SRPSKE KRAFT PIVARE Juče, danas, sutra

zanatsko pivo

Šta se desilo i koji su uzroci doveli do toga da vrhunsko manufakturno spravljeno pivo ne nađe put do srca srpskih konzumenata, te da ovaj globalni trend ne pusti korene u našoj zemlji

Interesantna je priča srpskog zanatskog piva i srpskih kraft pivara. Interesantno je da ovaj globalni trend nije zaživeo u Srbiji. Interesantno je da zanatsko pivo nije pronašlo ciljnu grupu u Srbiji.

Šta se desilo i koji su uzroci doveli do toga da vrhunsko manufakturno spravljeno pivo ne nađe put do srca srpskih konzumenata. Više je tu razloga i spleta čudnih okolnosti. Na neke su mogli da reaguju zanatski pivari, dok na neke nisu. Na neke je mogla da reaguje i država, ali nije prepoznala interes.

Prva kraft pivara otvorena pre 30 godina

Proizvodnja zanatskog piva ove godine godine ulazi u treću deceniju i za ovih 30 i kusur godina, od kada je otvorena prva srpska kraft pivara, moglo se svašta uraditi. Činilo se pre desetak godina da postoji šansa da zanatsko pivo uzleti, da postane prepoznato, da privuče konzumente, ali se to nije dogodilo. Tih godina otvarane su kraft pivare, otvarani su pabovi za točenje zanatskih piva, otvarane su specijalizovane prodavnice za prodaju zanatskog piva, čak su uvezene i znatne količine uvoznih zanatskih piva, desilo se i ozbiljnije ulaganje u više kraft pivara, međutim potrošnja zanatskog piva nije značajno porasla. U vreme ekspanzije srpskih kraft pivara potrošnja se kretala na optimističnih jedan odsto u odnosu na ukupnu tadašnju potrošnju piva u Srbiji.

Kovid kriza devastirala kraft pivare

I baš kada je sve delovalo da može da krene u pravcu razvoja i znatnog povećanja potrošnje zanatskog piva, desila se pandemija koronavirusa i srpsko kraft pivarstvo je bačeno na kolena. Mnogo je razloga uticalo da srpske kraft pivare budu dovedene na rub opstanka, koje mnoge nisu preživele ili još uvek ne mogu da se oporave, ali je osnovni da su krizu dočekale nespremne i ubeđene da imaju vernost konzumenata, te da su prepoznate od potencijalnih konzumenata. Zadnjih dve-tri godine su pokazale da vernost konzumenata nije postojala, već da je zanatsko pivo samo interesantan incident u Srbiji.

Budućnost kraft pivara neizvesna

Ali, postoje naznake i određeni pokazatelji da srpske kraft pivare uviđaju greške u dosadašnjem poslovanju, odabiru stilova, ali i nastupu prema konzumentima i da se nešto stidljivo pomiče napred. Možda, kažemo možda, je ovaj stidljivi pomak uvod u istinski trend koji bi mogao da pokrenu kraft pivare, ako su sposobne da priznaju napravljene greške, da uče na njima, ali i da se oslobode prevelikog Ega i sujete svojstvene pojedinim esnafima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1