COCT ALE IZ PIVARE PREMIER Pivo sa notama citrusa i đumbira

Premier

Coct Ale je inovativni proizvod, koji je napravljen mešanjem ejla, vita, začinskih aroma, voća i nekoliko vrsta hmelja, osim što osvežava, sadrži i antioksidanse, proteine, kao i kalijum, gvožđe, magnezijum i ostale hranljive vredonosti i kao stvoren je za vrele letnje dane – kaže u razgovoru za Beer Style Božo Cicmil, direktor pivare Premier iz Novog Sada

Novosadska zanatska pivara Premier, koja posluje u okviru kompanije Promont Group, nedavno je na srpsku pivsku scenu izbacila sasvim novo osvežavajuće pivo, pod nazivom Coct Ale, koje odiše laganim letnjim notama i kao stvoreno je za duge, tople i opuštene dane. Ovo sezonsko pivo ima sve osobine koje treba da poseduje jedan pravi, osežavajući letnji blago-alkoholni ejl, jer osim stabilne i fine gorčine u njemu dominiraju aromatski kompleksi đumbira, narandžine kore, grejpa i citrusa. Od Bože Cicmila, direktora pivare Premier, saznajemo kako je pivo Coct Ale potpuna novina na našem tržištu i da je ova kreacija zbog svoje lakoće prvenstveno namenjena mlađoj generaciji, damama, ali i svim ljubiteljima celodnevnog kupanja i sunčanja na morskim plažama, pokraj bazena, na rekama i jezerima. Ovaj inovativni proizvod koji je napravljen mešanjem ejla, vita, začinskih aroma, voća i nekoliko vrsta hmelja, osim što osvežava, sadrži i antioksidanse, proteine, kao i kalijum, gvožđe, magnezijum i ostale hranljive vredonosti i kao stvoren je za vrele letnje dane.

Srbija dobila letnje pivo

– Ideja nam je bila da napravimo prvo domaće kraft pivo koje će na plažama moći da stane „rame uz rame“, pa čak i da zameni koktele, a u kojem će podjednako uživati i mlađi konzumenti i žene. Coct Ale se kuva po specijalnoj recepturi gde se prilikom proizvodnje koriste tri vrste specijalnog hmelja i četiri vrste slada – tri ječmena i jedan pšenični, a plus se prilikom kuvanja dodaju đumbir i narendana narandžina kora. Upravo u toj kori leži draž koja ovom pivu daje reskost, a ujedno i pitkost, gde dominiraju osvežavajući i hrskavi citrusni tonovi. Pivo za sada može da se popije na bazenima, termama i hotelskim kompleksima u Vrdniku, te Korzo pabu, kao i u Mazut pabu u Novom Sadu, i ono što mogu da kažem da je za sada odlično primljeno kod konzumenata svih starosnih dobi. Stoga je sasvim izvesno da će se uskoro naći i u drugim ugostiteljskim objektima širom Srbije, ali i plažnim barovima i na bazenima, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena – objašnjava Božo Cicmil.

Pivara Premier

Valjalo bi podsetiti da je zanatska pivara Premier nastala 2018. godine, a u želji da pivskoj publici ponudi veći broj stilova kraft piva. U ponudi imaju pšenično pivo, staut, lager, pilsner, ejl i IPA . Premier zanatska pivara nalazi se u industrijskoj zoni u Novom Sadu, a poznata je i po tome što se njihov brend proizvodi u modernoj i savremeno opremljenoj pivari, čiji je kapacitet 170.000 litara godišnje. Njihova poslovna politika zasniva se na činjenici da se najbolje pivo priprema samo onda kada se koriste najbolji sastojci i uz pomoć, ako je to moguće, domaćih sirovina.

– Vrlo smo posvećeni proizvodnji kraft piva, jer jedino tako možemo da pružimo premium proizvod kupcima. Strast, kreativnost i preciznost koja ulazi u svaku kap piva je ono što nas izdvaja od ostalih. Smatram i da nije svako pivo za svačiji ukus i zato je veoma bitna raznolikost izbora. Jedna stvar koja je vrlo zahvalna u pivskoj industriji je ta što uvek možemo da naučimo više, a igra se neprestano menja – kaže naš sagovornik.

Coct Ale

Poseban naglasak u pivari Premier stavljaju na pažljiv odabir i poreklo korišćenih sirovina, a ujedno se trude da prate svetske trendove i da na domaćoj sceni budu inovativni. Upravo ih je ova poslovna politika „naterala“ da osluškuju tržište i zato je njihov novi član Premier pivske porodice – Coct Ale pravi predstavnik letnjeg osvežavajućeg piva, jer sadrži svega 4,2 odsto alkohola i zato može da se konzumira i u nešto većim količinama. U čaši daje zamućeno – žutu boju, a kada se prinese nosu u mirisu se osete se fine i blage citrusne note, dok je pri prvom gutljaju primetna suptilna i osvežavajuća gorčina. Odmah nakon toga na nepcu se osete prijatni tonovi osvežavajuće narandžine kore i grejpa, dok u aftertejstu dominiraju note limuna i đumbira.

Gde kupiti

Sve u svemu reč je o pravom letnjem osveženju koje se odlično slaže i uz laganu hranu poput obrok salata, morske i rečne ribe, ali i grilovanog povrća na roštilju. Coct Ale se za sada može naći u etno selu Vrdnička kula, u hotelu Premier i Fruškogorskim termama, ali i u nekoliko novosadskih pabova, međutim očekuje se njegovo pozicioniranje širom Srbije.

Preporučujemo da ovo pivo servirate  sa kriškom narandže, kako bi se istakao sinergijski ukus citrusa i đumbira. A da bi sve arome izbile u prvi plan najbolje bi bilo služiti ga na temperaturi između 4 i 6 stepeni Celzijusa.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pametna kupovina

Postavlja se logično pitanje da li pivo naručiti od nekog ko nema potrebne uslove za ovakav vid prodaje ili pivo

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

PREPORUKA RADLERA Za koji se odlučiti

Trgovinski lanci, marketi, male komšijske prodavnice, ali i kafići i restorani nude bogatu ponudu domaćih masovnih radlera, uvoznih radlera i sve češće kraft radlera, koji

KRAFT PIVO Letnje osveženje za probirljive

Kraft pivima iskusni majstori pivarstva dodaju maline, borovnice, kupine, limun, breskve, jagode, višnje, trešnje, banane, crne ribizle, pa čak i jabuke ili kruške, te na

RADLERI Popularni pivski miksevi

Prema definiciji proizvođača piva, radler je ustvari kombinacija najčešće svetlog lager ili smeđeg piva i limunade, a pravi se u srazmeri 50-60 odsto piva i