PIVO I STILOVI – Koji je vaš omiljeni stil

pivski stilovi

Ejl piva su najpopularnija među zanatskim pivima, međutim veoma su popularna i pšenična, ali i pojedini stilovi tamnih piva. Pročitajte koja dominiraju na tržištu Srbije i kako da ih razlikujete

Do pre samo dve decenije ponuda piva u Srbiji se uglavnom svodila na industrijska i masovna piva. Ali po uzoru na razvijeni svet, na domaće tržište dospeli neki sasvim drugačiji ukusi. Oni su kreirali pivsku scenu u Srbiji. Takođe, ovi ukusi su iznedrili prve srpske zanatske pivare, sa svojim pivima jedinstvenog ukusa. Prve srpske zanatske pivare su kopirale šta se radi u razvijenim pivskim zemljama, ali su kreirale i neka posebna piva. Ova piva su postala karakteristična za srpsku scenu.

Bogata ponuda krafta doprinela je da se pivo popularizuje kroz specijalizovane radnje, pivnice i pabove. Na tim mestima pivopije konačno mogu da potraže nove blagotvorne ukuse. Među zanatskim pivima, ejl piva su najpopularnija i zato vam predstavljamo najpoznatije stilove ovog piva. Pored njih, predstavićemo vam i stilove koji su stekli popularnost na srpskom tržištu.

Pivo Pale Ale

Pale Ale spada u kategorijui svetlijeg ejla, prijatne je arome i blago slatkastog ukusa, u kome dominiraju arome slada i hmelja.

Pivo IPA

IPA (India Pale Ale) je tamniji od pale ale piva, a boja varira od tamne do bronzano – zlatne. Ovaj stil je jače gorčine i intenzivnije arome zahvaljujući većoj koncentraciji hmelja.

Pivo Irish Ale

Irish Ale je blagog ukusa i pomalo slatkasto, ali i prepoznatljivo po crvenkastoj boji. Ono u originalu dolazi iz Irske, ali se i u Francuskoj pravi Killian’s Biere Rousse, a u SAD Killian’s Irish Red. Ginisov Smithwick’s of Kilkenny najpopularniji je ejl u Irskoj.

Pivo Porter

Porter spada u tamni ejl i kuva se od preprženog slada. Izrazito je gust i kremast, slatkog je ukusa s primesama fine gorčine.

Pivo Stout

Stout spada u tamne ejlove i ne pravi se od klasičnog slada, već od tamno prženog ječma, malo hmelja i ima sladak čokoladno – kafeni ukus. Pojavljuje se u raznim varijantama i ukusima, a najpoznatiji suvi stout je Guinness.

Pivo od pšenice

Witbier potiče iz Belgije i kuva se sa oko 50 odsto pšenice (umesto ječma), a dodaju se i kora od pomoranže i korijander. Uglavnom je malo mutnije, gusto i bogatog, osvežavajućeg ukusa. Nemačka varijanta pšeničnog piva nosi naziv hefeweizen.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata