BRUT IPA IZ CROW BREWERY

CROW BREWERY

Pivara Crow  nastala je krajem 2015. godine i za tri godine koliko postoji izbacila je na tržište preko 40 različitih vrsta piva. Ideja vodilja vlasnika, ali i zaposlenih u pivari Crow, je da na tržište izbace što više vrsta i stilova piva.

U skladu sa tim osmišljena je i Sahara –  prva Brut IPA pivare Crow.

Kako ističe Boban Novaković, vlasnik pivare Crow i idejni tvorac svih piva koja su izašla iz ove pivare, pa i Brut IPA, praviti Brut IPA  za njega i zaposlene u pivari Crow je bio veliki izazov.

A šta je stil Brut IPA – Brut IPA je novonastali stil IPA, a koji je osmišljen i proizveden u San Francisku, krajem 2017. godine. Rodonačelnik i idejni tvorac ovog stila je Kim Sturdvant, iz San Francisco’s Social Kitchen and Brewery. Naziv “Brut” pozajmljen je iz vinske terminologije i on predstavlja oznaku koja se koristi u rangiranju slatkoće kod šampanjaca, ali i ostalih penušavih vina. Kategorija koju označava reč Brut predstavlja najsuvlju kategoriju penušavih vina. Kada je reč o stilu Brut IPA, ovo pivo odlikuje visok procenat alkohola, svetla boja, veoma suvo telo i bogate arome savremenih hmeljeva, a koji su karakteristični za kraft pivarstvo.

Kada je reč o samoj proizvodnji, Brut IPA se pravi isključivo od baznih sladova (pils, pale ale)  ili dodatkom pšeničnog slada, ali mogu se dodati i specijalni sladovi u minimalnim količinama. Važno je napomenuti, kada je reč o samoj proizvodnji, da nikako ne smeju da se koriste kristalni sladovi, odnosno takozvani dekstrinski sladovi, jer oni daju slatkoću i telo, a to je suprotno od onoga što očekujemo u ovom pivu.

Suština proizvodnog procesa Brut IPA stila može se definisati u jednoj rečenici – Brut IPA se pravi na nižim temperaturama od uobičajenih, a koje se kreću između 62° i 63°C, uz dodatak kvasca sa visokom atenuacijom, čija je odlika da ostavlja minimalno telo, te koristeći specijalan enzim –  Amiloglucozidaze.

Upravo enzim  Amiloglucozidaza je glavni “krivac” za suvoću Brut IPA. Ovaj enzim napada kraj lanca skroba, kao što to čini beta-amilaza, i oslobađa jedan molekul glukoze. Beta-amilaza se vezuje na sličan način, ali daju maltozu, odnosno dva ostatka glukoze. Amiloglukozidaza se pre svega vezuje za neredukovane krajeve “dugih” ugljenih hidrata od “1 do 6” veze i “1 do 4” veze, u skrobu. Takođe oni se vezuju za maltozu i maltotriozu, te ih smanjuju na glukozu ili glukozu i maltozu. Uz dovoljnu količinu enzima i vremena, dobijamo potpuno suvo pivo.

Valja istaći da sama ideja za pravljnje i puštanje na tržište srpske Brut IPA leži u činjenici da nam se bliže praznici, a koji se tradicionalno povezuju sa nazdravljanjem šampanjcima ili penušavim vinima. Da bi razbili stereotipe i rastućoj pivskoj sceni ponudili alternativu, ekipa iz pivare Crow izbacila je Brut IPA, uz slogan “Zašto umesto šampanjca ne bi popili penušavu Brut IPU”

Inače, Sahara iz pivare Crow je napravljena od pils slada, ali i uz dodatak manje količine pšeničnog slada. Dodati su enzimi, tokom same fermentacije, kako bi maksimalno razložili šećere, te ih spustili na 0P°. Šta ovo praktično znaci – to znači da je Brut IPA pivare Crow suva kao Sahara i neverovatno pitka. Uz dodatak Denali i Mosaic hmeljeva, dobijene su neverovatne arome i osvežavajući mirisi ananasa i grejpa.

Od Sahare očekujte suvo, penušavo i jako gazirano aromatično pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

U susret vikendu

Za one koji vole ples Swing the Beat ekipa i Crna ovca brewpub ovog petka zovu na ples! 03.08. u

10 razloga zašto piti pivo

Pravo pivo bogato je vitaminom B i proteinima. Hmelj je glavni sastojak koji se koristi za pripremu piva, sadrži flavonoide,

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

restoran mladost pančevo

Restoran Mladost

Restoran Mladost nalazi se u Pančevu, u ulici Novoseljanski put na broju 2. Restoran Mladost je moderno uređen restoran, svedenog dizajna, s dozom umerene elegancije.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata