri raznih stilova, sa izraženim sladnim karakterom, zaokruženim i punim ukusom i zahmeljena taman koliko treba. Još jedna beogradska zanatska pivara – pivara Salto proizvodi kraft lager, a reč je o pivu koje sadrži tradicionalna znanja evropskih pivskih škola i progresivne ideje kraft pivarstva. Ne treba propusti istaći i pivaru Dogma sa njenim kraft lagerima, pa pivaru Crow sa specifičnim i odličnim kraft lagerima koje plasira na tržište, ali ni pivaru Kabinet. Takođe, tu je i pančevačka pivara Dilemma koja proizvodi čak tri vrste kraft lagera, ali i Ubska pivara čiji kraft lageri su veoma traženi u zapadnom delu Srbije. Velik iskorak u proizvodnji kraft lagera je napravila i pivara Academia iz Leskovca, koja je tržištu ponudila Leskovački lager.

Pivo standardnog kvaliteta

Danas domaće zanatske pivare uglavnom proizvode standardne kraft lagere, pilsnere, India pale lagere i tamne lagere. Ukusi ovih kraft lagera su prihvatljivi i prepoznatljivi novim konzumentima kraft piva. Upravo zbog toga kraft lageri treba, a i mogu, da posluže novim konzumentima kao piva koja bi ih uvela u čaroban svet krafta, odnodno ejla, stauta i soura.

Bez obzira na trenutne probleme srpskog tržišta kraft piva, kraft lageri definitivno imaju ogroman potencijal, sve više pristalica i zato se slobodno može reći da zanatski lageri polako, ali sigurno preuzimaju prevlast na pivskom tržištu kraft piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Durmitor

Restoran nacionalne kuhinje Durmitor izgrađen je 1993. godine, u centru poslovnog sveta na Novom Beogradu i vremenom je dobio autentičan

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz