CRAFT PIVO O’HARA’S Irsko pivo sa ukusom piva

Calix

U irskoj pivari O’Hara’s se za pravljenje piva isključivo koriste samo četiri glavna sastojka –  voda, slad, hmelj i kvasac, uz pomoć kojih se kreira najkvalitetniji asortiman kraft piva

O’Hara’s je vodeći brend kompanije Carlow Brewing Company, koja je osnovana 1996. godine. Pivaru je osnovala porodica O’Hara i ona je praktično pionir irskog zanatskog pivarstva. Danas je ova pivara u porodičnom vlasništvu, na čijem čelu se nalazi Seamusa O’Hara kao izvršni direktor i Kej O’Hara kao generalna direktorka. Logo pivare predstavlja mač i štit keltskog ratnika, koji simbolizuje izdržljivosti i istrajnosti. Kada opisuju svoja piva, koriste frazu “Brewing in the Flavour”, što bi doslovno mogli da prevedemo kao “Pivo u ukusu”, ali i “Pivo sa ukusom piva”. Ovakav način predstavljanja piva treba da uputi potencijalne konzumente na kvalitet piva, što  O’Hara’s piva i jesu – Ona se prave od najkvalitetnijih sastojaka i ne postoji kompromis u njihovoj proizvodnji.

Pivara O’Hara’s

Pivara Carlow Brewing Company smeštena je u jugoistočnoj Irskoj, u gradu Karlou, u Barrow Valley regionu. Inače, ova regija predstavlja sam centar tradicionalnog irskog regiona za uzgoj slada, koji je istorijski snažno vezan sa irskom pivarskom industrijom. O snazi i uticaju ove pivare govori i podatak da je više od 25 godina, upravo ova pivara predvodnik irskog zanatskog pivarstva.

Kao i što smo naveli, proizvodnjom piva su počeli da se bave 1996. godine, kada je porodica O’Hara zakupila prostor iz devetnaestog veka, u gradu Karlou, u okviru lokalne železničke stanice. Sa strašću prema kreiranju zanatskih piva i budžetom dovoljno velikim da ostvare svoju nameru, stvorili su fabriku za proizvodnju zanatskih piva. Njihova misija, ali i cilj su bili, da u Irsku ponovo vrate zanatska piva kao sinonim za dobra piva, te da animiraju konzumente i uvere ih da su najbolja piva ona piva sa ukusom piva. U tome su i uspeli, čak šta više – Kvalitet njihovih piva je prepoznat u Irskoj, ali je i na krilima kraft revolucije prepoznat i u svetu.

Savremena i moderna pivara

Zbog povećanog obima posla, polovinom 2009. godine, Pivara O’Hara’s je pristupila velikom projektu proširenja i premeštanja proizvodnje u novi namenski izgrađen prostor. Ovaj savremeni prostor nalazi se u rodnom gradu porodice  O’Hara, Bagenalstown, u okrugu Karlou. Od tada, pa do danas, odnosno u proteklih 13 godina, pivara je značajno uvećala svoje proizvodne kapacitete na novoj lokaciji.  Prošireni su kapaciteti za proizvodnju i sazrevanje piva, proširena su skladišta i kupljena je nova hala sa savremenom linijom za pakovanje piva.

Plan je da do kraja 2022. godine naprave i posebne prostore za starenje piva u bačvama, te da se naprave objekti za smeštaj pivskih turista i posetioca pivare, ali i novi posebno kreiran prostor za uzorkovanje i nova točionica.

Piva prepoznata na svetskoj kraft sceni

Pivara O’Hara’s kuva tradicionalna irska piva, ali i sopstvenu interpretaciju najpoznatijih svetskih stilova piva, uključujući staute, ejlove, IPA, pšenična piva, zanatske lagere i sezonska piva. Sva piva iz pivare O’Hara’s nose ime osnivača pivare O’Hara. Svako pivo iz pivare O’Hara’s spravljeno je tradicionalnim metodama za kreiranje zanatskih piva. Sama ideja brumastera i kreatora piva u pivari O’Hara’s je da se konzumentima ponude tradicionalni irski stilovi piva, koje su mnoge velike pivare odavno prestale da prave. U pivari O’Hara’s se za pravljenje piva  koriste isključivo samo četiri glavna sastojka –  voda, slad, hmelj i kvasac, uz pomoć kojih se kreira najkvalitetniji asortiman zanatskih piva.

Da se kvalitet proizvoda uvek prepozna, svedoče i mnoge medalje koje je pivara O’Hara’s osvojila na irskoj, ali međunarodnoj sceni. Višestruko su nagrađivani O’Hara’s Irish Stout,  O’Hara’s Irish Pale Ale i  O’Hara’s Irish Red Ale. Veliki broj nagrada je podstakao menadžment pivare da kreira još raznovrsnije stilove, uključujući O’Hara’s 51. State IPA, O’Hara’s Session IPA i O’Hara’s Hop Adventure seriju Single Hop IPA.

Četvrt veka poslovanja

Valja istaći i da je prošle godine obeležen 25. rođendan Pivare O’Hara’s, što je čini jednom od najstarijih zanatskih pivara u Irskoj. Ne pokazujući znakove starenja i uljuljkavanja u tradiciju, na svoj jubilej uspešno su instalirali i startovali novu liniju za pakovanje piva u limenke. Ovaj korak, ali i praćenje novih trendova i zahteva tržišta, omogućio je pivari O’Hara’s da plasira svoju prvu limenku. Na ovaj način asortiman Nitro je dopunjen Irish Stout Nitro 2021.

Koliko je pivara O’Hara’s ozbiljno shvatila početak rada proizvodne linije za limenke, govori i činjenica, da je generalni direktor Seamusa O’Hara prisustvova pakovanju prve serije limenki i tom prilikom izjavio:

„Ovo je nešto što smo dugo želeli da uradimo i oduševljeni smo rezultatom“

Ponuda pivare O’Hara’s na srpskom tržištu

Na tržištu Srbije, pivara O’Hara’s je prisutna zahvaljujući kompaniji Calix iz Beograda. Calix je napravio posebnu selekciju zanatskih piva za naše tržište, te se trudio da iz ponude pivare  O’Hara’s izdvoji piva, koja su u skladu sa ukusima na koje su navikli ili se lako privikavaju srpski konzumenti. U ponudi imaju asortiman piva namenjen za markete i za ugostiteljske objekte, a koji podrazumeva piva u bocama od 0,5L i u kegovima od 30L.

U bocama od 0,5L nude O’Hara’s Irish pale ale, O’Hara’s 51st state i O’Hara’s Hop adventure.

U kegovima od 30L nude O’Hara’s Stout, O’Hara’s Red ale, O’Hara’s Pale ale i O’Hara’s Session IPA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1