PIVO I STILOVI – Koji je vaš omiljeni stil

pivski stilovi

Ejl piva su najpopularnija među zanatskim pivima, međutim veoma su popularna i pšenična, ali i pojedini stilovi tamnih piva. Pročitajte koja dominiraju na tržištu Srbije i kako da ih razlikujete

Do pre samo dve decenije ponuda piva u Srbiji se uglavnom svodila na industrijska i masovna piva. Ali po uzoru na razvijeni svet, na domaće tržište dospeli neki sasvim drugačiji ukusi. Oni su kreirali pivsku scenu u Srbiji. Takođe, ovi ukusi su iznedrili prve srpske zanatske pivare, sa svojim pivima jedinstvenog ukusa. Prve srpske zanatske pivare su kopirale šta se radi u razvijenim pivskim zemljama, ali su kreirale i neka posebna piva. Ova piva su postala karakteristična za srpsku scenu.

Bogata ponuda krafta doprinela je da se pivo popularizuje kroz specijalizovane radnje, pivnice i pabove. Na tim mestima pivopije konačno mogu da potraže nove blagotvorne ukuse. Među zanatskim pivima, ejl piva su najpopularnija i zato vam predstavljamo najpoznatije stilove ovog piva. Pored njih, predstavićemo vam i stilove koji su stekli popularnost na srpskom tržištu.

Pivo Pale Ale

Pale Ale spada u kategorijui svetlijeg ejla, prijatne je arome i blago slatkastog ukusa, u kome dominiraju arome slada i hmelja.

Pivo IPA

IPA (India Pale Ale) je tamniji od pale ale piva, a boja varira od tamne do bronzano – zlatne. Ovaj stil je jače gorčine i intenzivnije arome zahvaljujući većoj koncentraciji hmelja.

Pivo Irish Ale

Irish Ale je blagog ukusa i pomalo slatkasto, ali i prepoznatljivo po crvenkastoj boji. Ono u originalu dolazi iz Irske, ali se i u Francuskoj pravi Killian’s Biere Rousse, a u SAD Killian’s Irish Red. Ginisov Smithwick’s of Kilkenny najpopularniji je ejl u Irskoj.

Pivo Porter

Porter spada u tamni ejl i kuva se od preprženog slada. Izrazito je gust i kremast, slatkog je ukusa s primesama fine gorčine.

Pivo Stout

Stout spada u tamne ejlove i ne pravi se od klasičnog slada, već od tamno prženog ječma, malo hmelja i ima sladak čokoladno – kafeni ukus. Pojavljuje se u raznim varijantama i ukusima, a najpoznatiji suvi stout je Guinness.

Pivo od pšenice

Witbier potiče iz Belgije i kuva se sa oko 50 odsto pšenice (umesto ječma), a dodaju se i kora od pomoranže i korijander. Uglavnom je malo mutnije, gusto i bogatog, osvežavajućeg ukusa. Nemačka varijanta pšeničnog piva nosi naziv hefeweizen.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

DA LI POSTOJE PREMIJUM PIVA

Pivopije su u stalnoj potrazi za dobrim ukusom. Jedni se brzo zaustavljaju u tom traganju, drugi, uporniji, nastavljaju dalje, a

Pivara Crow

Ova domaća craft pivara koja se nalazi u Vranovu je pravi dragulji i pokazuje nam šta je sve moguće postići