Student, Profesor, Filozof i Dirigent iz Pivare Academia

Pivarstvo, kao odlična šansa za uspešan biznis, ali prvenstveno kao zanimljiva delatnost, vratilo je Filipa Jorgaćevića rodnom kraju i Srbiji. Ni uspešna karijera u području prodaje i marketinga ni sve pogodnosti koje Slovenija nudi, u kojoj je proveo većinu svog života, nisu mogle da zamene rodni kraj, tačnije Vučje. Vučje je u prvoj polovini prošlog veka bilo poznato po tekstilnoj industriji, a u drugoj polovini po preradi voća. Rakija iz Vučja bila je jedna od najpoznatijih i najtraženijih u SFR Jugoslaviji. Filip Jorgaćević je znao da iskoristi ono što nam je priroda dala te je meku vodu iz reke Vučjanke, izuzetnu izvorsku vodu, iskoristio za proizvodnju vrhunskog piva. Svestan udaljenosti velikih pivskih centara kraft pivarstva, Beograda i Novog Sada, rizikovao je kako bi se i jug Srbije proslavio dobrim pivom. Pre godinu dana je započeo pivsku avanturu i pronalaženje savršenih pivskih recepata. Kapacitet pivare je 13.000 litara ali postoji i mogućnost proširenja, zbog same opreme, koja ima kapacitet od  1.000 litara po jednom kuvanju. Valja istaći da se ovde nisu opredelili za sirovine iz ciljanih i izvikanih regija, već su akcenat stavili na hmelju i sladu iz različitih delova sveta, pokušavajući na taj način da naprave sinergiju najboljih svetskih regija za uzgoj hmelja i slada, te da ga objedine sa autentičnom srpskom vodom. Na taj način dobili su interesantne ukuse standardnih i kod nas odomaćenih stilova, ali sa nešto izraženijim aromama.

Da je sve perfektno isplanirano govori nam i samo ime ove pivare – Academia, što bukvalno znači  ustanova visokog obrazovanja i istraživanja, što ova pivara i jeste. Baš zato i piva, ove pivare, nose imena Student, Profesor, Filozof  i Dirigent. Piva pivare Academia u prodaji su od avgusta 2018. godine. Student – Pale ale je pivo ambicioznog ukusa, koje je uzburkano na površini, svetlo i nefiltrirano ispod, baš kao mladi um. Profesor – Indian Pale ale je priznati akademik sa doktorskom disertacijom na polju kombinovanja gorčine citrusa i slatke smole četinara. Filozof – Red ale objedinjuje aromu karamele i gustu penu u životnu filozofiju. Dirigent – Porter diriguje čulima ritmičnu kompoziciju aroma kakaa, kafe i karamele. Ljubitelji zanatskog piva tako mogu biti sigurni da će u nekom od proizvoda ove mlade, ali ozbiljne pivare, prve zanatske pivare sa juga Srbije, koja se nalazi u selu Žabljane, nadomak Vučja, pronaći svog nezamenljivog pivskog favorita. Zaposlenima u pivari Academia, te njenom vlasniku Filipu Jorgaćeviću je kvalitet na prvom mestu. Želja im je da se sa pomenuta četiri piva pozicioniraju na tržištu Srbije, a i malo šire, ali ne negiraju mogućnost raznih iznenađenja za svoje konzumente u skorijoj budućnosti kada je reč o proširenju asortimana piva ali i o ponudi.

Ono što ističe ovu mladu pivaru, pored kvaliteta je dizajn etiketa i celokupan integritet brenda, koji, možda malo, odstupa od nepisanih kraft pravila u kojima minimalizam nije toliko zastupljen. 

O svojim planovima otvoreno pričaju i sigurni su u sebe. Osvajanje tržišta Slovenije i nekoliko drugih zemalja je izazov za 2019. godinu. U želji da doprinesu edukaciji i upoznavanju ljudi sa kraft kulturom, koja na jugu Srbije još uvek nije toliko zastupljena, planiraju da organizuju razne manifestacije, pivske ture i događaje. Otvoriće vrata svoje pivare za pojedince i kompanije i na najbolji način, praktično, ih upoznati sa svojim radom. Planiraju da otvore točionicu u blizini pivare, gde će na licu mesta  posetioci moći da se upoznaju i sa proizvodima pivare Academia. Dobro osmišljeni planovi pivare Academia doprineće, kako razvoju same pivare, tako i razvoju privrede i turizma celog kraja. Baš zato što nisu imali na koga da se oslone na početku, nude pomoć mladim preduzetnicima sa juga Srbije, koji bi želeli da se oprobaju u ovom poslu. Smatraju da će se zajedničkim snagama lakše širiti svest o kraft pivarstvu.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVSKI STILOVI: Lager

Lageri imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme Reč Lager je nemačkog porekla

Restoran Bata Pežo

U elitnom novosadskom naselju Kamenjar, na samoj obali Dunava nalazi se restoran Bata Pežo. Restoran sa tradicijom koga rado posećuju

zastava spanije

Španija i pivo

Španija je tokom svoje burne istorije naučila kako se imperija stvara, ali i kako se gubi. Tragovi ove nekadašnje moći

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.